Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) - Tünetek, kivizsgálás, kezelés

Promenade Orvosi Kommunikáció
megjelent: 2017.05.08.

A fekélyes vastagbélgyulladás - colitis ulcerosa - a gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája. Bármelyik életkorban jelentkezhet, de leggyakrabban 20-30 éves korban kezdődik.

Pontos kiváltó oka ismeretlen, a ma legáltalánosabban elfogadott álláspont szerint a betegség hátterében az immunrendszer kóros működése áll: a védekező rendszer betolakodó kórokozónak tekinti a bélfalban élő, az emésztést segítő ártalmatlan baktériumokat, és igyekszik elpusztítani őket.

A „harc” közben gyulladáskeltő anyagokat termel, melyek a végbél, illetve a vastagbél nyálkahártyáján kisebb-nagyobb, nyákos vagy véres váladékot termelő, felületes vagy akár mély fekélyeket hoznak létre. Ez a kórkép a végbél felől terjedhet a felsőbb vastagbélszakaszok irányába.

A colitis ulcerosa tünetei

 • vissza-visszatérő véres, nyálkás hasmenés
 • végbélvérzés
 • hasi fájdalom
 • gyakori székelési inger
 • fáradtság
 • étvágytalanság
 • fogyás

A tünetek „összetétele” és súlyossága a gyulladásos reakció erősségétől és az érintett vastagbél szakasz hosszától függ.

A betegség jellegzetessége, hogy fellángolások (relapszusok) és tünetmentes periódusok (remissziók) követik egymást. Egyelőre nem ismert, hogy a fellángolásokat milyen tényezők indítják be, de a bélrendszeri fertőzések és a stressz szerepét sok vizsgálat eredménye alátámasztja.

fájdalom

A colitis ulcerosa kivizsgálása

Élet gyulladásos bélbetegséggel
Mivel a gyulladásos bélbetegségek - fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) és a Crohn-betegség - meggyógyítása ma még lehetetlen, nem üres frázis, hogy az ebben szenvedőknek meg kell tanulniuk együtt élni betegségükkel.

Tanácsok a betegséggel élőknek

A diagnózis felállításának legfontosabb eszköze a kolonoszkópiás vizsgálat, más néven vastagbéltükrözés. A vastagbélgyulladás lehetőségét az is valószínűsíti, ha a vérvizsgálat a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat jelző egyes paraméterek emelkedett értékét mutatja.

A vastagbéltükrözés során az orvos többnyire jellegzetes gyulladásos, fekélyes elváltozásokat lát, de a diagnózist a szövettani vizsgálat után lehet biztosan kimondani. A bélvizsgálat lehetőséget ad ugyanis arra, hogy a vizsgálóorvos kis szövetmintákat vegyen a bélből, amelyeket a szövettanász mikroszkóp segítségével vizsgál meg. A szövettan választ adhat arra is, hogy a panaszokat a fekélyes vastagbélgyulladás vagy a gyulladásos bélbetegségek másik típusa, a Crohn-betegség okozza-e.

A colitis ulcerosa kezelése

A fekélyes vastagbélgyulladás ma még gyógyíthatatlan betegség, egyensúlyban tartására, a tünetmentes időszakok elérésére és fenntartására azonban többféle hatásmechanizmusú gyógyszer áll rendelkezésre, amelyeket egyidejűleg is alkalmazhatnak. A terápia alapvetően a betegség súlyosságától, kiterjedésétől és a fellángolások gyakoriságától függ.

Tamás története
Tamás 26 éves volt, közgazdásznak készült, élte az egyetemisták életét. Tanult, sportolt, utazott. A betegség hasmenéssel, majd véres hasmenéssel, váratlanul tört rá.

Ismerje meg Tamás történetét!
 1. A kezelés egyik lehetőségét a gyulladáscsökkentő gyógyszerek adják, amelyeknek két alapvető csoportját a nem szteroid típusú (aminoszalicilátok, szulfapiridin) és a szteroid típusú vegyületek adják.

 2. Az immunrendszer gátlásával is hatékonyan lehet küzdeni a tünetek ellen. Az immunszuppresszánsoknak nevezett vegyületek segítségével a gyulladásos bélbetegségek hátterében álló fokozott immunválasz csökkenthető.

