• Felkészültség, védőfelszerelés és józanság! - Tanácsok síelőknek

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    A síelés klasszikus téli sport, ám annak érdekében, hogy az egészséget szolgálja és ne veszélyeztesse, nem lehet elégszer hangsúlyozni a technikai és fizikai felkészültség valamint a megfelelő védőszerelés fontosságát.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Főleg a kezdők, de nem ritkán a tapasztalt síelők is alábecsülik a sportággal járó nehézségeket. A síelés valójában egy megerőltető sport, amelyben magas a sérülések (pl. keresztszalag-szakadás, csonttörés, stb.) kockázata.

    Sígimnasztika a felkészüléshez

    A sígimnasztika a síszezonra való felkészülés elengedhetetlen része kell, hogy legyen. Ajánlott megkezdeni a felkészülést már három hónappal a szezon kezdete előtt. A gyakorlatok elvégzése a szezonban is minden nap ajánlott a síelés megkezdése előtt és a nap végén is. A nyújtó gyakorlatok és a laza kocogás segít megakadályozni az izomgörcsök kialakulását és hozzájárul a felkészüléshez a következő napra. Mindenképp érdemes síoktató tanácsát kérni, illetve néhány helyen lehetőség van arra is, hogy személyi wellness edzőt fogadjon, aki a síelési tanácsadás mellett odafigyel a felkészítő, levezető gyakorlatokra is.

    Hirdetés

    Készüljön fel a vészhelyzetekre!

    Síbalesetek - biztosítás nélkül ne utazzunk el!


    Sok utasbiztosítás eleve nem terjed ki a téli sportokra, vagy ha igen, akkor se fedezi minden esetben a síbalesetekre jellemző rendkívül magas ellátási költségeket. Mire figyeljünk? Síbalesetek - biztosítás nélkül ne utazzunk el!>>

    A legtöbb síbaleset a síelő helyeken töltött harmadik napon történik. Ennek hátterében az áll, hogy aki lesiklás előtt nem melegít be, illetve nem készült fel fizikailag a síszezonra, a harmadik napra fárad el. A leggyakoribbak a térd, az ízületek, a váll és a fej sérülései, illetve az izomhúzódás, a szalagszakadás, a vágott sebek és a horzsolásos sérülések.

    A sérülések és balesetek kockázatának csökkentésében a fizikai és technikai felkészültség mellett a védőfelszerelésnek is fontos szerepe van. A tudás önmagában a tapasztalt síelőket sem védi meg a balesetektől, sérülésektől.

    Sí- és védőfelszerelés

    Most készül síelni? Mindent tud a balesetmegelőzésről?


    Nagyon sokan nem szakképzett oktatótól tanulnak síelni, ezért hibás technikával, ön- és közveszélyesen síelnek, nincsenek tisztában az alapvető közlekedési szabályokkal, nem veszik komolyan a sípálya jelzéseit, nem tudják, hogyan kell esni, és mit kell tenni baleset esetén. Most készül síelni? Mindent tud a balesetmegelőzésről?>>

    A síléceknek, a sícipőknek és a síkötéseknek kifogástalannak kell lenniük, és rendszeresen ellenőrizni kell őket. A kötést mindenkinek egyénileg kell beállítani a testmagasság és a testsúly függvényében. Ha túl laza a kötés, síelés közben egy nagyobb kanyarban teljesen kioldódhat. Ha kezdő síelő vagy ritkán síel, és kölcsönzi a felszerelést, akkor szakkereskedésből vagy a síiskolából válasszon. Kérjen szakmai segítséget a kölcsönzött felszerelés személyre szabott és szakszerű beállításához! Ha saját felszerelése van, akkor is rendszeresen ellenőrizze, illetve szakemberrel ellenőriztesse a beállítást. Csak ép, sérülésmentes felszereléssel léphet pályára!

    Azokon a sípályákon is ajánlott a bukósisak viselése, ahol nem kötelező. Nem csak a biztonságot növeli, hanem véd a hidegtől, a hótól és a napsütéstől.

