• Télen nehezebb a gondolkodás

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Nyáron és kora ősszel különösen jó az agy teljesítőképessége. Télen azonban a gondolkodási képesség mérhetően csökken. Néhány képesség különösen gyengül ilyenkor.

    Az agy működése sok tényezőtől függ, ide tartozik többek között az alvás, a táplálkozás, a mentális egészség, az életkor és a testmozgás is, hogy csak néhányat említsünk.

    Most azonban kiderül, hogy az évszakok is szerepet játszanak benne. Télen és tavasszal az agyunk sokkal rosszabbul működik, mint nyáron és ősszel.

    "A fiatalabbaknál ezt a jelenséget már korábban megfigyelték" - mondja Andrew Lim, a Torontoi Egyetemről. Lim és munkatársai az évszakok és az agy teljesítményének kapcsolatát most az idősebbeken is vizsgálták. Ehhez három tanulmányt értékeltek, összesen 3 353 idős részvételével.

    Minden tanulmány a résztvevők kognitív teljesítményét értékelte, de különböző biológiai tényezők, például az agyi lerakódások mennyiségének figyelembevételével.

    Hirdetés

    Téli tompultság

    A kiértékelés azt mutatta, hogy az időskorúak  télen és tavasszal a kognitív tesztekben jelentősen rosszabbul teljesítettek. Ez igaz a szellemileg fitt időskorúakra és azokra is, akik már demenciában szenvedtek.

    A teljesítményvesztés mértéke az agy legalább 4.8 éves öregedésének felelt meg.
    Ennek megfelelően a demencia és az enyhe kognitív rendellenességek - melyek gyakran a demencia előzményei - az agy szempontjából alacsonyabb teljesítményű évszakokban gyakrabban kerülnek diagnosztizálásra.

    Egyes, az Alzheimer-kórhoz kötődő fehérjéket a kutatók nagyobb mennyiségben találtak az agyvízben télen és tavasszal. Ezenkívül ilyenkor nőtt azon gének aktivitása is, melyekről ismert, hogy az Alzheimer-kórban részt vesznek.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Szezonális depresszió - Mik a tünetei, és hogyan kezelhető?

    Gyengébb munkamemória

    Különösen figyelemre méltó volt a sok feladathoz szükséges munkamemóriában elért teljesítményveszteség. A munkamemória, azaz a rövid távú memória lehetővé teszi különböző információk rövid ideig tartó, egyidejű tárolását.

    Ez olyan feladatokhoz szükséges, mint a fejszámolás vagy autóvezetés közben történő beszélgetés, vagy telefonhívás, ahol emlékezni kell arra, amit a másik mondott, hogy megfelelően reagáljunk. Ha a munkamemória károsodik, akkor ezek a tevékenységek megerőltetőbbek lesznek - nem tudunk sokáig koncentrálni.

    Szerepet játszik-e a napfény és a hőmérséklet?

    Arra, hogy miért nehezebb télen és tavasszal gondolkodni, sok lehetséges magyarázat létezik. A fénynek és a hőmérsékletnek is szerepe lehet benne. "Ha ez bebizonyosodik, akkor az olyan tevékenységek, mint a fényterápia, egész évben segíthetik az agy teljesítményét" - írják a szerzők.

    Az évszakokkal változik az életmód

    Az olyan tényezők, mint a fizikai aktivitás, az alvási szokások és az étrend is változnak az évszakokkal, és befolyásolhatják a memória teljesítményét. Bár ezt a tanulmányokkal kapcsolatban megkérdőjelezték, hiszen az életmódbeli változásokat nem rögzítették rendszeresen, kizárólag a résztvevők emlékein alapultak, ami alapvetően problémás, így egy ilyen eljárás nagyon pontatlan.

    Ezt olvasta már? Téli depresszió vagy téli lehangoltság: Milyen jelek utalnak rá?

    A belső óra az agyban is működik

    Az évszakok a pszichét is befolyásolják. A sötét hónapokban gyakoribb a depressziós hangulat, amely szintén befolyásolhatja a kognitív teljesítményt. Ehhez jönnek még az olyan tényezők is, mint a szervezet D-vitamin-, tesztoszteron- és melatoninszintje, amelyeket az évszakoktól függően a belső óránk szabályoz. "Sajnos ezekről nem rendelkezünk adatokkal" - írják a kutatók.

    Emellett a résztvevőket évente csak egyszer vizsgálták meg. Ennek eredményeképpen a kutatók képtelenek voltak mérni a személyes, szezonális teljesítményváltozásokat - például azt, hogy a teljesítmény a téli hanyatlást követően mérhetően javul-e nyáron.

    "Ugyanazon egyének vizsgálata az év különböző időpontjaiban, a viselkedésbeli és a fiziológiai tényezők feljegyzésével segítenének a kulcsfontosságú tényezők azonosításában" - mondták a kutatók.

    A fiatalok jobban kompenzálják az évszakokat

    Az, hogy a fiatalabbakat vizsgáló korábbi tanulmányokban nem olyan egyértelmű a memória teljesítményingadozása, mint az idősebb résztvevőknél, a kutatók szerint arra enged következtetni, hogy a hátráltató tényezőket a fiatalok jobban kompenzálják.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
    NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2019.02.10 09:36, Megjelenés: 2019.02.10 09:36
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Térdfájdalom

    Térdfájdalom

    B. M., szakfordító

    Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt? Melyek a térdízületet kímélő sportágak?

    Neuropátia

    Neuropátia

    Prof. Dr. Barkai László

    Milyen következményekkel járhat, ha nem kezelik? Az elhanyagolás veszélyei.

    A nyár hűsítő kedvencei - Fagylaltok és jégkrémek

    Perzselő napsütés - szinte vibrál a levegő a hőségben, mégis hosszú sor kígyózik az egyik cukrászda előtt... A nyár egyik legkedveltebb édes hűsítőjére várnak: mindenki fagylaltozással szeretné biztosítani magának a felfrissülést.

    Az izomzat felépítése és szerepe

    Az izom a szervezet olyan szövete, melynek fő funkciója, hogy a tápanyagokból nyert energiát mechanikai energiává alakítja át. Ez teszi lehetővé az egész emberi test helyzetváltoztatását, mozgását, finom működését, a belső szervek, zárógyűrűk mozgását és működését.

    Mi okozza a téli fáradékonyságot?

    Télen sokan panaszkodunk fáradékonyságra, lehangoltságra, sőt vannak, akiknél a rövid, borongós nappalok miatt téli depresszió alakul ki.

    Tippek a biztonságos szánkózáshoz

    Most, hogy a tél közepén járunk - és tekintélyes mennyiségű hó is esett - megannyi mókára nyílik lehetőség a gyerekek és a felnőttek számára is. Sokan hóembert építenek az első hóból, a gyerekek hógolyóznak, mások korcsolyázni mennek, de talán a legnépszerűbb kikapcsolódás ilyenkor a szánkózás, aminek sok különféle stílusát választhatjuk.

    Így úszhatja meg a téli sportbaleseteket!

    Síelés, korcsolyázás, snowboardozás, sőt szánkózás közben is érhetnek balesetek, különösen, ha felkészülés nélkül érkezünk a pályákra. Dr. Dobos Márta, ortopéd orvos a felkészülés fontosságára hívta fel a figyelmet.

    Téli utak veszélyei

    Egy turistaútra minden évszakban, de télen különösen körültekintően kell felkészülni, hiszen fogvacogtató hidegből utazunk az izzasztó nyárba.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA