Cukorbetegség és B-vitamin - Kutatás

MTI
megjelent:

Kanadai kutatók Andrew House vezetésével az ország öt egyetemi orvosi központjában, 238 diabéteszes páciensnél alkalmazták a B-vitamin terápiát, a próbát placebót szedő betegcsoporttal kontrollálták.

A cukorbetegség által okozott veseelégtelenséggel élő pácienseknél állapotuk gyors romlását okozta, ha nagy mennyiségű B-vitamint kaptak - állapították meg kanadai kutatók. A vitamint szedő csoportban ráadásul nagyobb volt a szívroham és a szélütés aránya is a kontrollcsoport tagjaihoz képest - írta a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szakfolyóirat szerdán megjelent számában.

B-vitamin teszt
Szervezete kellő energiatartalékokkal rendelkezik-e, és megfelelő-e a B-vitamin ellátottsága? A B-vitamin teszt kitöltése

A diabéteszes nefropátiában a vese szűrőfunkciója romlik, mert kapilláriserei sérülnek. A 21 millió amerikai vesebeteg 40 százalékát érinti ez a probléma, amelynek kezelésére új megközelítést keresnek az orvosok.

Egyes tanulmányokban összefüggést figyeltek meg a vérplazma homocisztein-koncentrációja és a diabéteszes nefropátia, valamint más, érrendszert érintő betegségek előfordulása között. A B-vitamin terápiával - folsav, B6 és B12 együttese - e vegyület plazmában mért szintje csökkenthető.

Kanadai kutatók Andrew House vezetésével az ország öt egyetemi orvosi központjában, 238 diabéteszes páciensnél alkalmazták a B-vitamin terápiát, a próbát placebót szedő betegcsoporttal kontrollálták. A teszt 2001 májusától 2007 júliusáig tartott, a követés időtartama átlagosan 32 hónap volt.

A kutatók megállapították, hogy a B-vitaminokkal kezelt pácienseknél gyorsabban romlottak a vesefunkciók, mint a kontrollcsoport tagjainál, ráadásul több szívroham és szélütés fordult elő körükben.

A téma cikkei

(MTI)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.