 3. Az elmúlt évtizedben megjelentek olyan, úgynevezett biológiai terápiás készítmények, amelyek szerkezetüket tekintve fehérjék, és a gyógyszergyárak többéves munkával, tudatosan fejlesztették ki őket. A fekélyes vastagbélgyulladás esetén használt ilyen fehérje molekulák megakadályozzák, hogy az immunrendszer által túlzott mértékben termelt gyulladáskeltő anyagok a szervezetben kifejtsék hatásukat. Magyarországon a betegek ezen költséges biológiai terápiás kezeléshez kijelölt centrumokban, meghatározott betegség kritériumok teljesülése esetén, térítésmentesen juthatnak hozzá.

 4. Ezeken kívül - kiegészítő kezelésként - görcsoldókkal, vitaminokkal és vaskészítményekkel lehet javítani a betegek állapotán. Jelentős részüknél meg lehet találni azt a gyógyszert vagy gyógyszer kombinációt, amely visszaszorítja, illetve megszünteti a tüneteket, és megfelelő életminőséget biztosít.

Ha a betegség mégsem tartható kordában gyógyszerekkel, a teljes vastagbelet műtéti úton kell eltávolítani. Ilyenkor az esetek nagy részében csak átmenetileg ugyan, de egy hasfali nyílást, úgynevezett sztómát képeznek a széklet ürülésének biztosítására, később pedig a vékonybélből kialakított tartály és a végbél összekötésével a sztómát megszüntetve helyreállítják a tápcsatorna folytonosságát.

A műtétet követően jelentősen javul a betegek életminősége. (x)

Gyulladásos bélbetegségek - Mik a különbségek?
Egyes becslések szerint a fejlett országokban minden kétszázötvenedik ember gyulladásos bélbetegségben szenved. Ez Magyarországon kb. 40 ezer pácienst jelent. Sokan közülük valószínűleg még nem is tudják, hogy tüneteik mögött ilyen kórkép áll - a betegek ugyanis sokszor nem veszik komolyan a vissza-visszatérő hasmenést, vagy hónapokig járják az egészségügy útvesztőit, mire a diagnózis megszületik.

Olvasson tovább! Tudjon meg többet a gyulladásos bélbetegségekről!

Promenade Orvosi Kommunikáció

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Milyen a kockázata, hogy szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen?

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

IBD vs. IBS - hasonlóságok és különbségek

Az IBS-t (irritábilis bél szindróma) és az IBD-t (gyulladásos bélbetegség; megjelenési formái: Crohn-betegség és colitis ulcerosa) könnyű...

A gyulladásos bélbetegségekkel járó pszichés terhek feldolgozása

Gyulladásos bélbetegségek (IBD) esetén a tünetek megjelenésétől a diagnózis megállapításáig hosszú, vizsgálatokkal teli idő telhet el. Ennek az...

Testedzés gyomor- és bélrendszeri betegeknek

A fittség megőrzése nagyon nehéz mindazoknak, akik Crohn-betegségben, irritábilis bél szindrómában, vagy egyéb gyomor- és bélrendszeri betegségben...

A sztóma - A legfontosabb tudnivalók

A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy...

A colitis ulcerosa kezelése

A colitis ulcerosa kezelése általában gyógyszeres vagy műtéti terápiából áll. A gyógyszeres kezelések célja a tünetek hátterében álló...

Colitis ulcerosa - Tünetek, okok és hajlamosító tényezők

A colitis ulcerosa, vagyis a fekélyes vastagbélgyulladás a gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája, ami az emésztőrendszer krónikus gyulladásával...

Gyulladásos bélbetegségek - Az IBD

Magyarországon közel 45 ezer ember él együtt az IBD (Inflammatory Bowel Disease, magyarul gyulladásos bélbetegségek) nevű gyógyíthatatlan kórral...

Élet gyulladásos bélbetegséggel - Hasznos tanácsok a mindennapokra

Mivel a gyulladásos bélbetegségek - fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) és Crohn-betegség - gyógyítása ma még nem megoldott, fontos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.