• A szalmonella okozta hasmenés

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    A szalmonellafertőzés gyakori, elsősorban szezonális (nyári) hasmenéssel járó fertőző megbetegedés, sok kisgyermeket betegít meg.

    A téma cikkei

    2/1 A szalmonella okozta hasmenés
    2/2 A szalmonellafertőzés típusai

    A Salmonella baktériumok a bélben maradva nyálkahártya károsodást, gyulladást okoznak, ion- és folyadékvesztéshez vezetve. A leggyakoribb bélfertőzést okozó altípusok a Salmonella enteritidis és typhimurium.

    A szalmonellosis eredete

    Leggyakrabban állati eredetű élelmiszerek (hús,  tengeri állatok, tojás) tartalmazzák, de a fertőzött személy (akár beteg, akár tünetmentes ürítő) is továbbadhatja. A fertőzés közvetítésében más élelmiszerek is szerepet játszhatnak, amelyek kapcsolatba kerültek a baktériummal. Az elmúlt években például szezámmag és paradicsom is okozott járványt.

    Hirdetés

    A szalmonellosis tünetei

    Leggyakrabban hasmenéssel járó megbetegedés, de súlyos esetben vérmérgezés is kialakulhat, illetve jelen lehet tünetmentes, hosszú időn át tartó kórokozó ürítés is. A fertőzött élelmiszer fogyasztását követően pár órával, vagy 1-2 nappal alakulnak ki a tünetek. A tünetek 2-10 napig tartanak, de bizonyos esetekben kialakulhat krónikus hasmenés is.

    Hirtelen fellépő tünetek szalmonella fertőzés esetén:

    • vizes, nyákos hasmenés
    • hányinger, hányás
    • hasi fájdalom, görcsök
    • elesettség
    • láz, hőemelkedés, hidegrázás

    A fertőzés szövődményei

    • a folyadékveszteség és elégtelen bevitel miatt kialakulhat alacsony vérnyomás
    • az alacsony vérnyomás keringési zavarhoz, ájuláshoz vezethet
    • más súlyos betegségben vagy vesebetegségben szenvedőknél vesefunkció romlás, vagy heveny veseelégtelenség is kialakulhat
    • betegeknél, idős vagy kisgyermekkorban, immunhiányos személyeknél súlyos generalizált vérmérgezést okozhat (melynek tünete lehet a magas láz, a kiütések, az aluszékonyság vagy a zavartság),
    • a szívbelhártyát, agyhártyát, mellhártyát és ízületeket is érintheti

    A szalmonellosis diagnózisa

    A hányinger, hasmenés panasza esetén először valamilyen fertőző betegséget kell feltételezni. Fizikális vizsgálat és a beteg részletes kórtörténete (mit evett, megbetegedtek-e az azonos ételt fogyasztók közül mások is, stb.) segít a diagnózis felállításában. Krónikus hasmenés esetén  a nem fertőzéses okoktól való elkülönítés fontos.

    Bár a legtöbb járvány nyáron alakul ki, bármely évszakban okozhat fertőzést vagy járványt a szalmonella, ugyanakkor nem minden étkezést követő hasmenéses panasz áll összefüggésben ezzel a kórokozóval. A szalmonella fertőzést el kell különíteni

    A kórokozó egyértelmű azonosításához széklettenyésztésre van szükség, illetve lázas állapot esetén érdemes mintát venni a beteg véréből is tenyésztésre. 

    Rutin laboratóriumi vizsgálat orvoshoz fordulásnál történhet, a gyulladásos paraméterek, ionszintek és vesefunkció ellenőrzésére. Rutinszerűen nem szükséges hasi ultrahang vizsgálatot kérni.

    A betegség kezelése

    Legfontosabb a tüneti kezelés, az elvesztett folyadék pótlása, a kiszáradás megelőzése. Szükség esetén infúzióra is sor kerül, de szájon át való folyadékpótlás is megfelelő. 

