Síbalesetek: biztosítás nélkül ne utazzunk el!

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Sokan nem gondolnak bele, de még a szomszédos Ausztriában is akár több millió forintos költséget jelenthet egy szokványosnak nevezhető síbaleset. Ezért nagyon fontos, hogy síelés vagy snowboardozás esetére síbiztosítást kössünk. Mire figyeljünk?

Ilyenkor télen a síelésre vágyók többnyire a szomszédos országok hegyei felé veszik az irányt. A síszezon szempontjából a legnépszerűbb úticélnak Ausztria számít, míg Szlovákia és Szlovénia a második-harmadik helyen található, Franciaországban és Olaszországban pedig általában a hosszabb és költségesebb síelést választók töltik szabadságukat.

Még a rendszeresen síelők se induljanak el megfelelő utasbiztosítás nélkül, hiszen egy-egy veszélyesebb pályán elég egy rossz mozdulat és igazán komoly baleseteket lehet szenvedni, melyek több milliós terhet jelenthetnek a családnak. Sőt, már az odavezető úton történhet baleset, így az oda- és visszavezető útra is terjedjen ki a biztosítás, ráadásul van, ahol kötelezővé tették a hólánc használatát.

Miért fontos a megfelelő biztosítás?

Nem kérdés, hogy nem elegendő csak sima utasbiztosítást kötni abban az esetben, ha síelni megyünk: ha sítúrára, snowboardozásra vagy egyéb sporttevékenységre utazunk, érdemes ennek megfelelő úgynevezett síbiztosítást választani. A legnagyobb kockázat ugyanis a sportolásból adódó sérülés, ezért olyan szolgáltatásokat is bele kell venni a csomagba, mint például a sípályáról történő hegyi mentés, majd az orvosi ellátás, szállítás és kórházi költségek, illetve a sífelszerelés biztosítása, kártérítés meghiúsult sítanfolyamra, síbérlet visszatérítés baleset vagy kórházi ellátást igénylő betegség esetén.

Mire terjed ki az alap síbiztosítás?

  • Orvosi költségek és segítségnyújtás
  • Szükség esetén hegyi mentés és szállítás
  • Poggyásszal kapcsolatos szolgáltatások
  • Sífelszerelés és nagyobb értékű műszaki cikkek védelme
  • Jogsegélyi és felelősségbiztosítási szolgáltatások
  • Autó asszisztencia, amely egy kiegészítő biztosítás és 24 órás elérhetőséget biztosít
  • Szükség esetén ügyvédi költségek térítése

Biztosítás nélkül Európán belül a legnagyobb tétel a helikopteres mentés, valamint a kórházi ellátás költsége, amely milliós tétel lehet. A mentővel történő hazaszállítás díja csak a szomszédos Ausztriából több százezer forint körül van, úgyhogy nem kérdés, hogy síbiztosítást kell kötni arra az időre, amíg téli sportokat űzünk valamelyik szomszédos országban.

Várhartó költségek biztosítás nélkül

Szabó Tamás, az UNION Biztosító utasbiztosítások üzletág vezetője a WEBBetegnek elmondta: Ausztriában a legdrágábbak a mentési és kórházi költségek, majd Franciaország és Olaszország következik (lásd a biztosító táblázatát). 2019-hez képest mintegy 25-30 százalékos áremelkedés történt a külföldi kórházi ellátás és a szállítási költségek kapcsán.

Síbaleset mentési költségek 2024

Ajánlott az úgynevezett EHIC-kártya (Európai Egészségbiztosítási Kártya) kiváltása, mert a magánellátók esetén a drágulás még jellemzőbb – hangsúlyozza a szakértő. Fontos információ, hogy a Covid óta a menetrendszerinti járatokon Európán belül nem lehetséges hordágyon szállítani a sérültet, ezt a lehetőséget megszüntették vagy megtagadják a légitársaságok, az interkontinentális járatokon működik ez a megoldás.

