Gyógynövények a gyomor nyálkahártyájának védelméért

szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

A gyomorfekély kialakulásának oka a károsító tényezők és a védő faktorok egyensúlyának felbomlása.

Mi a gyomorsav szerepe?

A gyomorsav a gyomor által termelt sav (sósav), melynek fontos szerepe van az emésztés kezdeti szakaszában, hiszen a gyomorsav többek között segít az elfogyasztott táplálék elkeverésében. Ezáltal a táplálék lágy, pép formátumban folytathatja útját a belek felé. Normális körülmények között a gyomorsav mennyisége és a gyomornyálkahártyát védő anyagok egyensúlyban vannak.

Miért baj, ha túl sok gyomorsav termelődik?

Előfordulhatnak olyan helyzetek (pl. bizonyos ételek, gyógyszerek, betegségek, stressz, egyéb körülmények hatására), amikor ez az egyensúly felborul, túlzott mennyiségű gyomorsav termelődik, a gyomor nyálkahártyája pedig ennek következtében kisebb-nagyobb (az expozíció idejétől függően), rövidebb-hosszabb ideig tartó károsodásokat szenved, amelyek kellemetlen tüneteket okoznak, és súlyosabb betegségekhez, akár gyomorfekélyhez is vezethetnek.

Gyógyszerek

A gyomor egyensúlyának fenntartására több különböző típusú gyógyszer is segítségünkre lehet, mint például az úgynevezett savlekötők, protonpumpagátlók stb.

Gyógynövénytartalmú készítmények

Szükség esetén a gyomor egészségére irányuló kezelések gyógynövénytartalmú készítményekkel is kiegészíthetők, hiszen számos gyógynövénynek vannak a gyomorban is kihasználható jótékony tulajdonságai. Az alábbiakban a gyomorra ható készítményekben leggyakrabban előforduló gyógynövények felsorolása látható (a teljesség igénye nélkül), a gyomorban kifejtett hatásukra fókuszálva:

  • Az apróbojtorján (közönséges párlófű) rövid távú alkalmazása adstringens és antibakteriális hatásai miatt a gyomor gyulladásos megbetegedéseiben nyújthat segítséget.
  • A borsmenta széles körben elterjedt gyógynövény a gyomorpanaszok kezelésére szánt teakeverékekben és gyógynövénytartalmú készítményekben. Ez emésztésjavító, görcsoldó, szélhajtó és hányingerellenes hatásainak köszönhető.
  • A cickafark főleg emésztési problémák kezelésére, illetve gyulladáscsökkentő hatása miatt gyulladt nyálkahártyák kezelésére használható.
  • A citromfűlevelet nyugtató, görcsoldó és antibakteriális hatásainak köszönhetően főleg a görcsökkel járó gyomorpanaszok kezelése során alkalmazzák.
  • Az erdei mályvát a levelében és virágában megtalálható nyálkaanyagok miatt gyomorvédő teákban alkalmazzák a nyálkahártya bevonásának, és ezáltal a gyomorfekély megelőzésének érdekében.
  • Az igazi édesgyökér a benne található flavonoidoknak köszönhetően görcsoldó és antibakteriális, illetve gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. Kutatások szerint szteroid hatásai vannak, mely tulajdonsága különösen alkalmassá teszi a gyomorfekély kezelésére. Ez utóbbi hatása azonban számos, a szteroidokra jellemző mellékhatás kialakulását is eredményezheti, így alkalmazása gondos körültekintést igényel.
  • A fehér akácvirág a gyomorsav termelésének csökkentésére alkalmazható gyógynövény, így a gyomorvédő teakeverékek gyakori összetevője.
  • A görögszénamag a benne található nyálkaanyagok és gyulladáscsökkentő hatásai miatt eredményesen alkalmazható gyomorhurut és gyomorfekély panaszainak enyhítésére, ezáltal gyomorvédő teák gyakori komponense.
  • A házilen-mag főleg hashajtóként elterjedt, de a benne található nyálkaanyagok miatt vizes kivonata akut és krónikus gyomorgyulladás esetén is alkalmazható a gyomornyálkahártya bevonására, és ezáltal a tünetek enyhítésére.
  • A kamilla antibakteriális, simaizomgörcs-oldó, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai, illetve a benne található nyálka miatt a gyógyászatban széles körben alkalmazott gyógynövény. Az egyik fontos alkalmazási területe a gyomor- és bélhurut, illetve a gyomorfekély kezelése, mely során tea formájában a kamilla gyulladáscsökkentő és a gyomornyálkahártyát bevonó tulajdonságait használják ki. Alkalmazása során fontos figyelembe venni, hogy tartós vagy gyakori használata esetén enyhe hashajtó hatás alakulhat ki.
  • Köztudott, hogy a gyomorfekély kialakulásában is komoly szerepet játszhat a stressz. Többek között emiatt a macskagyökér simaizomgörcs-oldó és nyugtató hatásának köszönhetően a gyomorfekély kezelésében is alkalmazható.
  • Az orbáncfű antibakteriális és nyugtató-stresszoldó hatása miatt a gyomorfekély kiegészítő kezelésében is gyakran előfordul.
  • Az orvosi ziliz hatóanyagai együttesen több módon támogatják a gyomor nyálkahártyájának egészségét. Antibakteriális hatású, erősíti a kollagénrostokat, és antioxidáns hatású vegyületeket tartalmaz, melyek csökkentik a gyomor irritációját. Emellett a benne található poliszacharidok (nyálkaanyagok) révén a gyomor nyálkahártyájának bevonásával kiegészítő kezelésként segít megelőzni és enyhíteni a gyomornyálkahártya-gyulladás és a gyomorfekély tüneteit.

Fontos tudnivalók gyógynövénytartalmú készítmények alkalmazása előtt és alatt

Mint ahogyan az a felsorolásból is látható, számos gyógynövény segítségünkre lehet a gyomorpanaszok enyhítésében, akár tea, akár étrend-kiegészítő vagy gyógyszer formájában. Két dolgot azonban nem szabad elfelejteni. Az egyik, hogy a gyógynövények a legtöbb gyógyszerrel ellentétben nem egy, hanem számos egyéb hatóanyagot is tartalmaznak, így alkalmazásuk során minden esetben oda kell figyelni az esetleges mellékhatások és más gyógyszerekkel való kölcsönhatások kialakulásának lehetőségére.

A másik, hogy egyszerű, akut tünetek kezelésére lehet, hogy egy gyógynövénytartalmú készítmény önmagában is elegendő, azonban előfordulnak súlyosabb vagy krónikus problémák, mint például a gyomornyálkahártya gyulladása vagy a gyomorfekély, ahol erősebb, célzottabb beavatkozásra lehet szükség. Ilyen esetekben a gyógynövénytartalmú készítmények jó kiegészítő kezelési lehetőségként szolgálnak, de minden esetben fontos, hogy alkalmazásukat beszélje meg kezelőorvosával az esetleges szövődmények elkerülése érdekében.

Tovább

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerészForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.