Téli sport téma

Gyaloglás, kocogás, biciklizés télen: Mire figyeljen?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-01-29 17:36
Miért zárkózna el télen a szabadidős sportoktól? A mozgás télen is jót tesz, hozzájárul az erek egészséges működéséhez, fokozza az izmok vérellátását, persze ilyenkor sokkal körültekintőbbnek kell lennie, mint nyáron!

10 téli sport-tipp asztmásoknak

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-12-11 20:36
A hideg levegő száraz. A száraz levegőn való testmozgás pedig bronchospasmust (EIB) okoz. Az asztmások körülbelül 70-90 százalékánál, míg a nem asztmások 10 százalékánál fordul elő a testmozgás által kiváltott bronchospasmus.

Edzésterv síeléshez

WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző - 2020-01-16 13:03
Már a téli időszak elején megtervezzük a vakációt, aprólékosan tudunk minden részletet a szállásról, a felszerelésről, az utazásról, sőt még a társaságról is. Egyvalamiről azonban rendszeresen elfelejtkezünk és ez a testünk felkészítése a szokatlan igénybevételre. Néhány hasznos tipp, hogyan is lehet felkészülni a síelésre.

Tippek a biztonságos szánkózáshoz

DRportal - 2019-01-11 16:09
Most, hogy a tél közepén járunk - és tekintélyes mennyiségű hó is esett - megannyi mókára nyílik lehetőség a gyerekek és a felnőttek számára is. Sokan hóembert építenek az első hóból, a gyerekek hógolyóznak, mások korcsolyázni mennek, de talán a legnépszerűbb kikapcsolódás ilyenkor a szánkózás, aminek sok különféle stílusát választhatjuk.

A síelésről - A sportorvos tanácsai

sportorvos.hu - 2018-12-29 18:36
A síelés a klasszikus téli sportok egyik jellegzetes példája. Méltán nevezhető természeti sportnak, mivel a lejtők és emelkedők havas tájai legalább olyan fontos szerepet játszanak az élményszerzésben, mint a gyorsaság és a siklás öröme.

Az 5 legjobb téli sport és egészségügyi hatásai

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2015-01-07 07:38
Nem tudja elképzelni magát, amint nyaktörő sebességgel száguld le a sípályán, vagy síugró testtartásban repül a magasban? Sok más téli sport is létezik, mely nagyszerű testgyakorlásnak ígérkezik anélkül, hogy vakmerőnek kéne lennie.

Síelőknek, snowboardosoknak: Hogy előzhetők meg a sérülések a sípályán?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2015-01-05 09:51
A síelés és a snowboardozás világszerte kedvelt téli sport. A téli sportsérülések elkerülése érdekében kellő gyakorlatra kell szert tenni, már nyáron oda kell figyelni a megfelelő erőnlétre, az állóképesség javítására és a készségfejlesztésre. Az aktív felkészülés mellett elengedhetetlen a felszerelés rendszeres ellenőrzése és szükség esetén cseréje.

Snowboard - Milyen az ideális testalkat?

Sportorvos.hu - 2014-11-23 17:11
A snowboard igen fiatal sportág, az 1960-as években indult hódítóútjára. Olimpiai sportággá közel harminc évvel később vált, az 1998-as Nagano-i Téli Olimpián debütált.

Most készül síelni? Mindent tud a balesetmegelőzésről?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2014-01-20 09:41
Nagyon sokan nem szakképzett oktatótól tanulnak síelni, ezért hibás technikával, ön- és közveszélyesen síelnek, nincsenek tisztában az alapvető közlekedési szabályokkal, nem veszik komolyan a sípálya jelzéseit, nem tudják, hogyan kell esni, és mit kell tenni baleset esetén.
Mi különbözteti meg a gyorssízőt a vadsízőtől? Bizonyára a sebessége, de a sisakja is. A gyorssízőnek messziről olyan az alakja, mint az ufóé a hatalmas, görbült hátvonalú speciális fejfedőjétől.

Hójárás: sportág vagy közlekedési forma?

sportorvos.hu - 2011-01-04 08:41
Mi is a hójárás? Lényegében nem más, mint egy 6000 éves múltra visszatekintő, egyszerű közlekedési forma, amely a kijutást, túlélést szolgálta. Mára azonban sportággá alakult.

Milyen veszélyeket rejthet a síelés?

Medipress - 2010-09-15 14:33
Leesett az első hó a magas hegyekben. Az Alpokba látogató síelőkre és más téli sportok szerelmeseire az alacsony hőmérséklet, a nagy tengerszint feletti magasság és az intenzív fizikai megterhelésre való felkészületlenség következtében a szívroham magasabb kockázata leselkedik.