Gyomornyálkahártya téma

A gyomorsavhiány

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A gyomorban termelődő gyomorsav alapvetően vizet, lúgos vegyhatású nyákot és sósavat tartalmaz. Ebbe választódnak ki az emésztőenzimek. Mindkettő jelenléte szükséges a táplálék emésztéséhez és felszívódásához, illetve természetesen a bekerülő kórokozók elleni védelemhez (elsősorban a sósav végzi ezt).

A gyomornyálkahártya védői

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

A gyomor- és nyombélfekély kialakulásának oka a károsító tényezők és a védő faktorok egyensúlyának felbomlása. Károsító tényezők a gyomorsav, a maró enzimek, és esetleg a Helicobacter-fertőzés, melyek túlzott jelenléte külön-külön, de akár együtt is okozhatja a fekélyt, de gyakori a nyálkahártya védekezőképességének csökkenése is.