Mi okozhat hasmenést?

Szponzorált tartalom
megjelent:

Amikor valami felborítja a tápanyagok és a víz bélben történő felszívódásának természetes egyensúlyát, a belek szabályos és nyugodt működése túlzottan „megélénkül”. Az elfogyasztott ételből származó folyadék, ásványi sók és tápanyagok túl gyorsan haladnak át a bélrendszeren. Ha a bélből kevesebb folyadék tud felszívódni, az eredmény laza vagy vizes széklet lesz, közismert nevén hasmenés. (x)

Hasmenést sokféle tényező válthat ki, melyek mindenkinél eltérőek lehetnek: az elfogyasztott élelmiszer, a mindennapi stressz, egy gyomorrontás vagy akár a menstruáció is.

Étkezési szokások

Nyilvánvalónak tűnik, mégis hangsúlyozni kell, hogy mindaz, amit elfogyasztunk, és ahogyan elfogyasztjuk befolyásolhatja az emésztőrendszerünk egészségét. Az egyéni jellemzőktől függően hasmenést válthat ki bizonyos ételek fogyasztása, például tejtermékek, édesítőszerek, fűszeres vagy olajban sült ételek, alkohol. Ételmérgezés és fertőzött víz fogyasztása szintén okozhat hasmenést, főleg utazók számára jelenthet ez problémát.

Stressz és hasmenés

A stressz és a szorongás - például a munkahelyi gondok vagy egy költözés - fokozhatja a bélrendszer természetes aktivitását és hasmenést válthat ki. Mindannyian stresszesek vagyunk olykor és előfordul, hogy a szervezet ilyenkor hasmenéssel üzen, ami csak tovább nehezíti a helyzetet.

Hogyan tud az Imodium® segíteni?

Az Imodium® hatóanyaga, a loperamid-hidroklorid az emésztőrendszer természetes ritmusát segít helyreállítani, szabályozva annak aktivitását - a bélfalra hatva segít, hogy visszaállhasson a bélmozgások természetes, normális ritmusa. A folyadékok és sók felszívódása tehát újra a megszokott ütemben történhet, aminek eredményeként normalizálódik a széklet állaga.

Válassza ki az igényeinek leginkább megfelelő gyógyszerformát. Bármelyikről is legyen szó, az Imodium® enyhíti a hasmenés tüneteit, ami alapvető ahhoz, hogy a közérzetünk is normalizálódjon.

Imodium® 2 mg kemény kapszula

Különböző eredetű akut és krónikus hasmenés tüneti kezelésére alkalmazható, a kapszula gyors és hatékony enyhülést nyújt: már egy adag (2 db kapszula), akár egy órán belül megszüntetheti a hasmenést. Heveny hasmenés kezelésére 6 éves kortól alkalmazható, míg irritábilis bél szindrómához (IBS-hez) kapcsolódó hasmenés kezelésére kizárólag felnőttek alkalmazhatják.

Imodium® Instant 2 mg szájban diszpergálódó tabletta

Különböző eredetű akut és krónikus hasmenés tüneti kezelésére alkalmazható. Gyors és hatékony enyhülést nyújt: már egy adag (2 db tabletta), akár egy órán belül megszüntetheti a hasmenést. Szájban oldódó formulájának köszönhetően a legváratlanabb helyzetekben, víz nélkül is bevehető, így segít megnyugtatni emésztőrendszerét. Nem tartalmaz laktózt. Heveny hasmenés kezelésére 6 éves kortól alkalmazható, míg irritábilis bél szindrómához (IBS-hez) kapcsolódó hasmenés kezelésére kizárólag felnőttek alkalmazhatják.

Hogyan előzze meg a hasmenést?

Bár a különböző eredetű heveny hasmenés tünetei kezelhetők Imodium®-mal, jobb, ha sikerül megelőzni. Megfelelő étrendi és életmódbeli változtatásokkal sokat tehetünk azért, hogy ne a hasmenés legyen a központi problémánk.

  1. Ismerje meg a kiváltó okokat! A hasmenést kiválthatják bizonyos ételek, italok vagy étkezési szokások, de a stressz, a szorongás vagy az idegesség is. Figyeljen az étrendjére (vezessen étkezési naplót, ha még mindig nem sikerült azonosítania a kiváltó étel(ek)et), és gondoskodjon a stresszoldásról, időt szánva a rendszeres testmozgásra és kikapcsolódásra!
  2. Tartsa fitten az emésztőrendszerét! A testmozgás jót tesz az emésztésnek, emellett kiváló stresszoldó, ami jó hír, ha a hasmenést Önnél a stressz okozza.

IBS (irritábilis bél szindróma)

Az irritábilis bél szindróma, azaz IBS egy gyomor-bél rendszeri kórkép, amely tünetei között a hasmenés is megtalálható. Noha az IBS pontos oka nem teljesen tisztázott, azt tudjuk, hogy a belek érzékenységére vezethető vissza. A panaszokat és tüneteket egyeseknél tovább súlyosbíthatja a stressz vagy bizonyos ételek. Az is előfordulhat, hogy az állapot évekig fennáll, ami akár éveken át tartó gyakori heveny hasmenéssel is járhat.

Az IBS-sel összefüggő heveny hasmenés tüneteit is kezelheti Imodium®-mal! Az Imodium® segít helyreállítani a szervezet természetes ritmusát, szabályozva az emésztőrendszer aktivitását. Csak abban ez esetben kezdje el szedni az IMODIUM®-ot, ha kezelőorvosa korábban már megállapította, hogy Ön IBS-ben szenved. Az IBS-hez kapcsolódó hasmenés kezelésére csak felnőttek alkalmazhatják az Imodium®-ot!

Az Imodium® 2 mg kemény kapszula és az Imodium® Instant 2 mg szájban diszpergálódó tabletta vény nélkül kapható gyógyszerek. Hatóanyagként loperamid-hidrokloridot tartalmaznak.

Johnson & Johnson Kft., 1123 Budapest, Nagyenyed u. 8-14. HU-IM-2000029

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Hasmenés gyermekeknél - Okok és kezelés

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Hasmenés
A hasmenést többféle betegség idézheti elő, ennek megfelelően eltérő a szükséges kezelés és a megfelelő diéta. Az esetek többsége fertőzéses eredetű, a kórokozót a fertőzött ember tisztátalan keze terjeszti tovább a gyermekekre. Mi okozhatja még? Mi a teendő?
Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Kulcsár Flóra, medikus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.