• PLAVIX

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        KEDVES DR.

        80 EVES VAGYOK, NEM SZENVEDTEM SZIV VAGI AGY BETEGSEGEKBE, (eletekintve egy kis agyerelmeszesedesbe), MIND INFARKTUS VAGY AGY VERZES, TROMBOZIS ST. A koleszterolom (total 186, HDL:52 LDL: 109 TRIGLYCERID127, 5) PREVENTIV modon szedtem ASZPIRINT (100 MG.ot) de mivel hogy erzekeny voltam az aszpirinhez, a sziv orvossom es a neurologus orvossom, PLAVIXET (75) ajalt. A ver vizsga eredmenyei mostanaig mindeg jok voltak, inkluszive a maj mukodese. Az utobi evbe, mivel, hogy en gyogyszer vegyesz mernok kent dolgoztam es benfentes vagyok a pharmakodinamikaba, sajat felelosegemre, lecsokentettem a minden nappi adagot, minden masnapi adagra! Kerdesem, mivel hogy a Plavixet altalaban nem hasznaljak ilyen hoszu idoszakokra, mi a szakorvosi velemeny ebben az esetben? Halas koszonetem, tisztelettel Tibor.

        WEBBeteg szakértő válasza a szív- és érrendszeri betegség témában

        Kedves kérdező!

         

        Elsődleges prevencióban - ha nincsenek anginás panaszok, nem volt infarktus, stroke, TIA, vagy végtagi érszűkület, de nagy a rizikó ezek kialakulására - inkább az aspirin javasolt, intolerancia esetén jön szóba a clopidogrel. Én nem ismerem a panaszait, az érstátuszát és a társuló rizikófaktorokat (magas vérnyomás, diabétesz; a leírtak alapján az LDL kissé magasabbnak tűnik), kezelőorvosai minden bizonnyal okkal javasolták a preventív vérhígító kezelést. Bár a vérlemezkék élettartama kb. 7-10 nap, a clopidogrel és aktív metabolitjának féléletideje csak néhány óra, így nem biztos, hogy a másnaponkénti alkalmazás megfelelő vérhígító hatást, aggregáció-gátlást hoz létre, bár kifejezetten erre utaló klinikai vizsgálatot nem találtam. A gyógyszergyárak javaslataiban mindenesetre nem szerepel, hogy pl. időskor miatt csökkenteni kellene a dózist.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-01-28 09:56:03; Megválaszolva: 2010. január 28., 09:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Szívbillentyű probléma és asztma miatt van pulzoximéter nálam. Általában 97-99% az orvosnàl, de én már napközben volt, hogy légszomj és szédülés miatt megnéztem, és csak 93%-os értéket látok, ami néhány...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat tavaly áprilisban pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Szimpatikus idegrendszer túlműködése miatt kialakult szapora pulzus, és gyakori extrák miatt szedett Nebivolol (3,75mg/nap) mellett szedhető-e GABA (gamma aminovajsav)500mg kapszula. Kell- e valamilyen kölcsönhatásra számítani? Válaszát...
        üdv Megszeretnem kerdezni hogy a nebilet tablettat beszedhetem normalis pulzus de kisse magas vernyomas eseten is? 135per85 ez egesz 145ig 65 pulzus vagy normal pulzus eseten vagy hogy szedjem? negyed tablettat kell azt mondta a dr es mitől van ez hogy...
        Kedves Doktornő az alábbiakban szeretném kérni segítségét: Az utóbbi időben emelkedett a pulzusszámom, gyakran 80 és 90 körül van, amint felállok 105-110 körül van, kerékpárral közlekedek kptempójú tekerésnél 125-ig megy fel. A...
        Tisztelt Doktornő! 23 éves nő vagyok. Pár hónapja vissza visszatérő mellkasi fájdalmam van. Előfordul, hogy olyan érzésem van mintha a szívemnél szúrna, reggelente pedig az ágyból kikelve erős nyomást érzek az egész mellkasomban, főleg a...