A koffeintől a fiúk jobban pörögnek

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A koffeintartalmú italoknak gyengébb a hatása lányok esetében – derül ki egy új kutatásból. A magyarázat a jelenségre talán a hormonoknak a koffein metabolizmusára gyakorolt hatásában keresendő.

Manapság a fiatalok egyre több koffeint fogyasztanak kávé, kóla vagy energiaital formájában, noha ezeknek a fejlődő szervezet egészségére gyakorolt káros hatásairól már számos tanulmány megjelent.

A Behavioural Pharmacology című szaklapban megjelent kutatás azt vizsgálta, milyen hatással van a 12-17 éves korosztályra a koffeinfogyasztás. Azt tapasztalták, hogy a fiúk jelentősen tovább voltak képesek egy számítógépes játék előtt ülni, egy koffeintartalmú üdítő reményében, mint a lányok. A kutatás figyelembe vette a rendszeres koffeinfogyasztási szokásokat, az unatkozási és szomjúsági faktort is.

Jennifer R. Temple, a Buffalo Egyetem neurobiológusa, a kutatás vezetője elmondta, hogy előzetesen arra számítottak, hogy a koffein hatása nemtől függetlenül azokon lesz a legerősebb, akik rendszeresen fogyasztják azt. Ezzel szemben a kutatás eredménye azt bizonyította, hogy összefüggés van a nem és a koffein iránti vágy között.

A magyarázat a jelenségre talán a hormonoknak a koffein metabolizmusára gyakorolt hatásában keresendő, vélekedett Temple.

A kutatók szeretnék felhívni a figyelmet arra is, hogy noha a lányok kevésbé érzékenyek a koffeinre, az ő szervezetükre is veszélyes a túlzott fogyasztás. Az időnkénti, mérsékelt koffeinfogyasztás megengedhető, ám a szülőknek jobban oda kellene figyelni arra, kamasz gyermekük mennyi koffeint fogyaszt. A megváltozott alvási szokások figyelemfelhívó jelei lehetnek a túlzott koffeinbevitelnek.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: msnbc;lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.