• Vitaminhiány és a pszichiátriai kórképek összefüggései

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos

    A vitaminok az alternatív gyógyászat Szent Gráljává váltak, így sokszor túlzó várakozás, tévhitek veszik körül őket. Sokan például a C-vitamint az egészség általános biztosítékának látják, és több C-vitamin több egészség alapon valójában már egészségtelen mértékben, túladagolva fogyasztják. A vitaminkérdésről a fogyasztók körében szabályos hitviták zajlanak sok indulattal (pl. a szükséges napi mennyiségek körül), egyesek összeesküvés-elméleteket gyártanak, így nem meglepő, hogy a laikusok számára nem könnyű a tisztánlátás. De mi a helyzet ezekkel az anyagokkal valójában?

    A vitaminok az emberi szervezet működése számára nélkülözhetetlenek, és mivel a szervezet nem vagy csak bizonyos körülmények között képes előállítani őket, így táplálékunkkal kell bevinnünk azokat. Normál, vegyes táplálkozás mellett azonban a napi szükségletet többnyire probléma nélkül felveszi szervezetünk, így életformaszerű szedésük nem indokolt, ám tény, hogy speciális körülmények között (pl. téli, napfényhiányos időszakok) vagy egyes betegségek mellett kiegészítő, célzott pótlásuk szükségessé válhat.

    A vitaminhiány betegségek forrásává, meglévő betegségeket rontó tényezővé válhat, pszichiátriai és testi kórképekben egyaránt. Ezen rövid összefoglalásban a pszichiátriai vonatkozásokról írok.

    Bővebben A pszichés kórképekről részletesen

    Hirdetés

    B-vitaminok

    Különféle, számokkal jelölt vitaminok tartoznak ebbe a csoportba. Az idegrendszeri működés szempontjából közülük elsőként kiemelendő a B1-vitamin (tiamin) szerepe. A B-vitaminok vízoldékonyak, emiatt a túladagolás veszélye csekély, de egészséges szervezet normál, vegyes táplálkozás mellett nem igényel célzott pótlást, noha az emberi szervezet maga nem tudja előállítani.

    Idegrendszeri hatásait az úgynevezett citromsav-ciklus, a cukoranyagcsere szabályozásán és egyes aminosavak (pl. leucin) előállításának befolyásolásán keresztül fejti ki. Szükséges az alkohol lebontásához is, de az alkohol csökkenti is a B1-vitamin hatását, az alkoholistáknál nem ritka  Wernicke-Korsakov-szindróma B1-vitamin hiánybetegségnek is nevezhető. Ahogy öreg tanárom mondta az egyetemen, "aki iszik, az nem eszik", tehát esetükben az elégtelen vitaminbevitel is része a folyamatnak, aminek szellemi leépülés, emlékezetzavar, valótlan történetek kitalálása, hangulatzavar a tünetei. Alkoholbetegek kórházi kezelésében, pl. a megvonási tüneteknél rutinszerűen alkalmazzuk a B-vitaminokat.

    A B1-vitamin hiánya együtt járhat a B6-vitamin hiányával is, adott helyzetben elégtelen vagy rossz táplálkozás, alkoholizmus esetén leginkább. Hiánya gyengíti az immunrendszert és zavart okoz idegi jelátviteli folyamatokban fontos neurotranszmitterek (pl.: noradrenalin, szerotonin) működésében.

    Mind a B1- és a B6-vitamin hiánya szerepet játszik az úgynevezett neuropathiák (fals ingerek érkezése távoli idegnyúlványokból, pl.: bizsergés, viszketés) kialakulásában. Alkoholbetegeknél szintén nem ritkák ezek, de a B-vitamin-hiány persze nem csak alkoholproblémák velejárója, pl. a B6-szint terhesség esetén is csökkenhet, vagy érdekesség, hogy egyes fogamzásgátlók akár 20%-kal is ronthatják a B6-vitamin hasznosulását.

