Nem biztos, hogy az e-cigaretta a megoldás

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Ön használna olyan készüléket vagy terméket, amelyről nem tudja pontosan, milyen összetevőkből áll, milyen hatása lesz hosszútávon az egészségére? Az e-cigarettákról alig lehet tudni valamit, mégis terjednek, különösen a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása óta.

Az e-cigaretta legfőbb veszélye, hogy már egyetlen patronja is tartalmazhat halálos mennyiségű nikotint - derül ki a NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának igen ijesztő közleményéből. Az esetek többségében nem garantált a boltokban, valamint a világhálón fellelhető termékek minősége és megbízhatósága, így nem tudhatjuk pontosan, hogy mennyi nikotint és milyen más káros anyagot viszünk be a szervezetünkbe.

A halálos mennyiségű nikotin adag 20 és 60 mg között található, az egyik termékhez kínált 10 ml-es utántöltő folyadék 60 mg nikotint tartalmaz, van azonban olyan készítmény, amelyiken csak egy „Low” felirat árválkodik, semmi más. A legtöbb csomagoláson nincs rajta az összetevők listája, így igen nehéz kideríteni, mit és abból mennyit tartalmaz az adott elektromos cigaretta. Ez az egyik probléma.

Több tucat termék a neten

Az e-cigi hasonló látszatot kelt, mintha egy hagyományos cigarettát szívnánk, de a használatkor nem ég, nem füstöl, apróra porlasztott cseppeket lélegzünk be, így nem jut a szervezetbe káros anyag, ráadásul olcsóbb, mint a dohányzás, és óvjuk vele a környezet - olvasható az egyik webshop ajánlásában.

Mi fán terem?

Hol, máshol? A Kínában kifejlesztett eszköz egy olyan akkumulátor által üzemeltetett inhaláló, amely a különböző dohánytermékek alternatívájaként terjedt el.
Három fő része van. Az akkumulátor az elektromos cigaretta törzse, innen kapja a feszültséget. A végén egy Led található, ami a szívás hatására világít, valamint jelzi a töltöttséget. A porlasztó a levegőből és a patronban lévő aromával átitatott anyagból melegítés hatására párát varázsol, olyan, mintha füstölne. A látszat is teljes.

Az e-cigaretta az e-liquid nevű, különböző (fahéj, mentol, csokoládé) ízesítésű folyadékot porlasztja permetté. Van nikotintartalmú és nikotinmentes változata is, a dohányosok inkább az elsőre esküsznek.

Akciós áron kínál az egyik shop egy teljes készletet 2 akkumulátorral és 6 patronnal, kevesebb, mint 15 000 forintért, de találtunk készletet 5 és 10 000 forint között is. Egy patron általában 30-40 szál ciginek felel meg, azaz 6 patron akár 240 szál cigit is „rejthet magában”.

Ajánlanak az oldalon kerámiapatronokat, ezek előnye, hogy nem tartalmaznak itatós anyagot, ami megéghetne, és akár harminc töltést is kibírnak. Dübörög a piac, ezt támasztja alá, hogy az egyik webáruház 8 forgalmazó, összesen 42 elektromos készülékét kínálja.

Illegális vagy sem?

A nikotin olyan farmakológiai hatású anyag, amelynek forgalomba hozatala és értékesítése jogszabályhoz kötött, a gyógyszerszabályozás vonatkozik rá. A nikotintartalmú termékek a gyógyszer-engedélyezésére vonatkozó hatósági eljáráson esnek át, ez azonban nem minden esetben történt meg. Úgy tudjuk, műszakilag bevizsgált a készülékekből az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI), ki is adtak egy megfelelőségi igazolást.

Nikotinfüggőségi teszt

Ön azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy csak áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát.
Töltse ki Nikotinfüggőségi tesztünket! >>

Minden olyan, nem dohányterméknek minősülő termék, amely nikotint tartalmaz, és nem gyógyszerként van forgalomban, illegálisnak tekintendő - olvasható az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleményében.

