Síbalesetek - biztosítás nélkül ne utazzunk el!

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Sok utasbiztosítás eleve nem terjed ki a téli sportokra, vagy ha igen, akkor se fedezi minden esetben a síbalesetekre jellemző rendkívül magas ellátási költségeket. Mire figyeljünk?

Januárban a síelésre vágyók többnyire a szomszédos országok hegyei felé veszik az irányt. A síszezon szempontjából a legnépszerűbb úticélnak Ausztria számít, míg Szlovákia és Szlovénia a második-harmadik helyen található, Franciaországban és Olaszországban pedig általában a hosszabb és költségesebb síelést választók töltik szabadságukat.

Sokan nem gondolnak bele, de még a szomszédos Ausztriában is akár 3 millió forintos költséget jelenthet egy „szokványos” síbaleset.

Milliós mentési és kórházi költségek

Európán belül egy apróbb ambuláns ellátásért is több százezer forintot kell fizetni, amit sok esetben nem fedez a szokásos utasbiztosítás. A legnagyobb tétel a kórházi ellátás költsége, amely akár egymillió forint is lehet, a mentővel történő hazaszállítás díja pedig a szomszédos Ausztriából is 200 000 forint körül van.

egészségügyi költségek

Még a rendszeresen síelők se induljanak el a megfelelő utasbiztosítás nélkül, hiszen egy-egy veszélyesebb pályán elég egy rossz mozdulat, és igazán komoly baleseteket lehet szenvedni, melyek több milliós terhet jelenthetnek.

Ne spóroljunk a díjakon!

Törés, ficam, fagyás

A síelőknél és a snowboardozóknál is gyakori a szalagok és az ízületek sérülése, a különböző törések (pl. kulcscsonttörés, ujjtörés, Colles-féle törés), a rándulások, a ficamok, az izomhúzódások és szakadások, az agyrázkódás, a hát- és derékfájás, vagy az izomláz. Különösen veszélyes a fagyás és a súlyos kihűlés (hipotermia).

Az általunk megkérdezett független biztosítási szakértő azt mondja, hogy a biztosítók egy része kínál csak speciális csomagot, általában emelt biztosítási összegekkel és speciális szolgáltatással, például hegyi mentéssel, a sífelszerelés biztosításával. Ha síelni indulunk, soha ne a legolcsóbb ár alapján válasszunk utasbiztosítást, hanem arra figyeljünk, hogy az adott termék milyen szolgáltatásokat és fedezeteket takar – tanácsolja a szakértő.

Két biztosító kínálatát is megtekintettük. A Generali Csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító Télisport elnevezésű utasbiztosítása kifejezetten a népszerű téli sportokra (sí, snowboard, szánkó, korcsolya, hórafting) lett összeállítva, és olyan extra szolgáltatásokat tartalmaz, mint a síbérlet visszatérítését baleset vagy kórházi ellátást igénylő betegség esetén, továbbá a (saját és kölcsönzött) sí- és snowboard felszerelés biztosítását, valamint emelt szintű jogvédelem- és felelősségbiztosítást is. Utóbbi azért elengedhetetlen, mert ha mi okozunk balesetet egy síelő társunknak, akkor a közúti balesetekhez hasonlóan, nekünk kell helytállnunk a kárért.

Az UNION utasbiztosítási termékében alapból szerepel a hobby szintű síelés, a snowboardozás kockázata, tehát nem kell külön konstrukció annak, aki síelni megy, az általános utasbiztosítás fedezi ezt a kockázatot. Általános tanács, hogy a síelőknek nem érdemes a legolcsóbb csomagot választaniuk. Tapasztalatunk szerint a tudatos sportolók többsége tisztában van azzal, hogy fontos az utasbiztosítás – tudtuk meg a társaság sajtóosztályától.

Meg kell tanulni az esést!

Veszélyek és kockázatok

Időjárási körülmények megváltozása, a hó jelenlegi és várható állapota, a terep változása, a hóval nem fedett foltok előfordulása a pályán.

Kiálló kövek, farönkök, mesterséges akadályok, a síelő önhibájából elkövetett bukása.

www.sielok.hu

Majoross Bea oktató a WEBBeteg kérdésére elmondta, alapszabály, hogy nem szabad egyedül síelni, a kezdőket pedig csak úgy lehet elengedni, ha előtte halad az oktató. Amennyiben probléma adódik, gyorsan jöhet a segítség.

Nagyon fontos, hogy nem előzheti meg a tanuló az oktatóját. A körülmények hirtelen változhatnak egyik lejtőről a másikra, illetve egyik percről a másikra, nem szabad ész nélkül síelni, kezdőknek pedig ajánlatos a képességeiknek megfelelő pályát választaniuk. Csak akkor szabad a nehezebb pályákra merészkedni, ha biztos a tudás, és van egy adag rutin a tarsolyunkban.

Már az oktatás elején megtanulják a tanulók a különböző veszélyelhárításokat, legyen az a balesetmentes esés, vagy valamilyen akadály kikerülése.

(WEBBeteg - TA, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

EESZT EESZT

A felírt receptek is láthatók már az EESZT felületén.

Hüvelygomba kezelése Hüvelygomba kezelése

Helyi hatású készítmény a terápia hatékony kiegészítéséért. (x)

Hogyan készüljünk a síelésre?

Az egyik legnépszerűbb téli sport napjainkban a síelés. Aki csak teheti, az első hó leesését követően a havas lejtőket célozza meg léccel a...

Téli sportok kéz- és lábtörés nélkül

A sportolás télen is egészséges, viszont némileg veszélyesebb, mint más évszakokban. Hogyan kerülheti el a sérüléseket?

Edzésterv síeléshez

Már a téli időszak elején megtervezzük a vakációt, aprólékosan tudunk minden részletet a szállásról, a felszerelésről, az utazásról, sőt még...

Felkészültség, védőfelszerelés és józanság! - Tanácsok síelőknek

A síelés klasszikus téli sport, ám annak érdekében, hogy az egészséget szolgálja és ne veszélyeztesse, nem lehet elégszer hangsúlyozni a technikai...

Milyen veszélyeket rejtenek a téli sportok? Tanácsok síelőknek

Szakértők azt tanácsolják a síelőknek és snowboardozóknak, hogy mindig viseljenek védősisakot, és fokozottan figyeljenek a maguk és mások...

Tegyünk meg mindent a biztonságunkért! - A védőfelszerelés életet menthet

A síelésnél rendkívül fontos a megfelelő védőfelszerelés beszerzése. A réteges és a vízhatlan ruházaton kívül a bukósisak és a síszemüveg...

Most készül síelni? Mindent tud a balesetmegelőzésről?

Nagyon sokan nem szakképzett oktatótól tanulnak síelni, ezért hibás technikával, ön- és közveszélyesen síelnek, nincsenek tisztában az alapvető...

Gyermekek a lejtőn

A síelés és a snowboardozás remek lehetőség arra, hogy gyermekünkkel egyszerre szerettessük meg mind a testmozgást és a havas sportokat, valamint a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.