• A gyomornyálkahártya védői

        Dr. Kovács Anikó
        Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

        A gyomor- és nyombélfekély kialakulásának oka a károsító tényezők és a védő faktorok egyensúlyának felbomlása. Károsító tényezők a gyomorsav, a maró enzimek, és esetleg a Helicobacter-fertőzés, melyek túlzott jelenléte külön-külön, de akár együtt is okozhatja a fekélyt, de gyakori a nyálkahártya védekezőképességének csökkenése is.

        A betegség terápiája során olyan szereket is alkalmazhatunk, melyek a védő funkciót erősítik, nem a savtermelést csökkentik. Ilyen módon hatnak a szukralfát tartalmú gyógyszerek. A szukralfát-molekula savas közegben átalakuláson megy át, gél képződik belőle, ami a nyálkahártyához tud tapadni, különösen s sérült felületekhez.

        Hirdetés

        Bevonja és védi a fekélyes területet, valamint megköti a gyomorban termelődő enzimeket, és a bélbe jutó epesavakat is, melyek tovább rontanák a fekélyes seb állapotát. Mivel aktiválódásához savas közeg kell, így más savcsökkentőkkel nem szabad együtt szedni, mert abban az esetben nem tudja védőhatását kifejteni.

        Kevés mellékhatás, de erős kölcsönhatáskészség

        A vegyület nem szívódik fel, így kevés a mellékhatása, de egyik alkotója, az alumínium kismértékben felszívódik, és ez okozhat székrekedést, valamint vesekárosodás esetén felhalmozódva idegrendszer-károsító hatású lehet.

        Ritkán bőrtünetek és gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak.

        A szukralfát nagyon sok gyógyszermolekulával kölcsönhatásba léphet a komplexképző tulajdonsága miatt, ilyen hatóanyagok például a tetraciklin, a kinolon antibiotikumok, egyes gombaellenes szerek, véralvadásgátló gyógyszerek, pajzsmirigy-elégtelenségre szedett tiroxin, sőt az egyéb fekélyellenes gyógyszerekkel is kölcsönhatásba lép.

        Olvasson tovább! A gyomorfekély kialakulásának okai és tünetei

        Forrás: WEBBeteg
        Szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

        Módosítva: 2019.09.11 17:05, Megjelenés: 2017.06.23 21:41
      • Cikkajánló

        Alváshiány

        Alváshiány

        Cs. K., fordító

        Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

        Lézeres szemműtét

        Lézeres szemműtét

        Szponzorált tartalom

        Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

        Reflux mellett szabad sportolni?

        Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a reflux megakadályozzon abban, hogy fittek legyünk. Mire érdemes odafigyelni, ha továbbra is rendszeresen szeretne mozogni?

        A gyomorfekély diagnosztizálása és kezelése

        A gyomor- és nyombélfekély megfelelő gyógyszeres kezeléssel kontrollvizsgálatok mellett otthon is jól gyógyítható, ám a szövődménnyel járó esetek természetesen kórházi ellátást igényelnek.

        Refluxos panaszaim vannak. Szükséges a gyomortükrözés Doktor Úr?

        A gastrooesophagealis reflux betegség (röviden GORB vagy GERD) az egyik legnépszerűbb gasztroenterológiai kórkép napjainkban. A fejlett nyugat-európai országokban a lakosság 8-25 százalékát érinti.

        Az MRI kimutatja a gyomorfekélyt?

        A retroperitonealis MRI-vizsgálat kimutatja a gyomorfekélyt? Pontosan mit látnak vagy vizsgálnak vele, és mennyit számít, hogy kérek-e kontrasztanyagot vagy sem? - Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdéseiből.

        A gyomorfekély kialakulásának okai és tünetei

        A gyomorfekély (ulcus ventriculi) a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély mélységben a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti.

        A gyomorfekély szövődményei

        A gyomorfekélyt gyakran súlyos szövődmények kísérik, amelyek kórházi kezelést igényelnek, mivel akár halálhoz is vezethetnek.

        A gyomorfekély lehetséges tünetei

        A fekélyek, refluxbetegség kezelésének alapköve a savas pH normalizálása. Enyhe esetben elegendő lehet a táplálkozással bevitt károsító anyagok kerülése: kerüljük a túl savanyú, fűszeres ételeket, az alkoholt, kávét, csokoládét, sőt, még a dohányzást is.

        Gyomor- és nyombélfekély diéta

        Gyomor- és nyombélfekélyes betegek diétájában az alapszabály: sokszor egyen keveset. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2-3 óránként kell táplálkozni, egy-egy alkalommal kevés ételt elfogyasztva, így valósítható meg, hogy a gyomor rövid időn át legyen üres, és így rövid ideig érvényesüljön a gyomorsav hatása.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.