    Gyermekek, idősek részére is adható szájon át speciális rehidratációs folyadék (mely ionokat is tartalmaz). Mivel a kisgyermekek és idősek könnyen kiszáradhatnak, gyakran infúzió adására van szükség.

    A bélmozgást csökkentő és hasmenés esetén szedhető ún. „hasfogó” gyógyszerek csökkentik a kórokozó kiürülését, ezzel elhúzva a megbetegedést. Használatuk ezért csak átmenetileg, indokolt esetben (pl. utazás során) javasolt.

    Antibiotikus kezelésre csak indokolt esetben, súlyos, elhúzódó betegség, legyengült állapot, idős betegek, csecsemők esetén kerül sor. Szepszis gyanúja esetén fontos a kezelés azonnali megkezdése.

    A szalmonellosis megelőzése

    A betegség elkerülésében a legfontosabb a megfelelő személy- és élelmiszer higiénia betartása, amely az alábbiakból állhat.

    • Az ételek megfelelő előkészítése, sütése, főzése, átforralása. A szalmonella baktérium hónapokig életképes, fagyasztás sem pusztítja el, így fagyasztott élelmiszerek esetén is fontos a hőkezelés.
    • A nyers élelmiszerek (húsfélék, tojás) lejárati idejének ellenőrzése, és - különösen meleg napokon - az élelmiszerek gondos hűtése, elkészítés utáni azonnali fogyasztása.
    • A konyhai folyamatoknál a nyers hús, tojás előkészületeinek, feldolgozási folyamatának elkülönítése a többi élelmiszertől. Ne használja ugyanazt a vágódeszkát, edényt pl. a nyers tojás és a zöldségek előkészítésére.
    • Gondos kézmosás a nyers élelmiszerrel történő érintkezés után.

    Bővebben Tanácsok a nyári fertőzések megelőzéséhez

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.07.24 13:36, Megjelenés: 2018.05.25 12:09
   • Cikkajánló

    Anyajegy vagy bőrrák?

    Anyajegy vagy bőrrák?

    Dr. Kónya Judit

    Hogyan különíthetőek el? Fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

    HPV elleni oltás fiúknak is

    HPV elleni oltás fiúknak is

    Szponzorált tartalom

    Már a hetedikes fiúk számára is igényelhető az ingyenes HPV elleni védőoltás. (x)

    Mitől lehet emésztetlen étel a székletben?

    A székletürítés módja és maga a széklet is sok információval szolgáltat az emésztőrendszer működéséről, állapotáról. Ezért nem véletlen, hogy ha orvoshoz emésztési panaszokkal fordul, igen sok kérdést tehetnek fel a széklettel kapcsolatban, mely miatt senkinek nem kell kellemetlenül éreznie magát.

    Székletlazító készítmények

    A székrekedés megszüntetésére általában és elsősorban nem gyógyszeres módszerekkel ajánlott próbálkozni. Sajnos azonban néhány esetben nem kerülhető el gyógyszer alkalmazása. Mit érdemes tudnunk a székletlazító készítményekről?

    A szalmonellafertőzés (salmonellosis) típusai

    A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl. A kórokozónak azonban számos, különböző panaszokat okozó alfaja is létezik. Fertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb.

    A nyári idény klasszikusa: szalmonella

    A szalmonella olyan kórokozó, amely valamilyen fertőzött táplálék elfogyasztásával kerül az emberi szervezetbe. Mitől lehet elkapni a fertőzést és hogyan előzhető meg?

    Meddig maradnak életben a baktériumok? - Higiénia a konyhában

    Egy új kutatás eredményei azt mutatták, hogy a szalmonella és más baktériumok, akár 4 héten keresztül is életben maradhatnak – és élelmiszerrel érintkezve, azonnal fertőznek is.

    A szalmonella baktérium elpusztítja a daganatos sejteket

    Laboratóriumban megváltoztatott szalmonellák segíthetik a jövőben a rákterápiát: az élelmiszermérgezések gyakori okozóit célzottan bejuttatnák a daganathoz, hogy elpusztítsák azt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.