• Télen nehezebb a gondolkodás

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Nyáron és kora ősszel különösen jó az agy teljesítőképessége. Télen azonban a gondolkodási képesség mérhetően csökken. Néhány képesség különösen gyengül ilyenkor.

    Az agy működése sok tényezőtől függ, ide tartozik többek között az alvás, a táplálkozás, a mentális egészség, az életkor és a testmozgás is, hogy csak néhányat említsünk.

    Most azonban kiderül, hogy az évszakok is szerepet játszanak benne. Télen és tavasszal az agyunk sokkal rosszabbul működik, mint nyáron és ősszel.

    "A fiatalabbaknál ezt a jelenséget már korábban megfigyelték" - mondja Andrew Lim, a Torontoi Egyetemről. Lim és munkatársai az évszakok és az agy teljesítményének kapcsolatát most az idősebbeken is vizsgálták. Ehhez három tanulmányt értékeltek, összesen 3 353 idős részvételével.

    Minden tanulmány a résztvevők kognitív teljesítményét értékelte, de különböző biológiai tényezők, például az agyi lerakódások mennyiségének figyelembevételével.

    Hirdetés

    Téli tompultság

    A kiértékelés azt mutatta, hogy az időskorúak  télen és tavasszal a kognitív tesztekben jelentősen rosszabbul teljesítettek. Ez igaz a szellemileg fitt időskorúakra és azokra is, akik már demenciában szenvedtek.

    A teljesítményvesztés mértéke az agy legalább 4.8 éves öregedésének felelt meg.
    Ennek megfelelően a demencia és az enyhe kognitív rendellenességek - melyek gyakran a demencia előzményei - az agy szempontjából alacsonyabb teljesítményű évszakokban gyakrabban kerülnek diagnosztizálásra.

    Egyes, az Alzheimer-kórhoz kötődő fehérjéket a kutatók nagyobb mennyiségben találtak az agyvízben télen és tavasszal. Ezenkívül ilyenkor nőtt azon gének aktivitása is, melyekről ismert, hogy az Alzheimer-kórban részt vesznek.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Szezonális depresszió - Mik a tünetei, és hogyan kezelhető?

    Gyengébb munkamemória

    Különösen figyelemre méltó volt a sok feladathoz szükséges munkamemóriában elért teljesítményveszteség. A munkamemória, azaz a rövid távú memória lehetővé teszi különböző információk rövid ideig tartó, egyidejű tárolását.

    Ez olyan feladatokhoz szükséges, mint a fejszámolás vagy autóvezetés közben történő beszélgetés, vagy telefonhívás, ahol emlékezni kell arra, amit a másik mondott, hogy megfelelően reagáljunk. Ha a munkamemória károsodik, akkor ezek a tevékenységek megerőltetőbbek lesznek - nem tudunk sokáig koncentrálni.

    Szerepet játszik-e a napfény és a hőmérséklet?

    Arra, hogy miért nehezebb télen és tavasszal gondolkodni, sok lehetséges magyarázat létezik. A fénynek és a hőmérsékletnek is szerepe lehet benne. "Ha ez bebizonyosodik, akkor az olyan tevékenységek, mint a fényterápia, egész évben segíthetik az agy teljesítményét" - írják a szerzők.

    Az évszakokkal változik az életmód

    Az olyan tényezők, mint a fizikai aktivitás, az alvási szokások és az étrend is változnak az évszakokkal, és befolyásolhatják a memória teljesítményét. Bár ezt a tanulmányokkal kapcsolatban megkérdőjelezték, hiszen az életmódbeli változásokat nem rögzítették rendszeresen, kizárólag a résztvevők emlékein alapultak, ami alapvetően problémás, így egy ilyen eljárás nagyon pontatlan.

    Ezt olvasta már? Téli depresszió vagy téli lehangoltság: Milyen jelek utalnak rá?

