Sport és helyes bőrápolás

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A szél, az időjárás, a napsütés és a víz árthat a bőrnek. Sportolóként mire érdemes figyelnie, hogy bőre mindig szép és egészséges legyen és maradjon? Cikkünkben szakértői tanácsokat kaphat.

„A sportolók számára - legyen szó akár élsportolókról, akár hobbisportolókról - fontos, hogy odafigyeljenek bőrükre.” – hangsúlyozza Andreas Degenhardt, német bőrgyógyász. „A különféle tényezők árthatnak a bőrnek. Az arcunkba fújó szél kerékpározás közben kiszárítja a bőrt. A futás közben érő napsugarak megfelelő védelem nélkül súlyos bőrbetegségek okozói lehetnek. Az úszómedencék vize kiszáríthatja a bőrt. Ez előfordulhat akkor is, ha túl sokáig és túl forró vízzel zuhanyozik, vagy nem megfelelő tisztálkodószert használ. Az úszómedencék klóros vize bőrirritációt okozhat. Továbbá a verejtékkel bőrfelszínre kerülő sók is irritálhatják a bőrt.”

Mire jó a sport? - Érdekességek, amikről eddig nem hallott

A sport egészséges, de nem csak szép vonalakat és erős izmokat kölcsönöz, hanem javítja az állóképességet és az erőnlétet, az egészséges életmód részeként segít az érrendszeri panaszok, a cukorbetegség valamint számos egyéb betegség megelőzésében. Manapság egyre több meglepő jótékony hatását fedezik fel. Mik is ezek pontosan? Mire jó a sport? - Érdekességek, amikről eddig nem hallott

Számos oka van tehát, amiért egy sportolónak különösen nagy hangsúlyt kell fektetnie a bőrápolásra, annak ellenére, hogy maga a sport jó hatással van a bőrünkre is. A rendszeres mozgás eredményként ugyanis a bőr vérellátása fokozódik, és javul az anyagcsere is. A sport hatására az izmok edzettek, a kötőszövetek rugalmasabbak, a bőr pedig feszesebb lesz. A rendszeres edzés tehát fontos eleme a szép bőr megőrzésének.

A bőrápolás alapjai

„Nagyon fontos, hogy a bőr edzés során elveszített nedvesség- és zsírtartalmát pótoljuk. Emiatt is fontos a megfelelő folyadékpótlás. Erre a célra a leginkább az ásványvíz, az édesítetlen teák és a cukrozatlan gyümölcslevek felelnek meg, utóbbi vízzel hígítva, 2 víz : 1 gyümölcslé arányban. Így visszanyerhető a verejtékkel elveszített víz és ásványi anyagok.

Edzés előtt és után is alkalmazhat olyan bőrápoló krémeket, amelyek védik a bőrt a káros hatásoktól, és megakadályozzák, hogy túl sok nedvességet veszítsen. Erre a célra a bőrgyógyász két különböző készítményt ajánl: „Edzés után vízalapú, lehetőleg glicerint és ureát tartalmazó krém használatát javaslom, ami pótolja a bőr elveszített nedvességét. Edzés előtt zsírbázisú krémet alkalmazzon, ami megőrzi a bőr nedvességtartalmát. A parafintartalmú zsíros krémek kevésbé megfelelők, mivel elzárják a pórusokat, ezáltal ingerlik a bőrt, és megakadályozzák a normális verejtékezést. Ez utóbbi azért jelent problémát, mert romlik a szervezet hőleadó képessége, az egyébként verejtékkel távozó anyagok a szervezetben maradnak.

Arc és test

Nagyon fontos, hogy a megfelelő krémet használja. Testápoló például nem megfelelő arcápolásra. „Az arcbőr érzékenyebb.” – magyarázza DR. Degenhardt. „ Mivel a testápolók gyakran illatanyagokat tartalmaznak, az arcbőrön allergiás reakciókat válthatnak ki. Többnyire sok zsírt tartalmaznak, és elzárhatják a pórusokat. Aminek következtében pattanások vagy szőrtüszőgyulladás alakulhat ki. „ Az ajkak ápolására sem megfelelőek az arckrémek, használjon glicerint és ureát tartalmazó ajakbalzsamot vagy ajakírt.

Ezen egyszerű tanácsok betartásával a sportolók bőre is egészséges és ápolt maradhat.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: trainingsworld.com)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.