• Mi van az elektromos cigarettában? Mégis rákkeltő?

    Szerző: MTI

    Rákkeltő összetevőket találtak az elektromos cigarettákban annak ellenére, hogy a gyártók a hagyományos cigarettánál biztonságosabbnak tüntetik fel terméküket - közölték szerdán az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) illetékesei.

    Két vezető cigarettagyártó termékeit tesztelte az FDA, összesen 19 változatot, ezek mintegy fele tartalmazott egy rákkeltő anyagot, a nitrozamin nevű vegyületet.

    Hirdetés

    Több olyan termékben találtak nikotint is, melyről azt állította gyártója, hogy mentes tőle. A hatóság szakvéleménye szerint hiányos a minőségellenőrzés az előállító cégeknél. Közegészségügyi szakemberek azt is aggályosnak találják a füstmentes cigarettával kapcsolatban, hogy a fiatalokat célozza meg, ezáltal belépőt jelenthet a valódi dohányzáshoz.

      Mit tartalmaz egy cigaretta?

    A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin. Mit tartalmaz egy cigaretta?>>

    A gyártók változatos, például csokoládés, gyümölcsös és mentolos ízekben hozzák forgalomba terméküket.

    "A dohányipart megcélzó kutatások bizonyították, hogy a gyümölcsös és cukros ízek növelik a cigaretta társadalmi elfogadottságát és a kíváncsiságot a termék kipróbálására" - mondta Jonathan Winickoff, az Amerikai Gyerekgyógyászati Akadémia dohányzásra szakosodott csoportjának elnöke. Mivel az elektromos cigarettára nem vonatkoznak a szövetségi dohánytörvények, sokszor könnyebb is a fiataloknak hozzájutniuk.

    Az FDA hivatalnokai nem válaszoltak arra, tesznek-e lépéseket a most vizsgált két gyártóval szemben.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.07.23 19:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    Leszokás a dohányzásról - Milyen szerek segíthetnek?

    A cigarettázás bizonyos szempontból szenvedélybetegségnek tekinthető. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is lehetséges, hogy a pöfékelő jelent kellemetlenséget a környezete számára.

    Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

    Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben és legkönnyebben emészthető formában tartalmazza.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.