A kettes típusú cukorbetegség öregítheti az agyat

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó megjelent:

Az elmúlt három évtizedben a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása világszerte drámaian megnőtt. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban 10-ből 1 ember cukorbeteg és körülbelül 95 százalékuk 2-es típusú. Az Egyesült Királyságban a Diabetes UK szerint 5,5 millió ember (12-ből 1) szenved ebben a típusú cukorbetegségben.

Mint ismeretes, a 2-es típusú cukorbetegség a szívbetegségek, a vesebetegségek és a látásproblémák fokozott kockázatával jár.

Sőt, egy nagyszabású tanulmány azt is kimutatta, hogy a 2-es típusú cukorbetegség a kognitív hanyatlást és az agy “öregedését” is felgyorsítja. A kutatók több mint 20 000 ember adatait elemezték a brit Biobankból - egy több mint félmillió résztvevővel rendelkező orvosbiológiai adatbázisból. Ezután 34 kognitív és 60 neuroimaging vizsgálat metaanalízisét végezték el, hogy megtudják, ezek a vizsgálatok alátámasztják-e az eredményeiket.

A kutatók a 2-es típusú diabetes mellitusban (T2DM) szenvedőket egy egészséges kontrollcsoporttal (HC-vel) párosították életkor, nem, iskolai végzettség és magas vérnyomás alapján. Minden résztvevő 50 és 80 év közötti volt. Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőket kizárták a vizsgálatból.

Az agysorvadás miatt a szürkeállomány lineárisan csökken az életkorral

A kutatók az absztrakt érvelést, a végrehajtó funkciót, a feldolgozási sebességet, a reakcióidőt és a numerikus memóriaadatokat elemezték. MRI-vizsgálatokat alkalmaztak a szürkeállomány atrófiájának felmérésére mind a T2DM, mind a HC-k esetében. Ezen túlmenően a T2DM-ben szenvedőket a cukorbetegség kezelésére metformint szedőkre és a nem gyógyszeres betegekre osztották.

Dr. Percy Griffin, Ph.D., az Alzheimer-kór egyesületének tudományos igazgatója a Medical News Today-nek elmondta, hogy bizonyos fenntartásai vannak a kutatás módszertanával kapcsolatban. Ez a tanulmány egy nagy csoportot érint, amely a biomarkerekre vonatkozó idegi képalkotási és kognitív adatokkal is rendelkezik, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a funkció mérésére nézve hihetetlenül homogén (egy 2017-es jelentés szerint a résztvevők 94,6%-a fehér volt), ami egy gyengesége a vizsgálatnak.

A kutatók összefüggést találtak az életkor és a kognitív hanyatlás között. Megfigyelték a legnagyobb életkorral összefüggő hanyatlást a végrehajtó funkciókban és a feldolgozási sebességben. A T2DM-ben szenvedőknél a kognitív funkciókra gyakorolt ​​hatások jelentősen megnövekedtek – a végrehajtó funkció további 13,1%-os, a feldolgozási sebesség pedig további 6,7%-os csökkenést mutatott az életkorral összefüggő hatásokhoz képest.

A kutatók rájöttek, hogy az agysorvadás miatt a szürkeállomány lineárisan csökken az életkorral. Ez a csökkenés nagyobb volt a T2DM-ben szenvedőkben, mint a kontroll csoportban, a legsúlyosabb sorvadás a ventralis striatumban, a kisagyban és a putamentben volt megfigyelhető.

Ráadásul a legsúlyosabb neurokognitív hatásokat azoknál a résztvevőknél figyelték meg, akiknél a leghosszabb ideig volt jelen a 2-es típusú cukorbetegség. Érdekes, hogy a kutatók nem láttak különbséget a neurokognitív hatások szempontjából a metforminnal kezelt T2DM-ben szenvedők és a nem gyógyszeres kezelésben részesült betegek között.

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklós fordító; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos
Forrás: Type 2 diabetes may speed up brain aging, cognitive decline (Medical News Today)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.