    A B12-vitamin szerepe is fontos az idegrendszer megfelelő működésében, az idegszálakat körülvevő, nagyon fontos, úgynevezett mielinhüvelyek megfelelő képzése stabilan jó B12-vitamin-szint nélkül nem tud végbemenni. A B12 felszívódása gyomorbetegeknél sajnos problémás lehet, de a dohányzás is rontja a hasznosulását! Terhesség és szoptatás alatt a B12-igény ugyancsak fokozott lehet. Fontos tudni azt is, hogy kedvezőtlen esetben a ma divatos vegetáriánus életmód velejárója is lehet B12-vitamin-hiány.

    C-vitamin

    A tévhittel ellentétben a C-vitamint nem Szent-Györgyi professzor "találta fel", a skorbut ellenes hatás már évszázadok óta ismert volt, de nem ismert maga a hatásért felelős anyag. Ő a munkatársaival a hatóanyag izolálásában játszott fontos szerepet, de érdekesség, a témán több kutatócsoport is dolgozott párhuzamosan a világban, az elsőbbségről vádaskodásokkal tarkított, elmérgesedő vita zajlott, végül szabadalmi hivatal, majd a Nobel-bizottság mondta ki Szent-Györgyiék elsőbbségét.

    A C-vitamin az idegrendszeri betegségek közül befolyásolni tudja a Parkinson-kór előrehaladtát, mivel hatása van a dopamin-anyagcserére. Gyulladáscsökkentő hatása szintén kedvező, javítja az immunrendszert és a vas felszívódást is segíti. Szellemi leépülési folyamatokkal szemben is rendelkezik bizonyos védőhatással, és a vérnyomásra is kedvező hatással, ami szintén pozitív az agyi vérkeringésre.

    Számos belgyógyászati és egyéb kórkép esetén is kutatják, leírják szerepét, ám a magam részéről óvatosan írnék az elvárásokat illetően, mert bár sokszor segíthet, de a gyakorlatban (a skorbutot leszámítva) azért nem igazán van olyan betegség, amit C-vitaminnal tényleg meg lehet gyógyítani. Másrészt, aki figyel a C- (és egyéb) vitaminokra, az általában figyelmesebb és tudatosabb egyéb életvezetési kérdésekben is, így egy-egy faktor szerepe nehezebben kiragadható.

    D-vitamin

    A pszichiátriai betegségek, konkrétan a depresszió vonatkozásában kiemelten érdekes szerepe lehet a D-vitaminnak, melynek alacsony szintje fáradtságot, kedvetlenséget, levertséget okozva a depresszió tüneteit mutatja.

    A D-vitamin természetes úton, a bőrünkben is keletkezik, de ehhez megfelelő mennyiségű napfény (UV) is szükséges, ám aktív 1,25-dihidroxi-kolekalciferollá alakulásához a májban és a vesében is szükségesek bizonyos "gyártási" lépések, így romlott máj- és vesefunkciók vagy a fényhiány egyaránt vezethet a D-vitamin hiányához. Hosszabb, sötétebb téli időszakokat hozó észak Svédországban például az orvosi vizsgálatok közé gyakran tartozik egyszerű vérvétellel a D-vitamin szint meghatározása, és szükség esetén pótlása.

    Egyes kutatások szerint a depressziós betegek kb. 15%-nál lehet D-vitamin-hiányt mérni, de a statisztikákkal óvatosan kell bánni, a hiány ok, de következmény is lehet, hiszen a depressziós betegek hajlamosak önmagukat jobban elhanyagolni, és kevésbé figyelni a megfelelő vegyes alaptáplálkozásra. Ám szezonális (télen romló), vagy terápiára rosszul reagáló, szociális-családi okokkal, más testi betegséggel nem magyarázható depresszió esetén érdemes gondolni a D-vitamin szerepének lehetőségére is. Fontos, hogy a vízoldékony C-vitaminnal ellentétben a D-vitamin könnyebben túladagolható, így ilyen kiegészítő terápiát csak háziorvosunkkal egyeztetve folytassunk!

    E-vitamin

    A C-vitaminhoz hasonlóan antioxidáns, sejtvédő hatású, bizonyos védelmet jelent szellemi leépüléses folyamatokkal, pl. Alzheimer-kórral szemben. A gyakorlatban azonban ez a hatása nehezen mérhető, és az E-vitamin sem tekinthető a ma még gyógyíthatatlan Alzheimer-kór megoldásának, maximum a romlás kismértékű lassítása remélhető tőle. Szintén a szellemi leépülésekkel szembeni kedvező hatása, hogy az agyi erek elmeszesedését is lassítani tudja valamennyire.

