B-vitamint a menstruáció előtti panaszokra

Medipress
megjelent:

A menstruációt megelőző tünetegyüttes, a PMS (pre-menstruális szindróma) esélye csökken, ha B-vitaminban gazdag az étrendünk - derül ki egy, az American Journal of Clinical Nutritionban megjelent közleményből.

Érdekes módon azok az ételek, melyeknek magas a B-vitamin szintje, mint például a spenót és a vitaminnal dúsított müzlik, 25 százalékkal csökkentik a tünetek előfordulási gyakoriságát, ezzel szemben a vitamin önmagában, gyógyszerként bevéve nem hat a tünetekre.

A kutatók azért is óvnak a vitamin szedésétől, mely thiamint és riboflavint tartalmaz, mert nem ez az egyetlen módja annak, hogy a problémát kezeljük. A B-vitamin és az életmód együtt fejti ki hatását, együttesen csökkentik a tüneteket.

Elizabeth Bertone-Johnson, a Massachusetsi Egyetem népegésségüggyel foglalkozó docense szerint a nőknek kedvező tapasztalatai lesznek, ha táplálkozásuk során több thiamint és riboflavint juttatnak szervezetükbe.

A PMS enyhe illetve súlyos típusa szorongást, depressziót, ingerlékenységet, hasi fájdalmakat, fáradságérzést, és puffadságot okozhat. A közel 3000, vizsgálatba bevont nő közül 1050 panaszkodott az előbb felsorolt tünetekre.

Napi 1,9 milligramm thiamin vagy 2,5 milligramm riboflavin napi bevitele csökkentette a tüneteket. Ennyi thiamint tartalmaz Bertone-Johnson szerint 2-3 tál vitaminnal dúsított müzli, ¾ csésze szárított bab, körülbelül 75 deka vörös hús és ennyi riboflavin van 1-2 tál müzliben vagy 75 deka borjúmájban.

B-vitamin teszt
Szervezete kellő energiatartalékokkal rendelkezik, és megfelelő-e a B-vitamin ellátottsága? B-vitamin teszt kitöltése

Ez az első alkalom, hogy a táplálkozás során bevitt tápanyagokat hozták kapcsolatba a PMS-sel - véli Ellen Freeman, aki a Philadelphia-i University of Pennsylvania szülész-nőgyógyász és pszichiátria professzora.

A betegség súlyos tüneteket okozó formája fogamzásgátlókkal vagy antidepresszánsokkal kezelhető, ami egyrészt drága, másrészt mellékhatásai is lehetnek.

A B-vitaminnak a napi táplálkozás során történő szervezetbe juttatása a tanulmány szerint egy egészséges és olcsó módszer a betegség tüneteinek enyhítésére. Ezt a betegségben szenvedőknek tanácsos megfontolniuk.

PMS

Szinte minden nő tapasztalta már, hogy a menstruációt megelőző 5-10 napban az átlagosnál feszültebb, türelmetlenebb, ingerlékenyebb, érzékenyebb, kevésbé tud koncentrálni. A menstruáció előtti napokban a lelki tüneteken kívül testiek is megjelennek, a mellek fájdalmassá válnak, nagyon feszülnek, így akár a nyugodt éjszakai alvást is megnehezíthetik. Gyakran lép fel fej- és hátfájás, kifejezett étvágyfokozódás, emésztési zavar, puffadás, hőhullámok, testsúlynövekedés, az ujjak és a bokák duzzanata, libidócsökkenés.
Premenstruációs feszültség

Medipress

Cikkajánló

Fájdalmas, késik, kimarad - A menstruációs zavarokról

Dr. Osikóczki Orsolya, Dr. Soltész Annamária, Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Menstruáció
A menstruációs zavarok, rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka. Felléphet vérzés a normális időben jelentkező menzesz elmúlta utáni napokban, vagy éppen a menstruáció jelentkezése előtti héten is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész; Bak Marianna, biológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.