A nők pulzusa előre jelezheti a szívproblémáikat

MTI
megjelent:

A nők nyugalmi állapotban mért szívritmusa, amely olcsón és eszköztelenül mérhető jellemző, megjósolhatja, van-e emelkedett kockázatuk szívinfarktusra vagy szívbetegségekre - közölték amerikai kutatók szerdán.

A British Medical Journal című orvosi szaklapban közzétett tanulmányban a kutatók megállapítják, hogy azoknál a menopauza utáni nőknél, akiknek nyugalmi szívritmusuk magas, 26 százalékkal nagyobb a kockázata, hogy szívinfarktust kapnak, vagy szív-, érrendszeri betegségben halnak meg, mint az alacsony nyugalmi pulzusú nőknél.

A Judith Hsia által vezetett csoport az Egyesült Államokban egy nagyszabású egészségügyi felmérés keretében 129 135, változó koron túl lévő nő szívritmusát mérte meg. A tesztalanyok egészségügyi történetében nem szerepeltek előzményként szívproblémák, állapotukat átlagosan nyolc évig követték nyomon a tanulmányban.

Azoknak a nőknek, akiknél kezdetben 76 fölötti pulzust mértek, 26 százalékkal nagyobb volt a kockázata a szívinfarktusra, szívérrendszeri betegségekre, mint azoknak, akiknek percenkénti pulzusszáma nem haladta meg a 62-t. Bár a fizikailag fittebb emberek pulzusa általában alacsonyabb, a jóslás eredményessége független volt az edzettségtől. A szélütés és a nyugalmi szívritmus között hasonló összefüggést nem sikerült kimutatniuk a kutatóknak.

(MTI)

Cikkajánló

A szívinfarktus tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.