Nem érdemes spórolni a díjakon

Ezekért az extrákért magasabb díjat kérnek el a biztosítók: a speciális csomagok általában emelt biztosítási összegekkel és elég széles körű speciális szolgáltatással rendelkeznek. Azt is tisztázni kell még a legelején, hogy pontosan milyen téli sportot fogunk űzni, ugyanis az alap biztosítás kiterjed a síelésre, a snowboardozásra, sífutásra, szánkózásra, de lehet, hogy nem vonatkozik az extrém téli sportokra (bob, motoros szán, hórafting).

Ha síelni indulunk, soha ne a legolcsóbb ár alapján válasszunk utasbiztosítást, hanem arra figyeljünk, hogy az adott termék milyen szolgáltatásokat és fedezeteket takar – tanácsolja a WEBBeteg.hu által megkérdezett szakértő, aki egy fontos kérdésre is választ ad: az emelt szintű jogvédelem- és felelősségbiztosítás azért elengedhetetlen, mert ha mi okozunk balesetet egy síelő társunknak, akkor a közúti balesetekhez hasonlóan, nekünk kell helytállnunk a kárért.

Mennyibe kerül egy családi síelés biztosítása?

Megnéztük az egyik biztosítási portál díjkalkulátora alapján, mekkora költséggel kell számolnunk, ha 4 fő egy hétre elutazik síelni Ausztriába saját autóval.

Két felnőtt és két 14 év feletti fiatal részére a síbiztosítás díja szolgáltatásoktól függően 19.560 és 62.400 forint között mozog 2024-ben. Benne van mindegyik biztosításai csomagban az orvosi ellátás költsége, a poggyász és a sífelszerelés biztosítása, a műszaki cikkek védelme, szükség szerint a gépjármű mentése, ha elakadna a hegyi úton, illetve a jogvédelem. Van, ami limit nélküli, van ahol feltüntetik, mekkora összegig térítik meg a költségeket. (Az egyik biztosító adatai alapján: segítség síbaleset esetén 10 és 200 millió forint között, sífelszerelés védelme 100 és 150 ezer forint között, felelősségbiztosítás 5 millióig, az utazás meghiúsulása betegség vagy baleset esetén 250 ezer forintig).

Törés, ficam, fagyás

A síelőknél és a snowboardozóknál is gyakori a szalagok és az ízületek sérülése, a különböző törések (pl. kulcscsonttörés, ujjtörés, Colles-féle törés), a rándulások, a ficamok, az izomhúzódások és szakadások, az agyrázkódás, a hát- és derékfájás, vagy az izomláz. Különösen veszélyes a fagyás és a súlyos kihűlés (hipotermia).

Meg kell tanulni az esést!

Alapszabály, hogy csak a kijelölt útvonalakat használjuk és nem szabad egyedül síelni, a kezdőket pedig csak úgy lehet elengedni, ha előtte halad az oktató, így amennyiben probléma adódik, gyorsan jöhet a segítség – tanácsolja a WEBBeteg által megkérdezett síoktató.

  • Nagyon fontos, hogy nem előzheti meg a tanuló az oktatóját. A körülmények hirtelen változhatnak egyik lejtőről a másikra, illetve egyik percről a másikra, nem szabad ész nélkül síelni, kezdőknek pedig ajánlatos a képességeiknek megfelelő pályát választaniuk.
  • Csak akkor szabad a nehezebb pályákra merészkedni, ha biztos a tudás, és van egy adag rutin a tarsolyunkban.
  • Figyeljünk a lavinaveszélyre, ha erre figyelmeztetnek, akkor nem szabad elindulnunk a pályán.
  • Tilos az alkoholfogyasztás sportolás közben! Amennyiben baleset éri vagy balesetet okoz, nem indul előnyösen az ügye a biztosító társaságnál.

Már az oktatás elején megtanulják a tanulók a különböző veszélyelhárításokat, legyen az a balesetmentes esés vagy valamilyen akadály kikerülése.

Nagyon fontos az is, hogy tisztában legyünk a korlátainkkal, felkészültségünkkel, aktuális fizikai állapotunkkal.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.