• Reflux és gyomorfekély cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó
    2019-12-22 09:33
    Reflux
    A reflux (gastroesophagealis reflux, GERD) tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk - írja Dr. Debreczeni Anikó a refluxról.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
    2020-07-05 15:05
    A savközömbösítők régebben nagyon fontos gyógyszerek voltak a gyomorfekély kezelésében, ma már inkább csak a gyomorégés és egyéb emésztési panaszok esetén szedik őket.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
    2020-06-24 20:35
    A gyomorégést és a reflux egyéb tüneteit minden esetben komolyan kell venni, a betegséget kezelni kell. Hosszú távon - kezelés nélkül - ugyanis a nyelőcsövet, a légcsövet és a szájüreget irritáló maró hatású gyomorsav számos súlyos szövődmény kialakulásához vezethet.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
    2020-06-13 13:33
    A reflux rendkívül gyakori betegség. Enyhe tünetek esetén a betegek orvoshoz sem fordulnak. Sok országban már recept nélkül kaphatók a kezelésük során alkalmazott protonpumpagátlók, melyek a gyomor savtermelésének csökkentésén keresztül mérséklik vagy megszüntetik a panaszokat. Így a betegek egy része orvosi közreműködés nélkül oldhatja meg problémáit.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Cs. K., fordító
    2020-05-31 17:13
    Számos jó oka van annak, hogy leszokjunk a dohányzásról. Nem csak a rossz leheletre lehet gyógyír, de a leszokással csökken a rákos megbetegedések, szív-és tüdőbetegségek kockázata is. Azonban egy újabb okot is hozzáadhatunk a hosszú listához: a dohány – nem csak a cigaretta, hanem a szivar, vízipipa, nikotinos rágó és dohányrágás is- gyomorégést okozhatnak.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó
    2020-05-28 18:35
    Mivel a refluxbetegség pontos kiváltó oka nem ismert, megelőzni nem tudjuk, de életmódunk változtatásával és a megfelelő terápiával a reflux súlyosságát, a panaszok kiújulásának gyakoriságát is csökkenteni tudjuk.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
    2020-05-23 17:36
    Sokszor halljuk a betegektől: Mostanában nagyon stresszes vagyok, biztosan ezért vannak panaszaim... - Valóban, feszült élethelyzetekben gyakran tapasztaljuk refluxbetegség, irritábilis bél szindróma, fekélybetegség, gyulladásos bélbetegség megjelenését vagy kiújulását.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos
    2020-05-23 09:36
    A savas reflux esetén tartandó diéta lényege, hogy kerüljön bizonyos ételeket és italokat, illetve olyanokkal helyettesítse őket, melyek csökkentik vagy megakadályozzák a tüneteit.
    Betegségek megértése
    Orvostkeresek Egészségmagazin - dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász
    2020-05-01 20:36
    A beteg és a hálótárs számára egyaránt zavaró, ha álmából rendszeresen kellemetlen köhögésre ébred. Az éjszaka folyamán jelentkező köhögés kiváltó okairól és kezeléséről dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász nyilatkozott.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
    2020-04-20 17:05
    A nyombélfekély az egyik leggyakoribb fekélyféleség, jelenleg hatszor annyi a nyombélfekélyes betegek száma, mint a gyomorfekélyben szenvedőké. Bármilyen életkorban előfordul, nőkben többnyire a menopauza (klimax) után.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2020-04-12 15:06
    A helyes táplálkozás segít enyhíteni az enyhe gyomorégés okozta panaszokat. Ehhez adunk néhány tippet.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!