• Tanácsok aktív szabadidős sportolóknak a kijárási korlátozás idejére

    Szerző: WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner

    Most még olyanok is elkezdtek mozogni, akik eddig teljesen inaktív életet éltek, de mi a helyzet azokkal, akiknek korábban is szerves részét képezte az életüknek a sportolás? Mit tehet egy aktív szabadidős sportoló, akinek megszűntek a korábbi sportolási lehetőségei?

    A koronavírus-járvány következtében az emberek több időt töltenek otthon: sokan home office-ban dolgoznak, együtt tanulnak a gyerekeikkel, nem mehetnek moziba, színházba és bizony kerülniük kell olyan helyeket, mint például egy uszoda vagy egy focipálya, ami korábban a sportolási lehetőséget jelentette számukra.

    Mit tehet ilyenkor egy hobbisportoló?

    A legfontosabb tudatosítani magunkban, hogy ez egy átmeneti időszak. Az, hogy meddig tart, nem látjuk sajnos előre, de muszáj fejben tisztáznunk, hogy az eddig felépített kondíciónkat érdemes megtartanunk. Fizikailag és mentálisan is könnyebben vészelhetjük át ezt az időszakot, ha egészségesek vagyunk, ehhez pedig a rendszeres sportolás nagyban hozzájárul.

    Hirdetés

    Ha állóképességi sportot végzett

    Ha korábban rendszeresen futott vagy kerékpározott, akkor az Ön élete nem sokban változott, hiszen a hatályos törvényeknek megfelelően a szabadban ezt most is megteheti egyedül vagy az Önnel egy háztartásban élőkkel. Sokaknak azonban ebben a helyzetben a motiváció vált a gyenge pontjukká: nincsenek futó- és kerékpárversenyek, amik megadták a lendületet arra, hogy egy nehezebb napon is elvégezzék az edzéseket. A jó hír az, hogy egyre több virtuális verseny kerül megrendezésre, ami fenntarthatja a motivációnkat erre az időre. Ha szükséges Önnek a versenyhelyzet ahhoz, hogy fenntartsa a motivációt, válasszon ki egy eseményt, ami mozgásban tartja ebben az időszakban is.

    Ha korábban úszással töltötte szabadidejét

    Egy ideje már csak az élsportolók számára nyitottak az uszodák, így ezt a sportot most – hacsak nincs otthoni medencéje – sajnos nélkülöznie kell. Ha korábban úszott, akkor az alábbi szempontok alapján érdemes átmenetileg új mozgásformát választania:

    • Ha tartásjavítás céljából szelte a habokat, akkor most az otthoni gerinctorna, gerincjóga helyettesítheti ezt a funkciót.
    • Amennyiben a keringési rendszerét szeretné karbantartani, akkor futással, kerékpározással vagy bármilyen más állóképességi sporttal teheti ezt meg. Ha a négy fal közé „szorul”, érdemes körülnéznie, hiszen számos edzőterem hirdet futópad, kerékpár, illetve evezős ergométer eszközöket bérlésre, így ha nem szeretne kimenni, akkor is hatékonyan át tudja mozgatni magát.
    • Ha korábban azért úszott, mert ez a mozgásforma kapcsolta ki leginkább szellemileg, akkor érdemes a jógával megismerkednie, ami nemcsak mentálisan, hanem fizikailag is gondoskodik arról, hogy formában maradjon. Amennyiben nem akar a négy fal között ülni, akkor érdemes a túrázást előtérbe helyezni, hiszen a természetben töltött idő is nagyszerűen feltölti és kikapcsolja az embert.
    • Amennyiben az úszás korábban intenzív edzés jelleggel volt jelen az életében, érdemes valamilyen erőnléti jellegű mozgásformában gondolkoznia. Válasszon saját testsúlyos edzéseket, amelyek gondoskodnak arról, hogy megfelelően átmozgassák (HIIT, funkcionális edzések stb.).

    Ha csapatsportot űzött vagy csoportos órákra járt

    Talán ebben a csoportban lévőknek a legnehezebb, hiszen a rendszeres sportolást közösségben végezték. A csapat „hajtóereje” motiválta, vitte előre őket, hogy egyéni célokért vagy egy közös célért dolgozzanak, és ezzel jussanak egyre előrébb. Amennyiben Ön ebben a helyzetben van, az alábbiakat teheti:

    • vegye fel a kapcsolatot a csapatával, és az online térben folytassák a közös edzést
    • keressen fel új lehetőségeket, amivel újra ösztönözhetné magát a rendszeres sportolásra

    5 tanács azért, hogy továbbra is mozgásban tudjon maradni

    1. Tűzzön ki kisebb-nagyobb célokat maga elé!
    2. Tartsa meg a rendszerjelleget a hétköznapjaiban és legyen része ugyanúgy a napi/heti rutinnak a mozgás, mint azelőtt. Ügyeljen arra, hogy a korábbi szokásoknak megfelelően sportoljon, étkezzen, hogy ezek a dolgok állandóak maradjanak a hétköznapjaiban, amivel könnyebben karban tartható a fizikai és mentális egészség is.
    3. Próbáljon ki több mozgásformát, és válassza ki azt, ami leginkább közel áll ahhoz, amit korábban űzött, hiszen ez fogja leginkább lekötni és rendszerre szoktatni. Ha sokat csapong a különböző mozgásformák között, félő, hogy hamarabb elveszíti a motivációt.
    4. Kerülje a túledzettséget! Ha több ideje van a sportolásra, akkor ügyeljen arra, hogy ne essen át a ló túlsó oldalára sem, ne vigye túlzásba az edzéseket.
    5. Ha van rá lehetősége, kérje edző segítségét, akinek a segítségével biztonságosan és hatékonyabban sportolhat.

    Olvasson tovább! Mozogjunk naponta a kijárási korlátozás ideje alatt is! Gyakorlatok egészséges felnőtteknek

    Sándor Judit, erőnléti edző és korrektív trénerForrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner

    Módosítva: 2020.04.22 05:06, Megjelenés: 2020.04.22 05:06
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    koronavirus.gov.hu

    Hétfőtől életbe lépnek az új védelmi intézkedések. Lássuk a részleteket!

    Aanyajegyek

    Aanyajegyek

    Dr. Vincze Ildikó

    Minden változás gyanús! Az ellenőrzés panaszmentesen is szükséges.

    Pollenallergiásan szabad sportolni?

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban sportolni vágyó pollenallergiások dolgát. Gyakran felmerül a kérdés, vajon szabad-e a szabadban sportolni pollenallergiásként?

    Sport és hőség - Mit igyunk?

    Amikor hőségben sportolunk, kulcsfontosságú a folyadékpótlás. Milyen folyadékot célszerű ilyenkor fogyasztani? Mikor és mennyit igyunk? Érdemes speciális sportitalokat inni?

    Hogyan jógázzunk otthon biztonságosan?

    Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga, hiszen nemcsak testileg, hanem mentálisan is feltölti az embert. A rendszeres gyakorlásnak számos jótékony hatása van, azonban vannak olyan mozzanatok, amikre különösen figyelnünk kell, hogy helyesen végezzük. Melyek ezek?

    Tanácsok aktív szabadidős sportolóknak a kijárási korlátozás idejére

    Most még olyanok is elkezdtek mozogni, akik eddig teljesen inaktív életet éltek, de mi a helyzet azokkal, akiknek korábban is szerves részét képezte az életüknek a sportolás? Mit tehet egy aktív szabadidős sportoló, akinek megszűntek a korábbi sportolási lehetőségei?

    Létezik-e ideális edzésprogram?

    A mozgás lételemünk. Elengedhetetlenül szükséges az idegrendszer egyensúlyának fenntartásához, a testkép, a személyiség kialakulásához.

    Problémás testtájak edzése nőknél

    A problémás testrészeket valóban lehet edzeni? Sok nő testének csak bizonyos izomcsoportjait edzi, hogy az olyan problémás területeket, mint a has, a lábak vagy a fenék feszesítse. Ez azonban nem hozza meg a kívánt eredményt. Sokkal hatékonyabb az energiafelhasználás fokozása, ami ez egész izomtömegre és testzsírszázalékra, ezeken keresztül pedig az alakra is hatással van.

    Sport harmincas éveinkben

    Harmincas éveinkben felpörög az életünk és egyre több stressz ér bennünket és egyre kevesebb időt tudunk magunkra fordítani. Pedig ebben az életszakaszban is érdemes szánni heti néhány órát magunkra, a sportolásra.

    A szabadban edzeni kétszer hatékonyabb!

    A napsugarak kicsalogatják a futókat, kocogókat, kerékpárosokat. Aki szívesen sportol a szabadban, dupla haszonnal számolhat, a szabadban folytatott sporttevékenységek ugyanis nemcsak fizikai erőnlétünket javítják, hanem kedélyállapotunknak is jót tesznek, és sokkal erősebb pozitív pszichés hatást fejtenek ki, mint a zárt trében folytatott edzések.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.