A terhesség elbutít? Vagy épp ellenkezőleg?

szerző: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - WEBBeteg
megjelent:

A "rossznyelvek" szerint a terhesség alatt a nők agyi kapacitása csökken. Amerikai kutatók azonban egy nemrég elvégzett vizsgálat eredményeire hivatkozva ellentmondanak ennek a feltételezésnek.

A kutatás kimutatta, hogy a gyermekvállalás nemhogy árt az agynak, hanem javítja a mentális frissességet és véd az időskori neurodegeneratív kórképektől (pl. az Alzheimer-kórtól).

A kutatók szerint a nők valóban érezhetik úgy, hogy az agyi képességeik romlanak a terhesség alatt, de ennek oka csupán egy olyan "átrendeződés" az agyan, ami felkészíti az anyát a baba fogadására.

Néhány felmérés korábban azt bizonyította, hogy a kismamáknak romlik a memóriája és az érvelési képessége, de a Virginiai Egyetemen végzett vizsgálat eredménye szerint ez csak egy átmeneti állapot. Hosszú távon még frissebbé válik az anyai agy, mint a szülés előtt volt.

Gazdagabb összeköttetés az agyi idegsejtek között

A kutatók patkány és főemlős kíséreteket is végeztek, amelyben összehasonlították az ivadékkal rendelkező és nem rendelkező állatokat, és azt találták, hogy az az állat, amelyiknek volt utódja, bátrabban viselkedett, ötször gyorsabban találta meg az élelemhez vezető utat, és térben is jobban tájékozódott.

A két csoportban (utóddal rendelkező és nem rendelkező) különbséget találtak az agy egy részének szerkezetében is. Az agynak abban a részében, amely az utód ellátásért felelt, nagyobb méretű és összeköttetésekben gazdagabb idegsejteket találtak.

Az állatokban vizsgált agyi régió a nőkben is az anyai viselkedés kialakulásáért felel, ezért a kutatók azt feltételezik, hogy a humán agyműködése is az állatokéhoz hasonlóan változik a gyermekvállalást követően, vagyis nem romlanak, hanem bizonyos értelemben javulnak a mentális képességek.

(WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos; Forrás: www.medicalnewstoday.com)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.