    A belső óra az agyban is működik

    Az évszakok a pszichét is befolyásolják. A sötét hónapokban gyakoribb a depressziós hangulat, amely szintén befolyásolhatja a kognitív teljesítményt. Ehhez jönnek még az olyan tényezők is, mint a szervezet D-vitamin-, tesztoszteron- és melatoninszintje, amelyeket az évszakoktól függően a belső óránk szabályoz. "Sajnos ezekről nem rendelkezünk adatokkal" - írják a kutatók.

    Emellett a résztvevőket évente csak egyszer vizsgálták meg. Ennek eredményeképpen a kutatók képtelenek voltak mérni a személyes, szezonális teljesítményváltozásokat - például azt, hogy a teljesítmény a téli hanyatlást követően mérhetően javul-e nyáron.

    "Ugyanazon egyének vizsgálata az év különböző időpontjaiban, a viselkedésbeli és a fiziológiai tényezők feljegyzésével segítenének a kulcsfontosságú tényezők azonosításában" - mondták a kutatók.

    A fiatalok jobban kompenzálják az évszakokat

    Az, hogy a fiatalabbakat vizsgáló korábbi tanulmányokban nem olyan egyértelmű a memória teljesítményingadozása, mint az idősebb résztvevőknél, a kutatók szerint arra enged következtetni, hogy a hátráltató tényezőket a fiatalok jobban kompenzálják.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
    NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2019.02.10 09:36, Megjelenés: 2019.02.10 09:36
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    C-vitamin

    C-vitamin

    B. M., szakfordító

    Miért fontos és miben fordul elő? A C-vitamin szerepe és forrásai.

    Májbetegségek

    Májbetegségek

    Dr. Vitális Zsuzsann

    Mi a máj feladata? Milyen tünetei lehetnek, ha megbetegszik?

    Száraz a bőre? Hogyan ápoljuk télen bőrünket?

    Télen a bőrünk ellenálló képessége csökken. A hideg és a fagyos szél is megviseli, ugyanakkor az alacsony légnedvesség-tartalom miatt a fűtött helyiségekben is könnyebben kiszárad.

    A folyadék pótlása télen is fontos!

    A folyadékháztartás egyensúlyának fenntartása nem csak nyáron fontos. A hidegebb évszakokban nem tapasztalunk olyan erős szomjúságérzetet, mint amikor árnyékban 30 °C van, éppen ezért, mivel ez a figyelmeztető jel télen nem olyan intenzív, nagyon fontos, hogy ilyenkor is fokozott figyelmet fordítsunk a megfelelő és rendszeres folyadékpótlásra.

    Téli depresszió - Amikor minden nehezebben megy

    Ismét itt van a téli depresszió tüneteinek megjelenési ideje. Vannak, akik pontosan tudják, hogy minden évben a tél közeledtével nehezebb hónapok elé néznek, de a legtöbb ember csak azt hangoztatja, hogy viszolyog a téltől. Valaki messze, meleg tájakra vágyik, néhányan viszont el is kezdik megszervezni az egzotikus utazást.

    10 tanács szülőknek: Vigyázzon gyermekei egészségére télen is!

    Minden szülő szeretné megóvni gyermeke egészségét a téli hónapokban is, ám ez nem mindig egyszerű feladat. A nappalok rövidek, hideg van. Könnyen el lehet kapni a náthát. Ebben az időszakban sokan köhögnek, tüsszögnek. Mit tehet Ön szülőként, hogy gyermekét megvédje a betegségektől? Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük a dolgát.

    A magas vérnyomás télen még veszélyesebb

    Télen nem csak a nátha és az influenza jelent veszélyt egészségünkre. A hideg idő a stroke és a szívinfarktus kockázatát is növeli. Statisztikák szerint a téli hónapokban 20-50 százalékkal nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálesetek száma.

    9 tipp a hólapátoláshoz - Hogyan kímélje a hátát télen?

    Amikor leesik a hó, több szokatlan terhelés vár ránk. A téli munkák könnyen megerőltetőek lehetnek, megjelenhetnek vagy kiújulhatnak kellemetlen tünetek. A hólapátolás közben vagy azt követően általában a nyak és a derék fájdul meg. Legtöbbször egy rossz mozdulat vagy nagyobb terhelés váltja ki a panaszokat. Hogyan kímélheti a hátát?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.