Miért igyunk vizet a kávéhoz?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A legtöbb kávézóban, cukrászdában egy pohár vizet is felszolgálnak a kávé mellé. Vajon miért van ez így, lehet-e jelentősége egészségügyi szempontból?

Koffein és csersav

A kávéban (és a fekete teában, valamint a kólákban) található koffein vizet von el a szervezettől. A koffeintartalmú italok vízhajtó hatása már nem sokkal az elfogyasztásuk után érvényesül, majd néhány óra múlva megszűnik. Egy csésze kávé elfogyasztása után hozzávetőleg dupla annyi mennyiségű, vagyis kb. 2 csészényi folyadék távozik a szervezetből a legtöbbeknél, de van, akinél ennél kevesebb és van, akinél több.

Egy egészséges felnőtt embernek a mi éghajlatunkon naponta kb. 2,5 l vízre van szüksége, amit befolyásol többek között az aktuális környezeti hőmérséklet és a fizikai aktivitás. A 2,5 literből nagyjából 1 literhez az elfogyasztott ételek, élelmiszerek útján jutunk hozzá, a maradék 1-1,5 litert pedig folyadék formájában isszuk meg. Hőségben, lázas állapotban, hasmenés esetén, illetve fizikai igénybevétel mellett természetesen a folyadékszükséglet ennél nagyobb. A másfél literbe a koffeintartalmú italokat az előbbiekben említett okokból nem számolhatjuk bele, ugyanez igaz az alkoholos italokra is, hiszen azok szintén vizet vonnak el a szervezettől.

Egyészségügyi szempontból ezért is van jelentősége annak, hogy egy csésze kávé mellé egy pohár fizet is fogyasszunk el. Erre mindenképpen érdemes tehát figyelnünk, különösen, ha rendszeresen és/vagy nagyobb mennyiségben iszunk kávét. Ez természetesen nemcsak a vendéglátóhelyekre vonatkozik, otthon is tegyük szokásunkká ezt a hagyományt!

A másik ok, amiért érdemes ezt a szabályt betartani, az az, hogy a koffein fokozza a bélperisztaltikát, ám ez a hatás a visszájára is fordulhat, ha a szervezetben nem áll rendelkezésre elegendő víz. Ekkor ugyanis több víz szívódik vissza a vastagbélből, aminek következtében a széklet tömörebbé, keményebbé válik, ami pedig székrekedéshez is vezethet.

A kávéban csersav is található. Bár a gyomorba vízzel hígítva kerülő kávé valamelyest kevésbé irritálja a nyálkahártyát, az érzékeny gyomrúak, akik gyakran szenvednek gyomorégéstől, és különösen a refluxbetegek a legjobban azt teszik, ha tartózkodnak a kávéfogyasztástól.

Ugyancsak a csersavtartalma miatt senkinek nem ajánlott éhgyomorra fogyasztania a kávéját.

Az ízélmény

További előnye a kávéhoz történő vízfogyasztásnak, hogy a víz kortyolgatásával, a szájüreg öblítésével az ízlelőbimbók némileg felfrissülhetnek, így mind a kávé, mind az utána fogyasztott étel íze jobban élvezhető, mint a vízivás közbeiktatása nélkül lenne.

Melyek a legjobb szomjoltó italok?

Folyadékpótlásra a legalkalmasabb az ásványvíz, a csapvíz, valamint a cukrozatlan gyümölcs- vagy gyógyteák és a hozzáadott cukrot nem tartalmazó 100%-os gyümölcslevek.

Tipp azoknak, akik nem isznak eleget

Azoknak, akik eddig nem figyeltek oda a rendszeres folyadékpótlásra, javasolt reggelente előkészíteni másfél liter folyadékot, ezt egész nap iszogatni, és este ellenőrizni, hogy elfogyott-e, vagy ha nem, mennyi maradt. Ebből látni fogja, hogy mennyivel kell növelnie a napi folyadékbevitelét, és egy idő után megtanulja, hogy az optimális mennyiséget fogyassza el naponta.

Van, akinek árthat a túl sok folyadék

Szív-, vese- és anyagcsere-betegségekben szenvedők kérjék ki és kövessék kezelőorvosuk tanácsát a naponta ajánlott folyadékfogyasztási mennyiséget illetően!

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Das Glas Wasser zum Kaffee (gesundheit.com)

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló