Téma: Egészséges táplálkozás - 2. oldal

Lecitin - Mit érdemes róla tudni?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.08.03. 05:03
Egészséges táplálkozás
Az egyik legszélesebb körben használt természetes adalékanyag a lecitin, amely számtalan élelmiszerünkben megtalálható emulgeálószerként vagy tartósítószerként. Az emberi szervezet...

Természetes vagy szintetikus vitamin? - Nem mindegy!

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2024.07.29. 15:13
Vitamin
Néhány alapvető fontosságú dologról sosem hallunk a szintetikus vitaminok reklámhirdetéseiben, pedig sok embert érdekelne bizonyára az a tény, hogy miközben egészségét óvni akarja, mennyire...

Flavonoidok szerepe a táplálkozásban

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2024.07.28. 14:21
Flavonoid
A flavonoidok különféle vegyületek, melyek természetes formában megtalálhatók számos zöldségben és gyümölcsben. Több mint 8000 flavonoid szerkezetű vegyületet azonosítottak, amelyek közül...

Mik azok a fitonutriensek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.07.20. 12:03
Egészséges táplálkozás
Az emberi fogyasztásra alkalmas növények nem csupán energiát szolgáltató tápanyagokat tartalmaznak, hanem olyan hasznos anyagokat is, amelyek szervezetünkre bizonyítottan jótékony hatással...

Növényi csírák az étrendünkben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.06.23. 05:03
Növényi csíra
Az egészségtudatos táplálkozás jegyében hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ehető csíráztatott növények, ami elsősorban pozitív egészségügyi hatásuknak köszönhető.

Tengeri hínárok, moszatok, algák - érdemes fogyasztani?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.06.16. 14:32
A tengeri hínárokat Kelet-Ázsiában és Dél-Amerikában évszázadok óta termesztik és fogyasztják, azonban a nyugati társadalomban étrend-kiegészítők formájában és élelmiszerként csak az utóbbi...

Fogaink egészsége és a vitaminok

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.06.12. 12:55
Ahhoz, hogy fogaink egészségét megőrizzük a mindennapi alapos fogmosás mellett vitaminokra és ásványi anyagokra is szükségünk van. Csak így maradnak erősek a fogaink, és így tudjuk...

Virágok az ételeinkben - Melyik ehető?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.05.20. 05:03
Nemcsak a kertünket, hanem a tányérunkat is díszíthetik szebbnél szebb virágok, amelyek a különleges megjelenés mellett izgalmas ízeket is nyújthatnak ételeinknek. Sokféle ehető virág...

Eper - 9 ok, amiért érdemes fogyasztani

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.05.19. 05:03
Eper
Az eper szezonja májustól júliusig tart. Ez a gyümölcs nemcsak finom, hanem táp- és biológiai értéke is magas. Mit érdemes tudnunk az eperről? Milyen tápanyagokat tartalmaz? Milyen...

Prosztatarák-megelőzés és étrend

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2024.04.29. 12:50
A férfiak körében a prosztatarák a második leggyakoribb oka a rákos haláleseteknek, s minél idősebb egy férfi, annál nagyobb valószínűséggel lesz beteg. Egészséges életmóddal, ezen belül...

Ételek, amik fiatalosan tartanak

WEBBeteg összeállítás - Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.03.13. 11:50
Nem maradhatunk örökké fiatalok, de a sok értékes ásványi anyagot, vitamint, antioxidánsokat és enzimeket tartalmazó élelmiszerek segítenek abban, hogy tovább megőrizhessük...

Immunerősítő étrendi tippek megfázás esetére

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.02.24. 15:03
Megfázás
Milyen ételek, italok fogyasztásával erősíthetjük ellenálló képességünket, és gyorsíthatjuk fel a gyógyulási folyamatot meghűlés esetén?

Miért és kiknek előnyös a gabonakorpák fogyasztása?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.02.11. 05:03
Gabona
A gabonafélék évezredek óta az emberiség legfontosabb táplálékainak számítanak. A világ minden táján fogyasztanak különböző gabonákat és azokból készült ételeket. Az iparosodás előtt nem...

A rostok szerepe az étrendben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.01.30. 10:15
Rostok
Rostoknak nevezzük azon szénhidrátok csoportját, amelyeket szervezetünk nem képes lebontani. Az élelmi rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok (poliszacharidok)....

Vigyázzon az alábbi ünnepi ételekkel!

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2023.12.26. 18:00
A karácsony többek között az ízletes ételekről szól. Amennyiben speciális étrenden van cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint stb. miatt, az ünnepek alatti étkezések még...

Az aszalványok helye az egészséges étrendben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.12.26. 12:40
Gyümölcs
Az aszalt gyümölcsök szerepe már évezredek óta kiemelkedő, különösen a téli hónapokban, hiszen a hazai gyümölcsfajtákból csak néhány kapható frissen a piacokon és a boltokban. Az aszalással...

Karácsonykor is étkezhetünk egészségesen

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2023.12.14. 12:05
Az adventi időszakban nagyon sok ünnepi finomság, különlegesség kerül az asztalra, de az ünnepi vásári forgatagban is szívesen kóstolgatjuk az édességeket, a jellegzetes ünnepi ételeket.

A közös családi étkezések óvják a gyermeket az elhízástól

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2023.11.29. 18:03
Együtt ülve az asztalnál megbeszélni a napi történéseket és közösen étkezni nagyon fontos a családi összetartozás erősítése szempontjából mindenkinek, de különösen a gyermekek számára.

Szuperélelmiszerek

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.10.07. 05:03
Szuperélelmiszer
Manapság az emberek egészségtudata egyre inkább növekszik és szeretnének minél hosszabb ideig, minél egészségesebben élni. Elmondható, hogy egy változatosan összeállított étrend tartalmaz...