• Reflux és gyomorfekély

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó
    2018-10-18 09:44
    Reflux
    A reflux (gastroesophagealis reflux, GERD) tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk - írja Dr. Debreczeni Anikó a refluxról.
    Betegségek megértése
    Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gyermekgasztroenterológus
    2018-10-14 19:15
    A fogak romlását nemcsak az elhanyagolt szájhigiéné, vagy a túl sok cukrozott üdítő, édesség okozhatja. A gyermekkorban jelentkező fogromlás refluxbetegség jele is lehet.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
    2018-10-13 11:45
    A refluxbetegség fogalma az utóbbi évtizedekben vált közismertté. A nyugati világban manapság minden harmadik-negyedik felnőtt szenved a változatos tünetektől.
    Betegségek megértése
    Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
    2018-10-10 16:09
    A köhögés reflexes mechanizmus, születésünk pillanatától kezdve szervezetünk védekező eszköze. Alapvető funkciója a légutakba került idegen anyag azonnali eltávolítása. A köhögés tünet, hátterében igen nagyszámú betegség állhat. Írásunkban most a kevésbé ismert kiváltó okok bemutatására vállalkozunk, dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász segítségével.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
    2018-10-06 15:15
    Az utóbbi évtizedekben nőtt a gastrooesophagealis reflux (GERD) tüneteinek és különböző komplikációinak a gyakorisága. Ezzel szinte párhuzamosan emelkedik az elhízott emberek aránya a populációban, elsősorban az Egyesült Államokban, de Európa és Ázsia egyes régióiban is. Nagy kérdés, hogy a kettő pusztán párhuzamosan emelkedik, vagy a túlsúly felelős a refluxbetegség és szövődményeinek kialakulásáért.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gastroenterológus
    2018-09-22 11:07
    A terhes nők kb. 80%-ában fordul elő úgy nevezett refluxbetegség, mely a gyomortartalomnak a nyelőcsőbe történő időnkénti visszajutását jelenti. Ez enyhébb, vagy súlyosabb tüneteket okoz, az anyai életminőséget jelentősen ronthatja. Sokáig gyógyszeres kezelést nem ajánlottak a savcsökkentőkkel kapcsolatos kellő tapasztalat hiányában.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
    2018-09-13 17:25
    Hazánkban forgalomban lévő protonpumpagátló gyógyszer az omeprazol, a pantoprazol, a lansoprazol, a rabeprazol és az esomeprazol. Naponta általában egyszer kell bevenni, de az orvos másképp is rendelheti szedésüket.
    Panaszok
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2018-09-09 17:25
    Reflux
    A gyomorsav rendkívül erős sav, feladata az ételek emésztése, és az étellel a tápcsatornába került kórokozók ártalmatlanítása. A gyomorfal védőrétege megvédi a gyomrot a gyomorsavtól.
    Élet betegséggel
    Oxygen Medical - Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus
    2018-08-30 05:21
    Egy kutatás szerint a gyakori gyomorégés megnöveli a torok- és hangszálgyulladás kockázatát. Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus főorvos a reflux kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus szakorvos
    2018-08-26 17:25
    Sok időre és türelemre van szükség, hogy a mindennapokban kiegyensúlyozottak tudjunk maradni, leküzdhessük a stresszt és megelőzzük annak minden negatív következményét, ám mindez nem lehetetlen feladat.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!