Nem csupán a nikotin a probléma

Dr. Gönczi Ferenc főorvos úgy véli, hogy a használók nincsenek tisztában a következményekkel, nem tudják, hogy egyes termékek nagyobb arányban tartalmazhatnak erős drogot, azaz nikotint, mint a hagyományos cigaretta. A különböző íz- és illatfokozók alkalmazása pedig bevonzza a fiatalokat, újabb használókat toboroz, függetlenül attól, hogy 18 év alatt nem lehet vásárolni ilyen eszközt. Égési mellékterméket, kátrányt ugyan nem tartalmaznak, de ez nem jelenti azt, hogy nyugodt szívvel lehet használni az e-cigiket.

A nikotinhoz szükséges oldószereket – glicerint és propilén-glikolt – is tartalmazza a készülék. Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy bizonyos termékekben rákkeltő nitrózamin található, valamint felfedezték az illatanyagokban az agykárosodást okozó tetrametil-pirazint.

Megbízható, hatásos?

Az e-cigarettát alternatív nikotinpótló eszközként reklámozzák, olyan termékként, amely segít a leszokásban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilvánvalóvá tette, hogy az elektromos cigarettát nem tekinti a dohányzásról leszokás legitim eszközének, mivel egyetlen komoly szakmai tanulmány sem támasztotta alá, hogy a termék megbízható és hatásos eszköz lenne a nikotinpótló terápiák alkalmával.

A megszokott mozdulatok, az íz- és a füstélmény hatása következtében nem alkalmas a pszichés függőség csökkentésére az elektromos cigaretta. Ha a leszokáshoz mindenképp segédeszköz igénybevétele szükséges, akkor hatásosabb a nikotintapasz.

E-cigizni lehet?

Április elsejétől tilos lesz dohányozni a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyen, aluljárókban, a közösségi közlekedési eszközökön, megállókban és játszótereken, valamint utóbbiak ötméteres körzetében. A törvény betartásának ellenőrzését az ÁNTSZ végzi. A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvény jelenleg hatályos formája az e-cigarettára nem vonatkozik. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a jelenlegi jogi szabályozási keret felülvizsgálatának lehetőségét fontolgatják.

(WEBBeteg - Tóth András újságíró)

Hozzászólások (6)

Cikkajánló

Non-Hodgkin limfóma Non-Hodgkin limfóma

Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan kezelhető?

Majomhimlő Majomhimlő

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás.

Milyen tényezők hajlamosítanak a...

Sokszor felmerülhet a kérdés: hogyan lehetett volna megelőzni a függőséget, még mielőtt az kialakult volna? Honnan tudhatom, hogy szerettem nem...

Mi lesz az alternatív technológiák...

A dohányzási ártalom csökkentése körüli vita a Lancetben sem veszít aktualitásából. A tudományos folyóiratban rendre szakértői eszmecsere zajlik...

Cigaretta - 4000 kémiai vegyület...

A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000...

Dohányzás és nikotinfüggőség...

Magyarországon a 13-16 éves korosztály 70 százaléka már legalább egyszer szívott cigarettát, és körülbelül a harmaduk dohányzik különböző...

Dohányzás: módszerek a leszokáshoz...

A dohányosok nagy része annak tudatában is tovább dohányzik, hogy tisztában van annak veszélyeivel. Ennek legfőbb oka, hogy a dohányzás az egyik...

E-cigaretta: újabb rákkockázat

Az e-cigaretták jelentős mennyiségű veszélyes gázokat juttatnak a tüdőbe - állapították meg a Nevada Egyetem Desert Research Intézetének tudósai....

Tévhitek és cáfolatok a...

Számos olyan állítással találkoztunk már, melyeket dohányos személyek hangoztatnak, dohányos mivoltukat, illetve a leszokás mellőzését...

Az e-cigi nem egészséges!

A dohányzásról való leszokás sokaknak csak álom, lehetetlennek tűnő küzdelmes erőfeszítés. A leszokni vágyókat célozza az úgynevezett...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.