• Síbalesetek - biztosítás nélkül ne utazzunk el!

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Sok utasbiztosítás eleve nem terjed ki a téli sportokra, vagy ha igen, akkor se fedezi minden esetben a síbalesetekre jellemző rendkívül magas ellátási költségeket. Mire figyeljünk?


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Januárban a síelésre vágyók többnyire a szomszédos országok hegyei felé veszik az irányt. A síszezon szempontjából a legnépszerűbb úticélnak Ausztria számít, míg Szlovákia és Szlovénia a második-harmadik helyen található, Franciaországban és Olaszországban pedig általában a hosszabb és költségesebb síelést választók töltik szabadságukat.

    Hirdetés

    Sokan nem gondolnak bele, de még a szomszédos Ausztriában is akár 3 millió forintos költséget jelenthet egy „szokványos” síbaleset.

    Milliós mentési és kórházi költségek

    Európán belül egy apróbb ambuláns ellátásért is több százezer forintot kell fizetni, amit sok esetben nem fedez a szokásos utasbiztosítás. A legnagyobb tétel a kórházi ellátás költsége, amely akár egymillió forint is lehet, a mentővel történő hazaszállítás díja pedig a szomszédos Ausztriából is 200 000 forint körül van.

    Még a rendszeresen síelők se induljanak el a megfelelő utasbiztosítás nélkül, hiszen egy-egy veszélyesebb pályán elég egy rossz mozdulat, és igazán komoly baleseteket lehet szenvedni, melyek több milliós terhet jelenthetnek.

    Ne spóroljunk a díjakon!

    Törés, ficam, fagyás

    A síelőknél és a snowboardozóknál is gyakori a szalagok és az ízületek sérülése, a különböző törések (pl. kulcscsonttörés, ujjtörés, Colles-féle törés), a rándulások, a ficamok, az izomhúzódások és szakadások, az agyrázkódás, a hát- és derékfájás, vagy az izomláz. Különösen veszélyes a fagyás és a súlyos kihűlés (hipotermia).

    Az általunk megkérdezett független biztosítási szakértő azt mondja, hogy a biztosítók egy része kínál csak speciális csomagot, általában emelt biztosítási összegekkel és speciális szolgáltatással, például hegyi mentéssel, a sífelszerelés biztosításával. Ha síelni indulunk, soha ne a legolcsóbb ár alapján válasszunk utasbiztosítást, hanem arra figyeljünk, hogy az adott termék milyen szolgáltatásokat és fedezeteket takar – tanácsolja a szakértő.

    Két biztosító kínálatát is megtekintettük. A Generali Csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító Télisport elnevezésű utasbiztosítása kifejezetten a népszerű téli sportokra (sí, snowboard, szánkó, korcsolya, hórafting) lett összeállítva, és olyan extra szolgáltatásokat tartalmaz, mint a síbérlet visszatérítését baleset vagy kórházi ellátást igénylő betegség esetén, továbbá a (saját és kölcsönzött) sí- és snowboard felszerelés biztosítását, valamint emelt szintű jogvédelem- és felelősségbiztosítást is. Utóbbi azért elengedhetetlen, mert ha mi okozunk balesetet egy síelő társunknak, akkor a közúti balesetekhez hasonlóan, nekünk kell helytállnunk a kárért.

    Az UNION utasbiztosítási termékében alapból szerepel a hobby szintű síelés, a snowboardozás kockázata, tehát nem kell külön konstrukció annak, aki síelni megy, az általános utasbiztosítás fedezi ezt a kockázatot. Általános tanács, hogy a síelőknek nem érdemes a legolcsóbb csomagot választaniuk. Tapasztalatunk szerint a tudatos sportolók többsége tisztában van azzal, hogy fontos az utasbiztosítás – tudtuk meg a társaság sajtóosztályától.

    Meg kell tanulni az esést!