    A hó és a jég visszaveri a napfényt, ezért a sípályákon fokozott a napégés veszélye. A hideg negatív hatása sem elhanyagolandó! Védje bőrét olyan napkrémmel, ami egyúttal a hideggel szemben is védelmet nyújt. A napblokkolók és a zsíros, fényvédő ajakápolók is jó szolgálatot tehetnek. A síszemüveg nem csak a nap káros sugaraitól védi a szemet, hanem a huzat okozta kötőhártya-gyulladástól is.

    Tilos az alkohol!

    Nagyon sok síelő szívesen fogyaszt több-kevesebb alkoholt a téli szabadsága alatt, akár a síelés közben is. Ez a meggondolatlanság súlyos balesetekhez vezet, mivel alkohol hatására romlik a koordinációs képesség, nő a reakcióidő, az alkoholt fogyasztó hajlamos túlértékelni saját képességeit.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Aki alkoholt fogyaszt, veszélyezteti önmaga és a sípályán tartózkodó többi ember épségét. Az alkohol és a hideg önmagukban is növelik a szívinfarktus és a stroke kockázatát, a kettő kombinációja pedig fokozott rizikót jelent.  Azokon a pályákon is, ahol nem tiltják, illetve ahol bizonyos mennyiségű alkohol fogyasztása megengedett, tanácsos teljesen lemondani az alkoholról!

    Egy sípályán töltött nap után testünk kimerült és szüksége van a pihenésre. Ha ilyenkor az alkohol hatására pillanatnyilag frissebbnek is érezzük magunkat, ez igencsak megtévesztő állapot, mivel az alkoholtól néhány percen belül még fáradtabbak leszünk, gyengül a koncentrálóképességünk és a romlik a koordinációnk. A sípályákon a legtöbb baleset alkoholfogyasztás következtében történik. Önmagunk és mások védelmében a legjobb, amit tehetünk, ha egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt. Másnaposan is éppolyan veszélyes pályára lépni, mint ittasan. Nem csak a fejfájás és egy hirtelen fellépő rosszullét jelenthet veszélyt, ha valaki teljesen jól is érzi magát, az előző napi poharazgatás után az egyensúlyozó- és helyzetérzékelő képesség sem áll teljesen helyre, és a reakcióidő is még mindig nagyobb a normálisnál.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: gesundheit.de; Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

     
    Legutóbb frissült: 2015.01.28 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk?

    A nyújtás fontosságát senki sem vitatja, mégse csinálja mindenki. Valljuk be őszintén, egy fárasztó edzés után csábító, hogy inkább egyből zuhanyozni menjünk, mintsem elkezdjünk nyújtani, esetleg hengerezni, pedig számos problémát megelőzhetnénk azzal, ha szánnánk erre időt.

    Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

    A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet.

    Létezik-e ideális edzésprogram?

    A mozgás lételemünk. Elengedhetetlenül szükséges az idegrendszer egyensúlyának fenntartásához, a testkép, a személyiség kialakulásához.

    Pollenallergiásan szabad sportolni?

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban sportolni vágyó pollenallergiások dolgát. Gyakran felmerül a kérdés, vajon szabad-e a szabadban sportolni pollenallergiásként?

    Problémás testtájak edzése nőknél

    A problémás testrészeket valóban lehet edzeni? Sok nő testének csak bizonyos izomcsoportjait edzi, hogy az olyan problémás területeket, mint a has, a lábak vagy a fenék feszesítse. Ez azonban nem hozza meg a kívánt eredményt. Sokkal hatékonyabb az energiafelhasználás fokozása, ami ez egész izomtömegre és testzsírszázalékra, ezeken keresztül pedig az alakra is hatással van.

    Megtudtuk, miért futnak a nők

    A futás népszerűsége évek óta töretlenül növekszik Magyarországon. Mára sokak számára természetes, hogy a nők szeretnek sportosan és egészségesen élni, számukra a mozgás örömet és pozitív élményeket jelentő hétköznapi tevékenység. A Budapest Sportiroda és a 21 Nő az egészségügyért alapítvány országos kutatása első alkalommal mérte fel azt, hogy miért futnak a nők.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.