Hogyan hat a nőkre a sport? - Kutatás

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Azoknál az idősebb nőknél, akik hetente legalább 1-2 órát tornáznak, egy éven belül jelentősen javulnak a kognitív agyfunkciók – állítja egy új, kanadai tanulmány.

Kanadai kutatók mintegy 155 olyan nőt vizsgáltak, akik életkora 65 és 75 év között volt, illetve gépek segítségével izomerősítő gyakorlatokat végeztek, míg a kontroll csoport tagjai csak egyensúlyfejlesztő és/vagy szinten tartó edzést végeztek.

12 százalékos javulás

A sport és a szemünk
Sportoláskor az egyik legfontosabb érzékszervünk a szemünk. A minőségi látás nélkülözhetetlen legyen az szó bármilyen sportágról is. Vizsgálatok igazolják, hogy a sportbalesetek 60 százaléka a rossz látásra vezethetőek vissza, de egyes sportágaknál, pl. a síelésnél ez akár 80%-ra is tehető.
A sport és a szemünk - Mire érdemes vigyázni? >>

Egy év múlva azoknál, akik erősítő edzéseken vettek részt, a kognitív agyműködésben 10.9 – 12.6 százalékos javulást figyeltek meg a teszteredmények alapján, míg azok, akik csak egyensúlyfejlesztő és szinten tartó gyakorlatokat végeztek, -0.5 százalékos csökkenést mutattak.

A teszt során a döntéshozatali képességet, a konfliktusmegoldó és a koncentrációs képességeket vizsgálták.

Idősebb nőknél kevésbé gyakori az izomerősítő gyakorlatok végzése, annak ellenére, hogy nem csak az izomveszteség mértékét lassítja, de a csontok egészségére is jó hatással van.

A jelenlegi kutatás eredménye talán gyakoribb testmozgásra ösztönzi az érettebb korosztályt is, hiszen a mozgással megelőzhető, illetve lassítható az időskori elbutulás is.

A kutatásról az Archieves of Internal Medicine című lap januári számában lehet bővebben olvasni.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: Reuters; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Női szívinfarktus
Női szívinfarktus

Mások is lehetnek a tünetek, mint férfiaknál.

Latexallergia
Latexallergia

Tünetei, kivizsgálása és kezelési lehetőségek.

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit és Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.