PLAVIX

KEDVES DR.

80 EVES VAGYOK, NEM SZENVEDTEM SZIV VAGI AGY BETEGSEGEKBE, (eletekintve egy kis agyerelmeszesedesbe) , MIND INFARKTUS VAGY AGY VERZES, TROMBOZIS ST. A koleszterolom (total 186, HDL: 52 LDL: 109 TRIGLYCERID127, 5) PREVENTIV modon szedtem ASZPIRINT (100 MG.ot) de mivel hogy erzekeny voltam az aszpirinhez, a sziv orvossom es a neurologus orvossom, PLAVIXET (75) ajalt. A ver vizsga eredmenyei mostanaig mindeg jok voltak, inkluszive a maj mukodese. Az utobi evbe, mivel, hogy en gyogyszer vegyesz mernok kent dolgoztam es benfentes vagyok a pharmakodinamikaba, sajat felelosegemre, lecsokentettem a minden nappi adagot, minden masnapi adagra! Kerdesem, mivel hogy a Plavixet altalaban nem hasznaljak ilyen hoszu idoszakokra, mi a szakorvosi velemeny ebben az esetben? Halas koszonetem, tisztelettel Tibor.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza szív- és érrendszeri betegség témában

Kedves kérdező!

 

Elsődleges prevencióban - ha nincsenek anginás panaszok, nem volt infarktus, stroke, TIA, vagy végtagi érszűkület, de nagy a rizikó ezek kialakulására - inkább az aspirin javasolt, intolerancia esetén jön szóba a clopidogrel. Én nem ismerem a panaszait, az érstátuszát és a társuló rizikófaktorokat (magas vérnyomás, diabétesz; a leírtak alapján az LDL kissé magasabbnak tűnik) , kezelőorvosai minden bizonnyal okkal javasolták a preventív vérhígító kezelést. Bár a vérlemezkék élettartama kb. 7-10 nap, a clopidogrel és aktív metabolitjának féléletideje csak néhány óra, így nem biztos, hogy a másnaponkénti alkalmazás megfelelő vérhígító hatást, aggregáció-gátlást hoz létre, bár kifejezetten erre utaló klinikai vizsgálatot nem találtam. A gyógyszergyárak javaslataiban mindenesetre nem szerepel, hogy pl. időskor miatt csökkenteni kellene a dózist.

Kérdés: 2010. január 28., 09:56; Megválaszolva: 2010. január 28., 09:56
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Multiplex érbetegség
Szeretném megkérdezni hogy, multiplex érb van mostanában a jóbb kezem zsibog olyan mintha áram menne át rajta. A másik kérdésem hogy szívizom...
Erős szívdobogás, légszomj
Tisztelt Hölgyem/ Uram! Kérdésem az lenne, hogy a következő tünetekkel érdemes-e foglalkozni, kivizsgáltatni magamat: Az utóbbi időben tűnt fel...
Infarktus lett volna?
Magas pulzus, laborértékek
Tisztelt Doktornő! Magas pulzus, laborértékek/Szívdobogás, laborértékek címmel tettem fel kérdést, de nem írtam a hasi UH eredményéről, ezt...
Nebibeta és pulzus
Tisztelt Doktornő! Magas nyugalmi pulzus, sinus tachycardia kapcsán írtam nemrég Önnek. A rendelőben 118 bpm-et mértek, itthon 90-100 között mértem....