A macskagyökér hatásai - Gyógyszerész szemmel

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

A növény az ókor óta ismert, és már akkor is nyugtató, elalvást segítő hatásáért alkalmazták.

A népi gyógyászatban különböző idegrendszeri betegségeket kezeltek e gyógynövénnyel, mint epilepszia, hisztéria.

A növényi drog a Valeriana officinalis szárított földalatti gyökere, gyökértörzse. A macskagyökér (Valeriana officinalis) évelő növény, mely az árnyas, nedves területeket kedveli. A gyógyszeripari szükségletet a termesztéssel biztosítják.

A gyökér jellegzetes szaga vonzza a macskákat, ezért nevezték el macskagyökérnek. A szag annyira kellemetlen, hogy a drogot zárt helyen szárítják. A Ph.Hg.VIII. minőségű drogot (Valerianae radix) még külön nylontasakba is csomagolják, ami egy kicsit javít a helyzeten. Intenzív szaga teakeverékeken is áthat. Mindez semmit nem von le értékességéből, mert a kellemetlen szagot az izovaleriánsav, a hatás szempontjából fontos valepotriát bomlásterméke okozza.

A gyógyszerkönyvben még hivatalos az aprított gyökere, a Valerianae radix minutata, száraz kivonata (kivonószer: alkohol-víz elegye) és tinktúrája, a Valeriana tinctura. A gyökér és az aprított gyökér legalább 4, illetve 3 ml/kg illóolajat tartalmaz. Mindegyik gyógyszerkönyvi drog, a kivonat tartalmaz valeriánsavban kifejezett szeszkviterpénsavat.

A gyógynövény hatóanyagainak azonosítása, vizsgálata napjainkban is tart. A mostani tudásunk szerint a központi idegrendszeri hatásokért a valepotriátok és ezek bomlástermékei, valamint a növény lignán-, flavonoid- és illóolaj-tartalma együttesen felelős.

Hagyományosan teáját nyugtatóként, idegrendszeri eredetű emésztési panaszok kezelésében, ideges szívpanaszokban és görcsoldóként alkalmazzák.

Egyéb panaszok, betegségek kezelésére is használták, mint megfázás, gyulladások, de ezek mára szakmailag túlhaladottak.

Felhasználhatósága - Mi az, ami bizonyított?

A valepotriátok, metabolitjaik és az illóolaj nyugtató hatását állatkísérletekben igazolták. Hatásmódja a központi idegrendszerben egy gátló hatású ingerületátvivő anyag, a gamma-amino-vajsav (GABA) koncentrációjának növelése, és a GABA-receptorokon kifejtett hatása révén érvényesül.

Humán vizsgálatok bizonyították altató hatását. Több vizsgálat alapján hosszú távú alkalmazásakor a szintetikus szerekhez hasonló hatást figyeltek meg. Azonban az altató hatás nem azonnal alakul ki, hanem csak 2-4 hét után. Előnye a szintetikus gyógyszerekkel szemben, hogy nem okoz függőséget. Krónikus alvászavarban szenvedő betegeknek ajánlható. Azonban akut alvászavarok esetében (pl. utazáskor az időátállás miatti alvászavar esetén) alkalmazása nem ajánlott.

A macskagyökér biztonságos és jól tolerálható gyógynövény. Humán bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, ezért kismamáknál és szoptató édesanyáknál alkalmazása nem ajánlott.

Teája, alkoholos kivonata

Alkalmazásakor a tea kellemetlen illata miatt érdemesebb alkoholos kivonatát választani, bár enyhébb mértékben, de ezeknek a készítményeknek is jellegzetes az illatuk. A macskagyökér etanolos kivonata gyógytermékként is hozzáférhető a patikában. Alkalmazásánál figyelembe kell venni alkoholtartalmát, ezért és hatóanyag-tartalma miatt (tehát nem csak az alkoholos kivonata!) az autóvezetést, illetve a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásolhatja. Aki a készítményt napközben alkalmazza, ne vezessen autót és ne kezeljen gépeket!

Macskagyökér, komlótoboz és citromfűlevél egy gyógyszerben

A macskagyökér egy, a komlótobozt és citromfűlevelet is tartalmazó gyógyszerkészítmény összetevője. A gyógyszer kiegyensúlyozott hatóanyag-tartalma miatt napközben történő alkalmazása nyugtató hatású. Esti, a lefekvést megelőző bevétel esetén elősegíti az elalvást és nyugodt, pihentető alvást biztosít.

A macskagyökér száraz kivonatát tartalmazó növényi gyógyszer

A gyógyszertárakban kapható macskagyökér száraz kivonatát tartalmazó növényi gyógyszer is. Ez a készítmény alvászavarok enyhítésére szolgál felnőttek és 12 év feletti serdülők számára. A készítmény ajánlott adagja 1 bevont tabletta lefekvés előtt fél-egy órával. Szükség esetén az este folyamán korábban is bevehető még egy adag.

A központi idegrendszer feszültségét csökkentő gyógyszerek, alkohol, barbiturátok, benzodiazepinek a készítmény nyugtató hatását fokozzák. A gyógyszer alkalmazása nem javasolt 12 éven aluli gyermekeknél, várandós és szoptatós édesanyáknál.

Lehetséges mellékhatása: emésztőrendszeri tünetek.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.