• B12-vitaminnal a memóriazavarok ellen

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    Az emlékezőképesség romlása összefüggésben lehet a szervezetben lévő B12-vitamin alacsony szintjével, vagy hiányával.

    A B12-vitamin, mely főleg húsokban, halakban, és a tejben fordul elő, segíthet az idős kori emlékezetvesztés késleltetésében. Az Oxford Egyetem tanulmánya arra mutat rá, hogy azoknál az idős embereknél, akik szervezetében az ideálisnál alacsonyabb a B12-vitamin koncentrációja, hatszor gyakrabban fordulnak elő memóriazavarok. A Neurology című szaklapban közzétett tanulmány annak a felmérésnek az eredményét tartalmazza, melyben 107 egészséges önkéntest kísértek figyelemmel 3 éves időtartamban.

    Hirdetés

    B-vitamin teszt


    Tesztelje, hogy szervezete kellő energiatartalékokkal rendelkezik-e, és megfelelő-e a B-vitamin ellátottsága! A B-vitamin hiány megállapításához szükséges vizsgálat költséges. Amennyiben Ön B-vitamin hiányban szenved, nagy valószínűséggel ez a teszt rávilágít majd a problémára a vitaminhiány első jelei alapján. Töltse ki B-vitamin tesztünket!>>

    A vizsgálatokban 61 és 87 év közötti személyek vettek részt. B12-vitaminszintjük alapján három csoportba osztották őket. A B12-vitamin szintje azok szervezetében sem volt az orvosok által meghatározott alsó határértéknél alacsonyabb, akik a legkisebb vitaminszinttel rendelkeztek. Az eredmények mégis azt mutatták, hogy náluk jelentkezett leggyakrabban memóriazavar.

    Az eredményeket a BBC is közzétette, ennek hatására brit kezdeményezésre a kenyérhez folsavat (B9-vitamint) adtak, ami viszont csak további gondokat okozott, hiszen csak elfedte a B12-vitamin hiány tüneteit.

    A táplálkozás szerepe

    David Smith, az Oxford Project vezetője elmondta, hogy további vizsgálatokat tervez, annak megállapítására, hogy a B-vitamin pótlás segítene-e az idős kori memóriazavarok orvoslásában és az agy sorvadásának lassításában. Az aktuális vizsgálat eredményei viszont arra engednek következtetni, hogy a B-vitamin új dimenziókat nyithat meg a memóriazavarok kezelése terén. Az idős kori memóriavesztésért tehát részben a helytelen táplálkozás tehető felelőssé. Az agy sorvadása demenciához is vezethet, annak közvetlen kockázati tényezője.

    Memóriazavar, demencia, elbutulás


    Elfelejtettem, kiment a fejemből, nem emlékszem, nem jut eszembe - gyakran mondunk-hallunk ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket, megállapításokat akár fiataloktól is, de leginkább idősektől. Vajon a memóriazavar - amellett, hogy időnként zavaró és kellemetlen - betegségként kezelendő vagy csupán túlterheltség, az agy ideiglenes "kikapcsolása", múló jelenség? A memóriazavarokról>>

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: derstandard.at, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2015.01.24 02:51, Megjelenés: 2015.01.24 02:51
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    A jó koleszterin segíti a memóriát

    Az úgynevezett jó koleszterin (HDL-C) fontos szerepet tölt be az emlékezet frissen tartásában életünk középkorától - derül ki egy közzétett tanulmányból, amelyről a Health24 egészségügyi portál számolt be.

    Az anyát ért fiatalkori hatások befolyásolják gyermeke memóriáját

    A Journal of Neuroscience februári számában megjelent kutatási eredmény szerint a gyermek memóriájára és tanulási képességeire nagymértékben hat mindaz, amit az anya gyerekkorában csinált.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
    Sport és immunrendszer
    Hogyan befolyásolja a testmozgás az immunitást?
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások