Agyműködés téma

Alkohol és agyműködés: hat perc alatt képes megváltoztatni

MTI

Egy vizsgálat szerint az alkohol gyorsan megváltoztatja az agyműködést, és változásokat idéz elő a sejtmembrán összetételében is - írta a Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism című szakfolyóirat.

A babaarc ugyanúgy hat, mint a kábítószer?

MTI

A bájos gyermekarcok a női agyban ugyanazt a területet aktivizálják, mint a kábítószerek. Mindkét esetben az úgynevezett jutalomközpont kerül ingerületbe - közölte a münsteri Wilhelms Egyetem. Melanie Glocker és Norbert Sachser neurobiológusok pennsylvaniai kollégáikkal vizsgálták a gyermeki vonások által kiváltott reakciókat.

Betekintés az agy rejtett zugaiba

MTI

Egy világszerte egyedülálló agykutatási műszer kezdte meg működését a németországi Jülich Kutatóközpontban. A készülék még sosem tapasztalt minőségben enged betekintést az élő emberi agyba, ahol az idegsejt nagyságú részeket is megmutatja.

A semmittevés mérhetően zsugorítja az agyat

MTI

Német kutatóknak először sikerült bebizonyítaniuk, hogy ha nem használjuk a kezünket, kisebbedik az agy megfelelő területe, a tapintás pedig tompul.

A diszleksziás angolok és kínaiak agya eltér

FH

Kínai és angol nyelvű diszlexiásoknak másként tér el az idegrendszerük a normálistól, állapították meg kínai és amerikai kutatók. Vagyis a két kultúrában nem azonos agyi zavar okozza az olvasási rendellenességet.