    Veszélyek és kockázatok

    Időjárási körülmények megváltozása, a hó jelenlegi és várható állapota, a terep változása, a hóval nem fedett foltok előfordulása a pályán.

    Kiálló kövek, farönkök, mesterséges akadályok, a síelő önhibájából elkövetett bukása.

    www.sielok.hu

    Majoross Bea oktató a WEBBeteg kérdésére elmondta, alapszabály, hogy nem szabad egyedül síelni, a kezdőket pedig csak úgy lehet elengedni, ha előtte halad az oktató. Amennyiben probléma adódik, gyorsan jöhet a segítség.

    Nagyon fontos, hogy nem előzheti meg a tanuló az oktatóját. A körülmények hirtelen változhatnak egyik lejtőről a másikra, illetve egyik percről a másikra, nem szabad ész nélkül síelni, kezdőknek pedig ajánlatos a képességeiknek megfelelő pályát választaniuk. Csak akkor szabad a nehezebb pályákra merészkedni, ha biztos a tudás, és van egy adag rutin a tarsolyunkban.

    Már az oktatás elején megtanulják a tanulók a különböző veszélyelhárításokat, legyen az a balesetmentes esés, vagy valamilyen akadály kikerülése.

    (WEBBeteg - TA, újságíró)

     
    Módosítva: 2013.01.15 13:21, Megjelenés: 2013.01.15 13:21
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Kiket sújt leginkább a járvány az eddigi legátfogóbb tanulmány szerint?

    PMS

    PMS

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Ötféle alaptípust lehet megkülönböztetni. Te melyikbe tartozol? Teszteld magad!

    Ingyenes kardiológiai szűrés az amatőr sportolóknak

    Részletes sportkardiológiai szűrővizsgálattal is készülnek a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársai a februári Semmelweis Egészségnapra.

    Sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók

    Nem biztos, hogy a futás a legjobb mozgásforma mindenkinek, ennek ellenére az amatőr futók túlnyomó többsége még soha nem kérte ki szakember tanácsát edzés előtt.

    Hogyan készüljünk a síelésre?

    Az egyik legnépszerűbb téli sport napjainkban a síelés. Aki csak teheti, az első hó leesését követően a havas lejtőket célozza meg léccel a lábán. Bár rengeteg sérülésről lehet hallani e sport kapcsán, mégis csodálatos és egészséges időtöltés, hiszen tiszta levegőn, gyönyörű tájakon mozoghatunk.

    Hány éves kortól érdemes a gyerekeknek síelni?

    A havas sportok kedvelői egyetértenek abban, hogy minél hamarabb megismerkedik a gyerek a síelés nyújtotta élményekkel, annál jobb. Ez természetesen eleinte csak a hóval, a környezettel és a szabályokkal való barátkozást jelenti, mivel öt éves kor előtt nem ajánlott a sítanulás elkezdése.

    Felkészültség, védőfelszerelés és józanság! - Tanácsok síelőknek

    A síelés klasszikus téli sport, ám annak érdekében, hogy az egészséget szolgálja és ne veszélyeztesse, nem lehet elégszer hangsúlyozni a technikai és fizikai felkészültség valamint a megfelelő védőszerelés fontosságát.

    Tegyünk meg mindent a biztonságunkért! - A védőfelszerelés életet menthet

    A síelésnél rendkívül fontos a megfelelő védőfelszerelés beszerzése. A réteges és a vízhatlan ruházaton kívül a bukósisak és a síszemüveg is mindenképp legyen az alapfelszerelés része!

    Téli sportsérülések megelőzése - általános információk

    A síelés vagy snowboardozás sokkal kevésbé veszélyes, ha betartjuk a megfelelő óvintézkedéseket.

    Gyermekek a lejtőn

    A síelés és a snowboardozás remek lehetőség arra, hogy gyermekünkkel egyszerre szerettessük meg mind a testmozgást és a havas sportokat, valamint a természet szépségeit. A gyerekek azonban nincsenek tisztában a rájuk leselkedő veszélyekkel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA