• Reflux és gyomorfekély cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó
    2018-10-18 09:44
    Reflux
    A reflux (gastroesophagealis reflux, GERD) tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk - írja Dr. Debreczeni Anikó a refluxról.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó
    2019-07-15 20:36
    A Helicobacter pylori nevű kórokozó nem minden esetben okoz panaszokat, azoknál, akinek a szervezetében jelen van. Becslések szerint minden harmadik ember fertőzött a baktériummal, de csak tíz százalékuknál jelentkeznek gyomorpanaszok. De okozhat-e a kórokozó refluxbetegséget is?
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Orosz László, sebész és gasztroenterológus szakorvos
    2019-07-07 20:05
    Amennyiben a rekeszsérv által okozott refluxos panaszok a konzervatív kezelés (savcsökkentő gyógyszerek, életmódváltás) mellett is fennállnak, a rekeszsérv műtéti kezelése hozhat tartós javulást. Ezt az operációt napjainkban laparoszkópos úton, kis lyukakon keresztül bevezetett eszközökkel végzik.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
    2019-06-22 20:36
    A savközömbösítők régebben nagyon fontos gyógyszerek voltak a gyomorfekély kezelésében, ma már inkább csak a gyomorégés és egyéb emésztési panaszok esetén szedik őket.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
    2019-06-20 16:03
    A gyomorégést és a reflux egyéb tüneteit minden esetben komolyan kell venni, a betegséget kezelni kell. Hosszú távon - kezelés nélkül - ugyanis a nyelőcsövet, a légcsövet és a szájüreget irritáló maró hatású gyomorsav számos súlyos szövődmény kialakulásához vezethet.
    Betegségek megértése
    Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Vida Zsuzsanna, szomnológus
    2019-06-08 20:36
    A gyomorégésen kívül horkolást, sőt akár pánikkal járó, éjszakai légzési nehézséget is okozhat a reflux. Csak kevesen vannak tisztában a két jelenség összefüggésével. A kivizsgálás és a megoldás lehetőségeiről dr. Vida Zsuzsanna szomnológus főorvos beszélt.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó
    2019-05-28 17:04
    Mivel a refluxbetegség pontos kiváltó oka nem ismert, megelőzni nem tudjuk, de életmódunk változtatásával és a megfelelő terápiával a reflux súlyosságát, a panaszok kiújulásának gyakoriságát is csökkenteni tudjuk.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
    2019-05-08 09:36
    Sokszor halljuk a betegektől: Mostanában nagyon stresszes vagyok, biztosan ezért vannak panaszaim... - Valóban, feszült élethelyzetekben gyakran tapasztaljuk refluxbetegség, irritábilis bél szindróma, fekélybetegség, gyulladásos bélbetegség megjelenését vagy kiújulását.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó
    2019-04-19 13:33
    A reflux betegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, azonban olyan panaszok is jelentkeznek a reflux eredményeként, mint a köhögés, a rekedtség vagy horkolás, a torokfájás vagy a gyorsan romló fogak.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos
    2019-04-10 20:35
    A savas reflux esetén tartandó diéta lényege, hogy kerüljön bizonyos ételeket és italokat, illetve olyanokkal helyettesítse őket, melyek csökkentik vagy megakadályozzák a tüneteit.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
    2019-04-07 13:33
    A nyombélfekély az egyik leggyakoribb fekélyféleség, jelenleg hatszor annyi a nyombélfekélyes betegek száma, mint a gyomorfekélyben szenvedőké. Bármilyen életkorban előfordul, nőkben többnyire a menopauza (klimax) után.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!