    Összességében

    Fontos hangsúlyozni, hogy a vitaminok csak egy építőkockának tekinthetők az egészséges életmód bonyolult építményében. Ép testben ép lélek, tartották már a régiek is, a fizikailag és szellemileg aktív életforma, normál testsúly, megfelelő mennyiségű és szélsőségektől mentes vegyes táplálkozás, a káros szenvedélyek kerülése mind-mind nélkülözhetetlen az egészségtudatossághoz, és nem pótolhatók vitaminpasztillákkal.

    Viszont a szellemi aktivitás szerepét fontos kiemelni, az "agytréninget" (pl. olvasás, tanulás, szellemi élmények stb.), a családdal, barátokkal való kapcsolatot, pozitív szociális ingereket, melyek mind kellenek a kiegyensúlyozott hangulathoz, és védenek akár későbbi szellemi leépülésekkel szemben is.

    Dr. Dinya ZoltánForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos

    Módosítva: 2018.02.06 18:56, Megjelenés: 2018.02.06 18:56
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Sport

    Sport

    Sándor Judit, erőnléti edző

    Miért kell nyújtani? Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk? Cikkünkből megtudhatja.

    Rett-szindróma

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Fejlődési rendellenesség, amely a központi idegrendszert érinti elsődlegesen.

    Lekerültünk az öngyilkossági statisztikák éléről

    Az öngyilkossági statisztikákban hosszú ideig az elsők között szerepelt hazánk, ám a legutóbbi adatok azt mutatják: világszinten már nincs az első tízben, illetve az európai országok között az első háromban Magyarország.

    Az autista gyermekeknek felnőttkorukban is boldogulniuk kellene

    A magyar oktatásban sajnos nincs egységes, kidolgozott integrációs és oktatási-nevelési terv egyes, sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésére. Így minden iskola úgy integrálja például az autista tanulóit, ahogyan tudja és ahogyan akarja.

    A modern kor pszichés betegségei - Fóbiák, kényszerek, függőségek

    A világ rohamos társadalmi-gazdasági változásának egyik melléktermékeként módosulnak a lelki betegségek, pszichés tünetek is. Egyesek - melyeket már 100 évvel ezelőtt leírtak - mindennapossá válnak, mások pedig újonnan jelennek meg, jelezve a változó világhoz történő alkalmazkodás elégtelen voltát.

    Rejtélyes pszichés betegség: a Münchausen szindróma

    Ez az érdekes, nehezen felismerhető betegség a nagy mesehősről, Münchausen báróról kapta a nevét, aki olyan élethűen tudott bármiről mesét szőni, hazudni, hogy mindenkit megtévesztett maga körül.

    Lebénult a rémülettől - A pszichogén bénulás

    Szélsőségesen megterhelő, erős, hirtelen stresszhatás, az egyén feldolgozó- és tűrőképességét meghaladó pszichés feladat hatására az agy vészüzemmódba váltva lekapcsolhat bizonyos funkciókat, erre a lekapcsolásra utal a pszichiátria, amikor disszociatív zavaroknak nevezi ezeket a jelenségeket.

    A segítő szindróma

    A burnout (vagy más néven kiégés) három fő tényezőből érthető meg: a munkakörülményekből (alacsony fizetés, támogatottsághiány, túlterhelés), a segítő személy személyiségéből és pályaválasztási motivációjából. Utóbbi kettőt fejtjük most ki bővebben.

    Minőségi élet pszichés betegséggel? - Lehetséges

    Azt, hogy egy jól kezelt pszichés betegséggel ma már akár teljes értékű életet lehet élni, gyakran kétkedve fogadják a családtagok. Pedig kutatási adatok mutatják, hogy a mentális zavarok többségével produktív, kielégítő élet élhető!

    A börtönpszichológus feladatai

    Egy börtönpszichológus legfontosabb feladata a személyes segítségnyújtás a fogvatartottak részére, valamint a krízishelyzetek megelőzése és lehetséges kezelése.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.