A gyomorsavhiány

szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve: 2019.10.13.

A gyomorban termelődő gyomorsav alapvetően vizet, lúgos vegyhatású nyákot és sósavat tartalmaz. Ebbe választódnak ki az emésztőenzimek. Mindkettő jelenléte szükséges a táplálék emésztéséhez és felszívódásához, illetve természetesen a bekerülő kórokozók elleni védelemhez (elsősorban a sósav végzi ezt).

A termelődött gyomorsav segíti a további emésztőenzim kiválasztást is. A gyomorsav aktiválja a pepszinogén-pepszin átalakulást, mely emésztőenzim kulcsfontosságú a táplálék emésztésében.

A gyomor bizonyos részében termelődő hormon, a gasztrin szabályozza a gyomor sósavtermelésért felelős fősejtjeinek működését. Magas szintje fokozza, alacsony szintje csökkenti a gyomor sósav elválasztását. A hormon termelődését alapvetően a bevitt táplálék szabályozza. Fontos annak mennyisége, de minősége is. Bizonyos ételek fokozott gyomorsav-termelődést váltanak ki (pl. vörösbor, keserű csokoládé). 24 órán belül 2-4 liter gyomorsav termelődik, ennek mértéke ténylegesen az étkezésektől függ, de nyugalomban is van gyomorsav termelődés, pl. éjszaka is.

Közismert probléma a fokozott gyomorsavtermelés és annak visszaáramlása (refluxbetegség) a nyelőcsőbe, de vannak olyan esetek is, amikor a panaszokat a csökkent gyomorsav okozza.

Bővebben A refluxbetegség

A gyomorsavtermelés csökkenésének lehetséges okai

A leggyakoribb gyomorsav-termelődés csökkenést kiváltó ok a gyomorsavat termelő sejtek számának csökkenése.

A sejtszám csökkenésének hátterében a gyomornyálkahártya bármilyen formájú sérülése állhat.

 • Lúg, sav sérülés okozta hegesedés, gyomorműtét, sugárkezelés, pajzsmirigy alulműködés, nyálkahártyasorvadás, krónikus, elhúzódó betegségek vagy fertőzések következtében.
 • Gyakori a Helicobacter pylori baktérium okozta krónikus fertőzés.
 • Elégtelen cinkbevitel, cinkhiány is okozhat hypaciditást, viszont a csökkent gyomorsav termelés még tovább rontja a cink felszívódását.
 • Idős korban fokozatosan csökken a gyomorsavtermelés.
 • Autoimmun eredetű anaemiaperniciosa esetén is nyálkahártya sorvadás alakul ki.
 • A túlzásba vitt, elhúzódóan alkalmazott savlekötő és sósavtermelést csökkentő gyógyszerek is okozhatnak gyomorsav-hiányt.
 • Ritkán hormonális szabályozási zavar részeként csökkent gasztrin elválasztás vezethet gyomorsav-termelődés csökkenéséhez.

A gyomorsavhiány tünetei

A kialakult tünetek súlyossága függ a megmaradt gyomorsavtermelés mértékétől, és az étkezési szokásoktól is.

 • Lehet akár teljesen tünetszegény az állapot.
 • Étkezések kapcsán fájdalom, hányinger, hányás jelentkezik.
 • Étvágytalanság, fogyás, tápanyaghiányos állapot, emésztési zavar, puffadás, elhúzódó teltségérzet is felvetheti a gyanút.
 • Nyomelem- és vitaminhiány okozta tünetek, vérszegénység is felhívhatják a figyelmet a gyomorsav-hiányra.
 • Visszatérő, nehezen kezelhető gyomorfertőzések.
 • Hasmenés vagy tartós székrekedés.

A betegség diagnózisa

A betegség igazolására gyomortükrözés történik, mely során a vett mintából lehetőség van a gyomorsav koncentrációjának akár a nyelőcsőben észlelhető ph érték mérésére. Láthatóvá válik a nyálkahártya állapota is, de mintavétel mellett ezt szövettani vizsgálat is igazolja.

A csökkent gyomorsavtermelés kezelése, megoldási lehetőségei

A betegség kezelésében törekedni kell az oki kezelésre. Az elsorvadt nyálkahártya végleges állapotnak is tekinthető, tehát ennek megakadályozása szükséges. A sorvadt nyálkahártya csökkenti a kórokozókkal szembeni ellenálló képességet is, és hosszú távon növeli a daganatos elváltozás kialakulásának esélyét is.

 • Ha a kiváltó ok Helicobacterpylori fertőzés, annak megszüntetése gyakran megoldja a panaszokat is.
 • Vészes vérszegénység (Anaemiaperniciosa) esetén B12 vitamin pótlás segíti a további nyálkahártya sorvadás megakadályozását.
 • Kiegészítésképpen cink bevitel is javíthatja a panaszokat.
 • Emésztőenzim tartalmú gyógyszert is írhat fel kezelőorvosa, súlyosabb, nehezen uralható panaszok esetén.

Mit tehet a beteg a panaszok csökkentésére?

Az oki kezelés mellett a beteg is tehet a gyógyulásért, vagy oki kezelés nélkül is a kellemetlen mellékhatások elkerüléséért. A megfelelő étkezési szokások betartásával tünetileg segíthetjük a panaszok csökkenését. A gyakori, kis mennyiségű étkezés, savanyúságot vagy citromot tartalmazó ételek, citrommal ízesített víz fogyasztása is segíti a gyomorsav termelést, illetve a táplálék emésztését.

Olvasson tovább! Emésztőrendszeri megbetegedések a WEBBetegen

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Milyen a kockázata, hogy szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen?

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.