Ami a női szívről nem maradhat titokban

MTI
megjelent:

Nem csak a férfiak, hanem a nők többsége is valamilyen szív- és érrendszeri betegségben fejezi be az életét. A statisztika szerint 2005-ben 17,5 millió ember halt meg szívrohamban vagy szélütésben, felerészben nők.

"Ez nem csak szép piros ruha. Ez vörös riadó!". Így hangzik a Szív Világszövetség jelmondata ahhoz a világméretű mozgalomhoz, amivel szeretnék az embereket ráébreszteni, hogy nem csak a férfiak, hanem a nők többsége is valamilyen szív- és érrendszeri betegségben fejezi be az életét. A statisztika szerint 2005-ben 17,5 millió ember halt meg szívrohamban vagy szélütésben, felerészben nők.

A valóság az, hogy a magas vérnyomással kapcsolatos agyi érkatasztrófák, a szívinfarktus okozta tragédiák következtében ma már valamennyi földrészen több nő veszti életét, mint a rosszindulatú daganatok, az AIDS, a malária és a tuberkulózis miatt együttesen.

A mozgalom célja, hogy fölhívja az emberek figyelmét arra a gyakran elfelejtett, vagy nem ismert igazságra, hogy a mai világban a fontos közegészségügyi tennivaló a nők egészségének védelme lenne a szív- és érbetegségek ellen.

Nem veszik komolyan a női panaszokat az orvosok

Ráadásul a hölgyek szívpanaszait az orvosok sem veszik olyan komolyan, mint a férfiakét. Kiderült például, hogy a szívroham miatt kórházba kerülő amerikai asszonyok ritkábban kapják meg mindazt a korszerű kezelést, beavatkozást, amit az erősebb nem tagjai esetében a szívgyógyászok azonnal alkalmaznak.

Meghökkentő fölismerés az is, hogy a szívrohamra jellemző mellkasi fájdalom, rosszullét megjelenésekor a nők lényegesen később hívják a rohammentőt, mint a férfiak. Az "Öltözz pirosba" mozgalmat az Amerikai Szív Szövetség indította el, a Szív Világszövetség pedig valamennyi tagországába igyekszik eljuttatni ezt a kezdeményezést.

Az Egyesült Államokban február 6-án nem csak a támogatásukat jelző hölgyek öltenek piros ruhát, hanem ilyen színbe borul a Washington Emlékmű, New Yorkban az Empire State Building, vagy a turista látványosság, a Niagara vízesés is.

A most kezdődő programot öt évre tervezték. A cél az, hogy az emberek megismerjék, milyen életmódbeli változtatásokkal, életvitellel tudják megelőzni a szívbetegségek, az érkatasztrófák bekövetkezését, hogyan lehet a kockázatot csökkenteni.

Rizikófaktorok és figyelemfelkeltő kampány

Az egyes rizikófaktorok jelentőségét, a beavatkozások lehetőségeit az amerikai média részletesen ismerteti.

A dohányzás a koszorúérbetegség egyik kockázati tényezője, de ez a fiatal amerikai nők szempontjából mind elhanyagolhatóbb szempont: az USA területén a dohányzás gyakorisága jelentősen csökkent, a munkahelyek a válságos időben elsőként a cigarettázókat bocsátják el, illetve a füstölő fiatalokat föl sem veszik a gyárba, hivatalba.

Nem megkülönböztetés, csak egyszerű számítás: a dohányosok gyakrabban betegek és többször hiányoznak a munkahelyről. A magyar helyzet sokkal rosszabb: nálunk több fiatal lány kezd el dohányozni, mint fiú. A vérzsírok csökkentése - szükség esetén gyógyszerrel - ugyancsak fontos megelőzési mód. Mind többen térnek át az egészségesebb étkezésre, a kevés telített zsír, s több többszörösen telítetlen olaj fogyasztására, a hetenként legalább kétszeri halevésre.

Ehhez a témához tartozik a testsúly kérdése is: sok hölgy küszködik súlytöbblettel, a tengerentúlon és földrészünkön is. A legújabb statisztika szerint például minden ötödik bécsi fiatal túlsúlyos.

Fagerström nikotinfüggőségi teszt

Azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? Most megtudhatja, hogy csak álltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát.
Nikotinfüggőségi tesztünk

"Öltözz pirosba"

A magas vérnyomás megfelelő kezelése, az esetleges cukorbaj egyensúlyban tartása ugyancsak fontos és az "Öltözz pirosba" szóróanyagai erre is felhívják a figyelmet. A kommunikációhoz még egy rendkívül hatásos módszert találtak: a divat, a sztárkultusz felhasználását.

A Szív Világszövetség egyik szövetségese a kozmetikai világhatalom, az Elizabeth Arden cég lett. Az Arden birodalom bizonyos szépészeti cikkeinek bevételéből támogatja húsznál is több országban a helyi mozgalom rendezvényét. Külön rúzst terveztek a népszerűsítésére.

Az Arden cég és az egész mozgalom szóvivője világsztár: a plakátokon az Oscar-díjas színésznő, Catherina Zeta-Jones látható, aki gallérján viseli a kis piros ruhát ábrázoló jelvényt.

Tavaly New York legelegánsabb bálját is a mozgalomnak szentelték: mindenki jelen volt, aki az USA területén számított, az eseményt az akkori elnök felesége, Laura és lánya, Barbara Bush nyitotta meg.

A világ leghíresebb tervezőinek piros ruháit nem divatmodellek, hanem a ruhaköltemények tulajdonosai mutatták be. Catherina Zeta-Jones fényképének szélén pedig ott a figyelmeztetés:"Szívbetegség és agyi katasztrófa a nők első számú ellensége".

(MTI/WEBBeteg)

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.