Tanácsok aktív szabadidős sportolóknak a kijárási korlátozás idejére

szerző: Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner - WEBBeteg
megjelent:

Most még olyanok is elkezdtek mozogni, akik eddig teljesen inaktív életet éltek, de mi a helyzet azokkal, akiknek korábban is szerves részét képezte az életüknek a sportolás? Mit tehet egy aktív szabadidős sportoló, akinek megszűntek a korábbi sportolási lehetőségei?

A koronavírus-járvány következtében az emberek több időt töltenek otthon: sokan home office-ban dolgoznak, együtt tanulnak a gyerekeikkel, nem mehetnek moziba, színházba és bizony kerülniük kell olyan helyeket, mint például egy uszoda vagy egy focipálya, ami korábban a sportolási lehetőséget jelentette számukra.

Mit tehet ilyenkor egy hobbisportoló?

A legfontosabb tudatosítani magunkban, hogy ez egy átmeneti időszak. Az, hogy meddig tart, nem látjuk sajnos előre, de muszáj fejben tisztáznunk, hogy az eddig felépített kondíciónkat érdemes megtartanunk. Fizikailag és mentálisan is könnyebben vészelhetjük át ezt az időszakot, ha egészségesek vagyunk, ehhez pedig a rendszeres sportolás nagyban hozzájárul.

Ha állóképességi sportot végzett

Ha korábban rendszeresen futott vagy kerékpározott, akkor az Ön élete nem sokban változott, hiszen a hatályos törvényeknek megfelelően a szabadban ezt most is megteheti egyedül vagy az Önnel egy háztartásban élőkkel. Sokaknak azonban ebben a helyzetben a motiváció vált a gyenge pontjukká: nincsenek futó- és kerékpárversenyek, amik megadták a lendületet arra, hogy egy nehezebb napon is elvégezzék az edzéseket. A jó hír az, hogy egyre több virtuális verseny kerül megrendezésre, ami fenntarthatja a motivációnkat erre az időre. Ha szükséges Önnek a versenyhelyzet ahhoz, hogy fenntartsa a motivációt, válasszon ki egy eseményt, ami mozgásban tartja ebben az időszakban is.

Ha korábban úszással töltötte szabadidejét

Egy ideje már csak az élsportolók számára nyitottak az uszodák, így ezt a sportot most – hacsak nincs otthoni medencéje – sajnos nélkülöznie kell. Ha korábban úszott, akkor az alábbi szempontok alapján érdemes átmenetileg új mozgásformát választania:

  • Ha tartásjavítás céljából szelte a habokat, akkor most az otthoni gerinctorna, gerincjóga helyettesítheti ezt a funkciót.
  • Amennyiben a keringési rendszerét szeretné karbantartani, akkor futással, kerékpározással vagy bármilyen más állóképességi sporttal teheti ezt meg. Ha a négy fal közé „szorul”, érdemes körülnéznie, hiszen számos edzőterem hirdet futópad, kerékpár, illetve evezős ergométer eszközöket bérlésre, így ha nem szeretne kimenni, akkor is hatékonyan át tudja mozgatni magát.
  • Ha korábban azért úszott, mert ez a mozgásforma kapcsolta ki leginkább szellemileg, akkor érdemes a jógával megismerkednie, ami nemcsak mentálisan, hanem fizikailag is gondoskodik arról, hogy formában maradjon. Amennyiben nem akar a négy fal között ülni, akkor érdemes a túrázást előtérbe helyezni, hiszen a természetben töltött idő is nagyszerűen feltölti és kikapcsolja az embert.
  • Amennyiben az úszás korábban intenzív edzés jelleggel volt jelen az életében, érdemes valamilyen erőnléti jellegű mozgásformában gondolkoznia. Válasszon saját testsúlyos edzéseket, amelyek gondoskodnak arról, hogy megfelelően átmozgassák (HIIT, funkcionális edzések stb.).

Ha csapatsportot űzött vagy csoportos órákra járt

Talán ebben a csoportban lévőknek a legnehezebb, hiszen a rendszeres sportolást közösségben végezték. A csapat „hajtóereje” motiválta, vitte előre őket, hogy egyéni célokért vagy egy közös célért dolgozzanak, és ezzel jussanak egyre előrébb. Amennyiben Ön ebben a helyzetben van, az alábbiakat teheti:

  • vegye fel a kapcsolatot a csapatával, és az online térben folytassák a közös edzést
  • keressen fel új lehetőségeket, amivel újra ösztönözhetné magát a rendszeres sportolásra

5 tanács azért, hogy továbbra is mozgásban tudjon maradni

  1. Tűzzön ki kisebb-nagyobb célokat maga elé!
  2. Tartsa meg a rendszerjelleget a hétköznapjaiban és legyen része ugyanúgy a napi/heti rutinnak a mozgás, mint azelőtt. Ügyeljen arra, hogy a korábbi szokásoknak megfelelően sportoljon, étkezzen, hogy ezek a dolgok állandóak maradjanak a hétköznapjaiban, amivel könnyebben karban tartható a fizikai és mentális egészség is.
  3. Próbáljon ki több mozgásformát, és válassza ki azt, ami leginkább közel áll ahhoz, amit korábban űzött, hiszen ez fogja leginkább lekötni és rendszerre szoktatni. Ha sokat csapong a különböző mozgásformák között, félő, hogy hamarabb elveszíti a motivációt.
  4. Kerülje a túledzettséget! Ha több ideje van a sportolásra, akkor ügyeljen arra, hogy ne essen át a ló túlsó oldalára sem, ne vigye túlzásba az edzéseket.
  5. Ha van rá lehetősége, kérje edző segítségét, akinek a segítségével biztonságosan és hatékonyabban sportolhat.

Tovább Mozogjunk naponta a kijárási korlátozás ideje alatt is! Gyakorlatok egészséges felnőtteknek

Sándor Judit, erőnléti edző és korrektív trénerForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.