Fizikai megterhelés, edzés és refluxos panaszok

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A testmozgás kiválthatja gyomorégést, ha a nyelőcső alsó záróizom gyenge vagy túl laza és a az étel vagy a gyomorsav a gyomorból visszaáramlik a nyelőcsőbe. A fizikai terhelés okozta gyomorégést bizonyos élelmiszerek – különösen a csípős és savanyú ételek, szénsavas üdítők, a kávé, csoki és alkohol - is kiválthatják.

A futás, az aerobic vagy egyéb mozgásforma is súlyosbíthatja a gyomorégés tüneteit. Azért edz, hogy érezze az égést, de nem ezt a fajtát. Az izmokban igen, de a gyomorban semmiképp. Ennek ellenére, ha fut, aerobic vagy spinning edzésre megy, gyomorégése van. Nem csak a lábait érzi, hanem az utolsó étkezést is, mely a torkában kavarog. Sok refluxos beteg a panaszok átmeneti romlása miatt evesebbet sportol, ugyanakkor a testmozgás reflux mellett is kívánatos, bizonyos szabályok betartásával.

A reflux

A gastroesophagealis reflux betegség az emésztőrendszer megbetegedése. A tüneteket az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
A reflux betegség (GERD)

Nem kell feladnia a testedzést, hogy elkerülje a gyomorégést

Próbálkozzon az alábbi tippekkel!

  • Változtasson az étrendjén – Viszonylag gyorsan eszik, mielőtt futni megy? Milyen típusú élelmiszert fogyaszt? Csökkentse a gyomorégést kiváltó ételek fogyasztását!
  • Egyen valami könnyűt az edzés előtt – Egyesek joghurtot esznek futás előtt, így nincs gondjuk, míg másoknál a létező legrosszabb gyomorégést váltja ki. Kísérletezzen az ételekkel, hogy megtudja, melyik milyen hatással van az állapotára. Jó kezdetnek tűnik a banán, a joghurt, vagy egy kis tál teljes kiőrlésű gabona vagy pirítós.
  • Étkezzen edzés előtt 2-3 órával – Kísérletezze ki, az Ön számára mi a legmegfelelőbb: fél, egy esetleg két órával edzés előtt beiktatni egy könnyű étkezést. Edzés előtt egy órával étkezni általában nem okoz gondot, de lehet, hogy az Ön számára szükséges, hogy a gyomra üres legyen, így 2-3 órával a mozgás előtt kell ennie.
  • Gondolja újra az edzéstervet – Bizonyos típusú gyakorlatok végzésénél nagyobb a gyomorégés kockázata. Figyelje meg, hogy Önnél mely gyakorlatok elvégzésénél jelentkezik gyakrabban, illetve súlyosabb formában. Talán a spinning vagy a túrázás jó alternatíva lehet, ha a futás vagy az erős aerobic gyakorlatok végzése fájdalommal jár. A fejenállás illetve a fordított jógagyakorlatok, melyek az emésztés természetes irányát megváltoztatják, szintén kiválthatják a gyomorégést. Kérdezze meg jógaoktatóját, mely pozíciókkal válthatja ki ezeket.
  • Próbálja ki a szódabikarbónát – Számos természetes módszer létezik a tünetek enyhítésére, noha ezek általában csak ideiglenes megoldást nyújtanak. A vízhez hozzáadott szódabikarbóna segíthet közömbösíteni a gyomorsavakat. Mivel a szódabikarbóna megnövekedett só-bevitelt jelent a diétában, feltétlenül beszéljen orvosával, mielőtt hozzáfogna ehhez a kezelési módhoz.
  • Próbálja ki a recept nélkül kapható készítményeket – Keresse a patikákban a különböző savlekötőket, melyek semlegesítik a gyomorsavat. Bár ezek gyors hatású, tünet-elhárítási antacidumok, nem árt kipróbálni őket megelőző célzattal egy-egy edzés előtt.

Gyomorégés – Egyen vagy ne egyen?

Nem véletlen, hogy gyakran felmerül a kérdés, együnk-e edzés előtt, vagy inkább üres gyomorral vágjunk neki a testmozgásnak. A válasz attól függ, hogy mennyit kíván edzeni. Mivel valamennyi „üzemanyagra” feltétlenül szüksége van, egy banán vagy energiaszelet kiváló lehet edzés előtt, kivéve persze, ha 10 km-es futásra készül.

Hívja fel orvosát, ha a tünetek, bármivel is próbálkozik, nem enyhülnek. Keressen fel szakembert akkor is, ha mellkasi fájdalmat érez, akár edzett előtte, akár nem. A mellkasi fájdalom akár enyhe szívrohamot is jelezhet. Sokakról derül ki szívroham után, hogy a mellkasi fájdalmukat csak „egy kis gyomorégésként” diagnosztizálták.

Kerülje a narancslevet, kávét edzés előtt, s helyettük fogyasszon joghurtot vagy banánt 1-2 órával edzés előtt, s kerülje a fejenállást, a gyomorégés elkerülése érdekében!

Az irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla.
Az irritábilis bél szindróma és tünetei

További tanácsok

(WEBBeteg - Cs.K. fordító; Forrás: WebMD)

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
A nátha és kezelése
A nátha és kezelése

Ma már számos gyógymód közül választhat.

Portré
Portré

Pásztor Bendegúz orvostanhallgató.

WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.