Kávéfogyasztás téma

Mennyi kávét igyunk egy nap?

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2022-11-12 16:39
Kávéfogyasztás
Kutatások bizonyítják, hogy a koffein csökkenti a depressziót és a béldaganatok kialakulásának kockázatát, növeli a sportteljesítményt, ugyanakkor igaz az is, hogy felelőtlenül fogyasztva növeli a stresszt, a csontritkulás és a szívproblémák esélyét, olyannyira, hogy még hirtelen szívmegálláshoz is vezethet. De akkor mennyi is az annyi, mennyit igyunk belőle és mikor?

Tudta-e a koffeinről?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022-07-21 21:03
A koffein vagy rendes polgári nevén 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott élénkítő hatású alkaloid. Valóban a leggyakrabban, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy világszerte a lakosság közel 80 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja valamilyen formában.

Tea vagy kávé? Melyik hat jobban egészségünkre?

WEBBeteg - K. J., fordító - 2022-02-27 13:33
Ha a reggeli ébredéshez koffeinre van szükségünk, a teában és kávéban egyaránt megtaláljuk, ám közel sem mindegy, melyiket fogyasztjuk. A két népszerű ital nagyon különböző hatásairól meglepő felfedezéseket tettek amerikai tudósok.

Hasznos lehet a mérsékelt kávéfogyasztás

Semmelweis Egyetem - 2022-02-07 08:13
Napi 0,5-3,0 csésze kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt, a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is.

Hallucináció: A kávé és a stressz megtéveszti az érzékeket

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-01-31 07:33
Napi öt vagy több csésze kávé növeli a hallucinációra való hajlamot, különösen akkor, ha emellett a kávézó még stresszes életet is él. Ezt igazolja a melbourni La Trobe Egyetem tanulmánya.

A kávéfogyasztás egészségügyi hatásai

WEBBeteg - Dr. Reinhardt István - 2020-12-26 04:33
Kávé
A kávé élénkítő hatását régóta ismerik, ám a történelem során egyszer élvezeti cikként, másszor pedig betiltott méregként tartották számon. Melyik áll közelebb a valósághoz?

A kávézás pozitív hatásai

MTI - 2017-07-13 06:41
A kávézás csökkentheti egy sor betegség, köztük a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát - állapította meg két friss tanulmány, szerzőik szerint azonban a kávézással együtt járó életstílus is hatással lehet az eredményekre.

Kávé - Milyen betegségek ellen lehet hasznos?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2016-07-13 09:41
Egy kutatási eredmény szerint a kávé egészséges is lehet: nemcsak feldob és elmulasztja a fejfájást, hanem csökkenti a kettes típusú diabétesz, a Parkinson-kór, a vastagbélrák és még a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét is!

A rendszeres kávézás előnyei

MTI - 2016-02-06 12:51
A kávét soha nem, vagy csak ritkán fogyasztó nőknek mérhetően nagyobb az esélye arra, hogy szélütést kapjanak, mint azoknak, akik akár négy-öt csészével is megisznak az illatos italból.

Ön nő? És kávézik is? Jó hírünk van!

WEBBeteg - K. J., fordító - 2015-01-10 16:07
"A kávé ártalmas az egészségre" - hallhattuk hosszú évekig, most azonban ennek az ellenkezőjét bizonyította be egy átfogó, az Amerikai Egyesült Államokban készült tanulmány, amely szerint a kávéfogyasztó nőknek egészségesebb a szívük.
Egy, az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent kutatás szerint nincs kapcsolat a napi kávéfogyasztás és a magas vérnyomás kialakulása között.

A koffeintől a fiúk jobban pörögnek

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2011-08-19 23:32
A koffeintartalmú italoknak gyengébb a hatása lányok esetében – derül ki egy új kutatásból. A magyarázat a jelenségre talán a hormonoknak a koffein metabolizmusára gyakorolt hatásában keresendő.

A kávé véd a cukorbetegségtől

Medipress - 2011-02-01 12:37
A kávé nemcsak a nap indulásában segít, hanem számos tanulmány állítja, hogy védőhatása van a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben. A Kaliforniai Egyetem (Los Angeles) kutatói már azt is tudják, mi ennek az oka.

Mi a további teendőm?

Orvos valaszol - Dr. Ujj Zsófia Ágnes - 2016-01-28 06:56
Még olyan kérdésem lenne hogy reggelente éjgyomorra megiszok 3 csésze kávét: (attól lehet a ciszta a májamon? Nagyon szépen köszönöm válaszait!