Mi van az elektromos cigarettában? Mégis rákkeltő?

MTI
megjelent:

Rákkeltő összetevőket találtak az elektromos cigarettákban annak ellenére, hogy a gyártók a hagyományos cigarettánál biztonságosabbnak tüntetik fel terméküket - közölték szerdán az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) illetékesei.

Két vezető cigarettagyártó termékeit tesztelte az FDA, összesen 19 változatot, ezek mintegy fele tartalmazott egy rákkeltő anyagot, a nitrozamin nevű vegyületet.

Több olyan termékben találtak nikotint is, melyről azt állította gyártója, hogy mentes tőle. A hatóság szakvéleménye szerint hiányos a minőségellenőrzés az előállító cégeknél. Közegészségügyi szakemberek azt is aggályosnak találják a füstmentes cigarettával kapcsolatban, hogy a fiatalokat célozza meg, ezáltal belépőt jelenthet a valódi dohányzáshoz.

Mit tartalmaz egy cigaretta?
A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin. Mit tartalmaz egy cigaretta?

A gyártók változatos, például csokoládés, gyümölcsös és mentolos ízekben hozzák forgalomba terméküket.

"A dohányipart megcélzó kutatások bizonyították, hogy a gyümölcsös és cukros ízek növelik a cigaretta társadalmi elfogadottságát és a kíváncsiságot a termék kipróbálására" - mondta Jonathan Winickoff, az Amerikai Gyerekgyógyászati Akadémia dohányzásra szakosodott csoportjának elnöke. Mivel az elektromos cigarettára nem vonatkoznak a szövetségi dohánytörvények, sokszor könnyebb is a fiataloknak hozzájutniuk.

Az FDA hivatalnokai nem válaszoltak arra, tesznek-e lépéseket a most vizsgált két gyártóval szemben.

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.