Felkészültség, védőfelszerelés és józanság! - Tanácsok síelőknek

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

A síelés klasszikus téli sport, ám annak érdekében, hogy az egészséget szolgálja és ne veszélyeztesse, nem lehet elégszer hangsúlyozni a technikai és fizikai felkészültség valamint a megfelelő védőszerelés fontosságát.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

Főleg a kezdők, de nem ritkán a tapasztalt síelők is alábecsülik a sportággal járó nehézségeket. A síelés valójában egy megerőltető sport, amelyben magas a sérülések (pl. keresztszalag-szakadás, csonttörés, stb.) kockázata.

Sígimnasztika a felkészüléshez

A sígimnasztika a síszezonra való felkészülés elengedhetetlen része kell, hogy legyen. Ajánlott megkezdeni a felkészülést már három hónappal a szezon kezdete előtt. A gyakorlatok elvégzése a szezonban is minden nap ajánlott a síelés megkezdése előtt és a nap végén is. A nyújtó gyakorlatok és a laza kocogás segít megakadályozni az izomgörcsök kialakulását és hozzájárul a felkészüléshez a következő napra. Mindenképp érdemes síoktató tanácsát kérni, illetve néhány helyen lehetőség van arra is, hogy személyi wellness edzőt fogadjon, aki a síelési tanácsadás mellett odafigyel a felkészítő, levezető gyakorlatokra is.

Készüljön fel a vészhelyzetekre!

Síbalesetek - biztosítás nélkül ne utazzunk el!

Sok utasbiztosítás eleve nem terjed ki a téli sportokra, vagy ha igen, akkor se fedezi minden esetben a síbalesetekre jellemző rendkívül magas ellátási költségeket. Mire figyeljünk? Síbalesetek - biztosítás nélkül ne utazzunk el!>>

A legtöbb síbaleset a síelő helyeken töltött harmadik napon történik. Ennek hátterében az áll, hogy aki lesiklás előtt nem melegít be, illetve nem készült fel fizikailag a síszezonra, a harmadik napra fárad el. A leggyakoribbak a térd, az ízületek, a váll és a fej sérülései, illetve az izomhúzódás, a szalagszakadás, a vágott sebek és a horzsolásos sérülések.

A sérülések és balesetek kockázatának csökkentésében a fizikai és technikai felkészültség mellett a védőfelszerelésnek is fontos szerepe van. A tudás önmagában a tapasztalt síelőket sem védi meg a balesetektől, sérülésektől.

Sí- és védőfelszerelés

Most készül síelni? Mindent tud a balesetmegelőzésről?

Nagyon sokan nem szakképzett oktatótól tanulnak síelni, ezért hibás technikával, ön- és közveszélyesen síelnek, nincsenek tisztában az alapvető közlekedési szabályokkal, nem veszik komolyan a sípálya jelzéseit, nem tudják, hogyan kell esni, és mit kell tenni baleset esetén. Most készül síelni? Mindent tud a balesetmegelőzésről?>>

A síléceknek, a sícipőknek és a síkötéseknek kifogástalannak kell lenniük, és rendszeresen ellenőrizni kell őket. A kötést mindenkinek egyénileg kell beállítani a testmagasság és a testsúly függvényében. Ha túl laza a kötés, síelés közben egy nagyobb kanyarban teljesen kioldódhat. Ha kezdő síelő vagy ritkán síel, és kölcsönzi a felszerelést, akkor szakkereskedésből vagy a síiskolából válasszon. Kérjen szakmai segítséget a kölcsönzött felszerelés személyre szabott és szakszerű beállításához! Ha saját felszerelése van, akkor is rendszeresen ellenőrizze, illetve szakemberrel ellenőriztesse a beállítást. Csak ép, sérülésmentes felszereléssel léphet pályára!

Azokon a sípályákon is ajánlott a bukósisak viselése, ahol nem kötelező. Nem csak a biztonságot növeli, hanem véd a hidegtől, a hótól és a napsütéstől.

A hó és a jég visszaveri a napfényt, ezért a sípályákon fokozott a napégés veszélye. A hideg negatív hatása sem elhanyagolandó! Védje bőrét olyan napkrémmel, ami egyúttal a hideggel szemben is védelmet nyújt. A napblokkolók és a zsíros, fényvédő ajakápolók is jó szolgálatot tehetnek. A síszemüveg nem csak a nap káros sugaraitól védi a szemet, hanem a huzat okozta kötőhártya-gyulladástól is.

Tilos az alkohol!

Nagyon sok síelő szívesen fogyaszt több-kevesebb alkoholt a téli szabadsága alatt, akár a síelés közben is. Ez a meggondolatlanság súlyos balesetekhez vezet, mivel alkohol hatására romlik a koordinációs képesség, nő a reakcióidő, az alkoholt fogyasztó hajlamos túlértékelni saját képességeit.

Aki alkoholt fogyaszt, veszélyezteti önmaga és a sípályán tartózkodó többi ember épségét. Az alkohol és a hideg önmagukban is növelik a szívinfarktus és a stroke kockázatát, a kettő kombinációja pedig fokozott rizikót jelent. Azokon a pályákon is, ahol nem tiltják, illetve ahol bizonyos mennyiségű alkohol fogyasztása megengedett, tanácsos teljesen lemondani az alkoholról!

Egy sípályán töltött nap után testünk kimerült és szüksége van a pihenésre. Ha ilyenkor az alkohol hatására pillanatnyilag frissebbnek is érezzük magunkat, ez igencsak megtévesztő állapot, mivel az alkoholtól néhány percen belül még fáradtabbak leszünk, gyengül a koncentrálóképességünk és a romlik a koordinációnk. A sípályákon a legtöbb baleset alkoholfogyasztás következtében történik. Önmagunk és mások védelmében a legjobb, amit tehetünk, ha egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt. Másnaposan is éppolyan veszélyes pályára lépni, mint ittasan. Nem csak a fejfájás és egy hirtelen fellépő rosszullét jelenthet veszélyt, ha valaki teljesen jól is érzi magát, az előző napi poharazgatás után az egyensúlyozó- és helyzetérzékelő képesség sem áll teljesen helyre, és a reakcióidő is még mindig nagyobb a normálisnál.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: gesundheit.de; Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

A síelésről - A sportorvos tanácsai

A síelés a klasszikus téli sportok egyik jellegzetes példája. Méltán nevezhető természeti sportnak, mivel a lejtők és emelkedők havas tájai...

Hogyan készüljünk a síelésre?

Az egyik legnépszerűbb téli sport napjainkban a síelés. Aki csak teheti, az első hó leesését követően a havas lejtőket célozza meg léccel a...

Hány éves kortól érdemes a...

A havas sportok kedvelői egyetértenek abban, hogy minél hamarabb megismerkedik a gyerek a síelés nyújtotta élményekkel, annál jobb. Ez természetesen...

Tegyünk meg mindent a...

A síelésnél rendkívül fontos a megfelelő védőfelszerelés beszerzése. A réteges és a vízhatlan ruházaton kívül a bukósisak és a síszemüveg...

Téli sportsérülések megelőzése...

A síelés vagy snowboardozás sokkal kevésbé veszélyes, ha betartjuk a megfelelő óvintézkedéseket.

Gyermekek a lejtőn

A síelés és a snowboardozás remek lehetőség arra, hogy gyermekünkkel egyszerre szerettessük meg mind a testmozgást és a havas sportokat, valamint a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.