Rákkeltő légszennyező anyagokkal történő munkavégzés

Tisztelt Doktornő! Hat hónapon keresztül dolgoztam perklóretilénnel. És még fogok, ha megoldják a karbantartást, bár váltáson gondolkozom! A munkák kb.90% ban viseltem az előírt légzésvédő maszkot,mert műszer alacsony értéket mutatott csak hibásan! Pl. nyáron csak rövidnadrág és poló volt rajtam. A leírás alapján, (amit csak most januárban kaptam meg) bőrön át is felszívódhat.A perklór értékek a megengedett szintnél magasabbak voltak. 20-100 mg/m3 A kalibrált műszer milligram/ m3 mér, az e.ü határérték mikrogramban van megadva. Sajnos csak többszöri panaszom után állították le a munkavégzést. Már nem vagyok népszerű a közvetlen fönőkömnél... Igyekeztem szinte mindig kereszthuzatban dolgozni (télen is) . Félek, hogy megbetegszem! Nincs káros szenvedélyem, sportolok. A családomban nem volt tüdőbeteg, édesapám 84 évesen prosztatarákban hunyt el. Ezért évente járok urológiai szűrésre. Bármilyen vizsgálatra hajlandó vagyok! Indokolt-e Ön szerint valamilyen kivizsgálás megelőzés céljából? pl. tüdő CT Üdvözlettel Horváth József

Dr. Baki Márta válasza perklór-etilén témában

Tisztelt Horváth József Úr!

Levelében inkább munkaegészségügyi problémát vet fel. Az Ön munkahelyének működési engedélyében bizonyára részletesen kitértek arra, hogy milyen vegyszerekkel dolgozhatnak, mennyi ideig. Nagy valószínűség szerint ennek megfelelően egészségkárosodás elleni védő berendezéseket (például elszívó) és egyéni felszereléseket kell biztosítani a munkáltatónak. A munkavállalót egészségügyi alkalmassági vizsgálat után lehet csak alkalmazni, melyre rendszeresen vissza kell hívni. A munkaalkalmassági vizsgálatok során speciális laboratóriumi vizsgálatok is szükségessé válhatnak. Remélem, hogy ez Önök esetében is így történik.

A perklór-etilént általában oldószerként használják, száraz vegytisztítás során is alkalmazható. A magyar nyelvű tájékoztatás alapján a rákkeltő hatása korlátozott mértékben bizonyított. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) 2014-ben megállapította, hogy fokozott perklór-etilén hatásnak (expozíció) kitett egyének között gyakrabban fordult elő húgyhólyag daganat, nem-Hodgkin limfóma és myeloma multiplex. Állatkísérletek során máj- és vesedaganat kialakulását is megfigyelték ezen anyag fokozott expoziciója esetén.

Javaslom, hogy az előírásnak megfelelően használják a védőberendezéseket és a védőfelszereléseket. Rendszeresen járjon munkaalkalmassági vizsgálatokra. Életkora miatt javasolt évente urológiai vizsgálat, illetve vastagbélrák szűrésen való megjelenés. Ezen kívül mellkas röntgen, hasi ultrahang végzése 2-3 évente javasolható általános vér- és vizelet vizsgálattal kiegészítve.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. január 22., 21:09; Megválaszolva: 2022. január 25., 19:36
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Tüdőgóc méret növekedés
Seroma fél évvel a műtét után
Van okom aggodalomra?
Fájdalomcsillapítás
Nemrég megjelent mellbimbó csomó
Tisztelt Doktornő, 1-2 hete egy kis dudor jelent meg a mellbimbómon, ami eddig nem volt ott. Valószínűleg semmi komoly, de nem hagy nyugodni a dolog....