• Milyen alvási testhelyzet ajánlott refluxos betegeknek?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    A főként gyomorégéssel, túlzott savtermeléssel járó refluxbetegség nemcsak kellemetlen, de veszélyes is. A panaszok főként éjszaka, fekvő helyzetben jelentkeznek, ezért van a betegek számára különösen nagy jelentősége annak, hogy milyen testhelyzetben fekszenek, alszanak.

    A refluxban szenvedő emberek esetében a nyelőcső és a gyomor között található záróizom nem működik megfelelően, így a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe és ennek hatására begyullad a nyelőcső nyálkahártyája. A folyamatos irritáció, maró hatás és gyulladás következtében fennáll a veszélye a nyelőcsőrák kialakulásának. A betegség felnőtteknél, gyerekeknél és csecsemőknél egyaránt kialakulhat. A reflux további jellegzetes tünete a gyomorban jelentkező égő érzés, amely kisugározhat a has irányába is, továbbá a savas felböfögés, a nyelési panaszok, a hányinger és a hányás, valamint sós vagy szappanos szájíz.

    Hirdetés

    A savas reflux tüneteit enyhítő ételek

    Savas refluxról, vagy gastrooesophagealis refluxról (GERD) akkor beszélünk, ha a nyelőcső alsó záróizma nem megfelelően zár, így a gyomor savtartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ennek egyik legfőbb tünete az égető érzés, illetve az emésztési zavarok. Azonban bizonyos élelmiszerekkel, megfelelő étrenddel enyhíthetők a tünetek. A reflux tüneteit enyhítő ételek

    A panaszok éjszaka, fekvő helyzetben felerősödnek, mivel a gyomorsav vízszintesen sokkal könnyebben vissza tud folyni a nyelőcsőbe. Súlyos panaszt okozhat, ha  alvás közben a gyomorsav a garatig feljut, és a gégébe való belehelés következtében különböző súlyosságú légúti szűkület, fulladásos rosszullét jöhet létre.

    Milyen az optimális alvási testhelyzet?

    A refluxbetegségben szenvedőknek ajánlott fekvő helyzetben felsőtestüket megemelni. Ha az ágy felső része állítható, akkor célszerű lenne magasabbra emelni, ha nem, akkor pedig az tűnne logikus megoldásnak, ha a fej alá tennénk több párnát. Ám ergonómikus szempontból az oldalt fekvés az ideális, mivel a gerincoszlop így a fejtől a keresztcsontig egyenes marad, nem görbül meg. Ha viszont megemeljük az ágyrácsot vagy párnákat teszünk a fejünk alá, az a gerincoszlop számára kedvezőtlen, és a kényelmetlen testhelyzet akadályozza majd az alvást. A hanyattfekvés pedig az ágyék és hátcsigolyákat terheli meg erősen. Mi tehát a megoldás?

    Annak érdekében, hogy a reflux tünetei se zavarják az alvást és a gerincoszlopnak is kedvezzünk, a legideálisabb megoldás az, ha az egész matracot, illetve ágyrácsot megemeljük, így a lábfejtől a fejtetőig kissé megdöntve, oldalt fekve, kényelmes testhelyzetben lehet aludni, miközben a gerincét is kíméli, és a gyomorsav sem képes olyan egyszerűen visszafolyni a nyelőcsőbe. Ehhez az ágyrácsot minimum 3 cm-rel kell megemelni a feji résznél. Mivel a matrac párnákkal való alátámasztása nagy valószínűsséggel nem megoldható, a legjobb természetesen az állítható ágyrács használata. A probléma hosszú távú orvoslására mindenképp ez a legcélszerűbb megoldás. A témával kapcsolatban felmerülő kérdésivel forduljon orvosához, kérjen tanácsot az Ön számára ideális alvási testhelyzettel kapcsolatban!

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; tipps-vom-experten.de
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2019.08.04 19:03, Megjelenés: 2018.04.15 08:29
   • Cikkajánló

    Az alvási apnoe okai

    Az alvási apnoe okai

    Dr. Zsuga Judit

    Mi állhat az obstruktív, és mi a centrális alvási apnoe hátterében?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Reflux mellett szabad sportolni?

    Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a reflux megakadályozzon abban, hogy fittek legyünk. Mire érdemes odafigyelni, ha továbbra is rendszeresen szeretne mozogni?

    A refluxbetegség hajlamosító tényezői

    Refluxbetegségről akkor beszélünk, ha a gyomortartalom nyelőcsőbe jutása a normálisnál többször, vagy hosszabb időn keresztül következik be. A kórkép kialakulásához a nyelőcsövet védő (ún. defenzív) és a gyomorból a nyelőcsőbe kerülő károsító (ún. agresszív) faktorok egyensúlyának felbomlása vezet.

    Ha túl sok a gyomorsav

    A gyomorsav rendkívül erős sav, feladata az ételek emésztése, és az étellel a tápcsatornába került kórokozók ártalmatlanítása. A gyomorfal védőrétege megvédi a gyomrot a gyomorsavtól.

    Reflux - Amit Ön is megtehet

    Mivel a refluxbetegség pontos kiváltó oka nem ismert, megelőzni nem tudjuk, de életmódunk változtatásával és a megfelelő terápiával a reflux súlyosságát, a panaszok kiújulásának gyakoriságát is csökkenteni tudjuk.

    Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?

    A reflux betegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, azonban olyan panaszok is jelentkeznek a reflux eredményeként, mint a köhögés, a rekedtség vagy horkolás, a torokfájás vagy a gyorsan romló fogak.

    A refluxbetegség és az alkohol

    A gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe (refluxbetegség) gyakori jelenség, enyhébb-súlyosabb formában az emberek kb. 20%-át érinti. Hátterében a nyelőcső alsó záróizmának működési zavara áll.

    Refluxos panaszaim vannak. Szükséges a gyomortükrözés Doktor Úr?

    A gastrooesophagealis reflux betegség (röviden GORB vagy GERD) az egyik legnépszerűbb gasztroenterológiai kórkép napjainkban. A fejlett nyugat-európai országokban a lakosság 8-25 százalékát érinti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.