Az e-cigi nem egészséges!

Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

A dohányzásról való leszokás sokaknak csak álom, lehetetlennek tűnő küzdelmes erőfeszítés. A leszokni vágyókat célozza az úgynevezett elektromos-cigaretta, ami hazánkban is egyre nagyobb vásárlóközönséget tudhat magáénak. A szakorvos azonban figyelmeztet: az e-cigivel nem lehet leszokni, s káros is lehet!

A szigorú jogszabályok, és a folyamatosan növekvő árak miatt egyre többen próbálják meg abbahagyni a dohányzást. Ezzel együtt azonban megnőtt az ún. elektromos cigaretták forgalma is, amit a forgalmazók a leszokás egyik alternatívájaként hirdetnek, sőt, vannak, akik egészséges dohányzásként értékelik a világító rudakkal való füstölést. Egészséges véleményük szerint azáltal lesz, hogy a valódi cigaretták füstjében lévő 40 rákkeltő anyagot nem lélegzi be a használója.

Ám arról csak ritkán szólnak a hirdetések, hogy az e-cigiről még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is kijelentette nem tekinti a dohányzásról leszokás eszközének, mivel nem bizonyított sem az, hogy biztonságos, sem az, hogy hatásos. A WHO állásfoglalása után pedig nem sokkal a magyar egészségügyi vezetés is kijelentette: az e-cigik összetevői között az egészségre ismerten káros anyagokat találtak, a füstölő rudacska pedig nem segíti elő a leszokást, hanem éppen ellenkezőleg.

Az e-cigi kapható nikotinos és nikotin mentes töltettel is. A nikotintartalmú legfőbb veszélye, hogy már egy patronja is halálos mennyiségű nikotint tartalmazhat, ráadásul kaphatók olyan szettek is, amelyeknél magunk keverhetjük össze a folyadékot, amit aztán elszívunk, így aztán jószerivel ellenőrizhetetlen is, hogy mennyi nikotin kerül egy „szálba”.

A nikotint tartalmazó termékek legálisan nem forgalmazhatók

E-cigaretta

Ön használna olyan készüléket vagy terméket, amelyről nem tudja pontosan, milyen összetevőkből áll, milyen hatása lesz hosszútávon az egészségére? Az e-cigarettákról alig lehet tudni valamit, mégis terjednek, különösen a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása óta. Nem biztos, hogy az e-cigaretta a megoldás.>>

Ráadásul a jelenleg boltokban, aluljárókban kapható termékek minősége és megbízhatósága az sem garantált: akár fel is robbanhat a használó kezében. Mivel nem minősül dohányterméknek, nemcsak jövedéki adót nem kell utána fizetni, de a boltok és a forgalmazók kiskorúaknak is eladhatják – s még ha nikotin nélkül is, a dohányzás szertartásához való hozzászokás veszélye fennáll.

Az egészségügyi tárca tavasszal bejelentette: mivel a nikotin gyógyszer, az e-cigaretta forgalmazásában a gyógyszerekre vonatkozó szabályoknak kell érvényesülniük, gyógyszerengedélyek nélkül ilyen terméket árulni pedig illegális. Ehhez képest azonban az interneten böngészve percek alatt találhatunk nikotinos patronokat is áruló cégeket, akár külföldről is rendelhetünk füstölnivalót.

Az e-cigi megszólalásig ugyanúgy néz ki, mint az igazi, és ugyanazt a cselekvéssorozatot imitálja. Működés közben nikotint párologtat füstszerűen. A legnagyobb baj az vele, hogy semmiféle hatósági engedéllyel nem rendelkezik. Fogalmunk sem lehet, hogy a nikotinmentesnek hirdetett termékekben például mi van? Mi az a hatóanyag, amit valójában a tüdőnkbe juttatunk.

Magyarországi vizsgálatok bebizonyították, hogy az, ami az összetevők között szerepel, és ami a valóságban ezekben a patronokban van, köszönőviszonyban sincs egymással – figyelmeztetett Falus Ferenc, egykori tiszti főorvos. A tüdőgyógyász szakorvos elmondta: még a nikotintartalmú e-cigikkel kapcsolatban sem lehetünk biztosak benne, hogy az van bennük, azt pedig pláne ellenőrizhetetlen, hogy valójában mennyi nikotin van egy-egy termékben.

A nikotin valóban gyógyszernek minősül az Európai Unión belül, így hazánkban is. Amennyiben lenne engedélyük, patikában akár forgalmazhatóak is lennének.

Az azonban elgondolkodtató, hogy eddig egyetlen gyártó sem kérte, hogy gyógyszerészeti intézet adjon engedélyt a termékére – folytatta a szakértő, hozzátéve: leszokáshoz inkább mindenki kérje ki háziorvosa, vagy gyógyszerésze véleményét, akik bizonyítottan hatékony módszerekkel tudnak segíteni!

(WEBBeteg – Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Hozzászólások (8)

Cikkajánló

E-cigaretta: újabb rákkockázat

Az e-cigaretták jelentős mennyiségű veszélyes gázokat juttatnak a tüdőbe - állapították meg a Nevada Egyetem Desert Research Intézetének tudósai....

Rágó, tapasz, gyógyszer... - A...

"A barátom már 10 éve dohányzik, most 26 éves. Szeretne leszokni, és mivel nem erős dohányos ezért rágót vettünk. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e...

Dohányzás - káros szenvedély, de...

A legtöbb ember a dohányzással vagy szivarozással a bizonytalanságot, a magány érzését vagy az unalmat igyekszik kompenzálni. Mígnem az újabb és...

Dohányzás - A tüdő állapota...

Egy évtizednyi dohányzás után mennyire tudnak a tüdőszövetek regenerálódni? A dohányzás nyomai teljesen eltűnnek vagy később még okozhatnak...

Nem biztos, hogy az e-cigaretta a...

Ön használna olyan készüléket vagy terméket, amelyről nem tudja pontosan, milyen összetevőkből áll, milyen hatása lesz hosszútávon az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.