A nők és a szív- és érrendszeri problémák

Szerző: WEBBeteg

A női hormonális rendszer változásai a nők különböző életszakaszaiban jelentősen befolyásolják a keringési rendszer állapotát. Az ideális testsúly megőrzése, a megfelelő vérnyomás és vércukor-, valamint koleszterin-értékek minden életkorban kulcsfontossággal bírnak a nők esetében is, ám életkoronként számos egyéb tényezőre is kiemelt figyelmet kell fordítani.

20-40 éves kor között

A menstruációs ciklus stabillá válása után, a havi vérzés előtt és alatt kellemetlen panaszokat okozó alacsonyabb vérnyomás és magasabb pulzus figyelhető meg egészséges nők esetében is, amely azonban nem jelez betegséget. Bő folyadékfogyasztás, lehetőség szerint több pihenés javasolt ebben az időszakban. A rendszeresen végzett dinamikus testmozgás segíti a szervezet alkalmazkodását. Várandós állapotban jelentős változások jönnek létre a keringési rendszerben a fejlődő magzat tápanyag- és oxigénellátásának biztosítása érdekében. Természetes jelenség a magasabb pulzus.

Már meglévő szívbetegség vagy magasvérnyomás esetén a terhességgel járó változások ronthatják az anya állapotát, ezért nagyon fontos, hogy a kismama a tervezett terhesség előtt konzultáljon kardiológussal a teendőkről. Amennyiben már a várható terhesség előtt gyógyszerszedésre van szükség, időben át kell térni olyan készítményekre, amelyek nem veszélyeztetik a születendő gyermek egészségét.

Nem terhes állapotban is fontos a rendszeres nőgyógyászati kontroll, az időszakos laboratóriumi vizsgálatok, a rendszeres vérnyomásmérés, a testsúly, az alsó végtagi erek állapotának ellenőrzése és a dohányzás mellőzése. A nőgyógyásszal időről időre meg lehet és meg is kell beszélni minden új élethelyzetnek és változó állapotnak megfelelő fogamzásgátló módszert.

40- 50 évesen

Az ösztrogénszint (tüszőhormon-termelés) csökkenése már a menstruáció elmaradása előtt megkezdődik, sajnos ez a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát növelő változásokhoz vezethet: növekszik a koleszterinszint, nő a testsúly, amellyel a férfias típusú, hasi elhízás kerül előtérbe. Ezen változások is hozzájárulhatnak az ebben az időszakban kialakuló magasvérnyomás- és cukorbetegséghez. Az agyi keringési betegség gyakrabban fordul elő nőknél. Beszédzavar vagy végtaggyengeség esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Mi az érelmeszesedés?

Az érelmeszesedés az ereink közül a szerveket friss, oxigéndús vérrel ellátó artériákat érintő, súlyos szöveti elfajulás, mely előrehaladott stádiumban az artériákat oly mértékben beszűkíti, hogy az általuk ellátott szervek, illetve szövetek oxigénhiányossá válnak, végső esetben elhalhatnak. Az átlagember által legjobban ismert betegség, mely az artériák, pontosabban a szívet ellátó koszorúserek érelmeszesedése, illetve azok elzáródása miatt jön létre a szívizom infarktus. Mi az érelmeszesedés?

Nagyon fontos az egészséges, zöldségben, halban gazdag táplálkozás, a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitel mellett. A rendszeres, az aktuális egészségi állapotnak megfelelő testmozgás jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni: sokat segít a kockázati tényezők minimalizálásában.

Ebben az időszakban is szükséges a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat, az esetleges hormonpótló terápiás lehetőségek kihasználása az előnyök és kockázatok gondos elemzését követően.

50-55 éves kor után

A menopauza, a menstruáció elmaradása egy új egyensúlyi állapot kialakulásához vezet. Ebben az időszakban a szívinfarktus kockázata a férfiakéhoz válik hasonlóvá, a rizikótényezők erőteljes kezelése feltétlenül szükséges. Mellkasi fájdalom, terhelésre jelentkező nehézlégzés esetén kardiológiai kivizsgálás szükséges.

Az életkor előrehaladtával nő a ritmuszavarok kialakulásának esélye is, mely – például pitvarfibrilláció esetén – vérrögképződés veszélyét hordozza magában, ezért nagyon fontos a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása.

A rendszeres nőgyógyászati rákszűrés továbbra is évente szükséges, mivel az életkor nem jelent védelmet a daganatok kialakulásával szemben.

Az egészséges időskor eléréséhez aktívan tenni kell!

Az ideális testsúly elérése és megőrzése, a vérnyomás, a vércukor- és koleszterinszint normál tartományban tartása, a rendszeres dinamikus mozgás (kirándulás, tánc, kertészkedés, kerékpározás, séta, úszás stb.) a keringési rendszer megóvásán túl, segíti a gondolkodás és a koncentrációs képesség megőrzését, valamint az ízületi fájdalmak megelőzését.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Miért magas a koleszterinszintem?

A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan...

Fiatalkori szívinfarktus

A szívinfarktus bár gyakrabban fordul elő idősebbeken, de sajnos a fiatalokat sem kíméli. Többnyire, alapvetően egy érfal károsodása, plakk melletti...

Az érelmeszesedés

Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) az ütőerek (artériák) belső falainak zsírok lerakódása miatt történő beszűkülésével és...

A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon.

27 százalékkal nő az infarktus...

Veszélyeket is rejt az a gondolat, hogy sokan a 60 év fölötti életszakaszt és különösen a nyugdíjas éveket kizárólag a pihenés időszakának...

Az E-vitamin segít megelőzni a...

Azonfelül, hogy az E-vitamint a szépség vitaminjának is nevezik, mert fontos szerepe van a bőr- és a hajápolásban, ennél lényegesen több jó hatása...

Nyelőcsövön keresztül végzett...

Az utóbbi időben a szív ultrahangvizsgálata (echocardiographia) nagymértékben elterjedt a kardiológiai gyakorlatban. A szívultrahang-laboratóriumokban...

Szív- és érrendszeri betegségek:...

A fejlett országokban megvalósított, társadalmi szintű megelőzés és kezelés az elmúlt évtizedekben a szív- és érrendszeri betegségek terén...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.