A norovírus-fertőzés kialakulása, rizikófaktorai és megelőzése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

A norovírus-fertőzés egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedés, melyet az azonos nevű vírus okoz. Heves hányással és erős hasmenéssel jár. A panaszok többnyire néhány nap alatt, maradandó károsodás nélkül lecsengenek, azonban kisgyermekekre és idős emberekre nézve veszélyes lehet a vele járó nagymértékű folyadékvesztés miatt.

A norovírusok a Caliciviridae családba tartoznak. A norovírus elnevezés nem egyetlen fajt takar, hanem vírusok egy csoportját: a Norovirus nemzetségbe tartozó (számos altípussal rendelkező) fajok gyűjtőneve. Az emberre csak a humán norovírusok jelentenek veszélyt. Ha a humán egészségügyben a norovírusokat említik, általában ezekre a humán patogénekre gondolnak. Az esetek többségében a rotavírusok mellett a norovírusok felelősek a vírus okozta emberi gasztroenteritiszek (fertőző gyomor-bélrendszeri gyulladások) kialakulásáért (bakteriális fertőzés is okozhat ilyen megbetegedéseket).

A Robert Koch intézet szerint világszerte a gyerekek körében minden harmadik, felnőttek körében pedig minden második gasztroenteritiszt a norovírusok okozzák. Néhány éve emelkedik az évenkénti fertőzések száma. A legtöbb norovírus-fertőzés a téli hónapokban, november és március között lép fel. Különösen a kisgyermekekre és csecsemőkre, valamint az idősekre, illetve a gyenge immunrendszerű emberekre (AIDS-betegek) jelent veszélyt a norovírus-fertőzés.

A norovírus-fertőzés rizikófaktorai

A norovírusok világszerte elterjedtek és rendkívül ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben. A felületeken több mint 12 órán át életképesek maradnak, és +60 oC-ig ellenállnak a hőhatásnak. Számos fertőtlenítő szer hatástalan velük szemben. Nagyon erősen fertőzőképesek, már egészen kis mennyiségű vírus betegséget tud okozni. Egyetlen fertőzött személy elég ahhoz, hogy lokális epidémia (helyi járvány) alakuljon ki.

A norovírusok közvetlenül emberről emberre terjednek. A betegség állatról emberre nem terjed jelenlegi ismereteink szerint, norovírus-fertőzés soha nem terjedt át állatról emberre. A vírusok megtalálhatóak a fertőzött ember székletében és hányadékában, ahonnan többnyire a kezek vagy tárgyak közvetítésével jutnak be a szájüregbe (feko-orális úton). Ezenfelül fertőzés úgy is kialakulhat, ha valaki belélegzi (akár száján, akár orrán keresztül) a fertőzött ember hányadékából az apró nedvességcseppek útján levegőbe került vírusokat. Gyakori, hogy az immunrendszer a hideg évszakokban valamivel gyengébben működik és a nyálkahártyák kevésbé ellenállóak a kórokozókkal szemben. Ezért főként a téli hónapokban gyakoribbak a norovírusjárványok.

Fertőzés bekövetkezhet norovírussal szennyezett étel vagy ital fogyasztása által is. Előfordult már néhány helyi norovírusjárvány például szennyezett saláta vagy gyümölcsök fogyasztása következtében. Kórházakban és olyan közösségi létesítményekben, mint például az idősotthonok, egészségügyi intézmények és iskolák, gyakran előfordulnak norovírusjárványok, amelyek legtöbbször az elégtelen higiéniás intézkedésekre vezethetőek vissza.

Aki egyszer már átesett egy norovírus-fertőzésen, nem válik védetté, bármikor újra megfertőződhet, immunitás ugyanis csak pontosan azzal az egy norovírus-altípussal szemben alakul ki, ami a fertőzést okozta, de a norovírusoknak rengeteg altípusuk van, amelyek ráadásul állandóan változnak. Ez az oka annak is, hogy a kutatók nem próbálkoznak védőoltás kifejlesztésével, hiszen szinte lehetetlen az összes altípust felderíteni.

A norovírus-fertőzés lefolyása

A fertőzés lefolyása általában gyors és heves, erős hányással és hasmenéssel jár. A szimptómák általában nagyon hirtelen jelentkeznek. Ezek az akut tünetek rendszerint 1-3 napig tartanak. A gyengeség és az általános betegségérzet azonban még pár nappal tovább megmaradhat. A betegség időtartama és lefolyása a páciens általános egészségi állapotától függ. Gyerekeknél előfordulhat, hogy a fertőzés nem okoz hányást, hanem önmagában jelentkezik a hasmenés, felnőtteknél általában mindkét tünet fellép. A norovírus-fertőzés néhány órán belül jelentős folyadékveszteséget okozhat. Amennyiben komplikációk nem lépnek fel és a beteg folyadék- és elektrolit-háztartása egyensúlyának fenntartásáról gondoskodnak megfelelő folyadék- és elektrolitpótlással, akkor a norovírus-fertőzés után maradandó károsodással rendszerint nem kell számolni. Kórházi kezelésre csak ritkán van szükség. A kórházi kezelés azonban elengedhetetlen abban az esetben, ha a csecsemő, kisgyermek, idős ember vagy gyenge immunrendszerű, de akár egyébként egészséges felnőtt folyadékveszteségét nem tudják pótolni.

Ez a cikk is érdekelheti Kiszáradás - Mik a tünetei? Mi okozhatja?

Lehetséges szövődmények

Szövődmények csak akkor lépnek fel, ha az elveszített folyadékot nem pótolják, ami miatt a belső szervek károsodnak. A norovírus-fertőzés csak nagyon ritka esetben okoz halált. Súlyos lefolyás esetén azonban akár életveszélyes komplikációk is kialakulhatnak, mint amilyen a szívműködés zavara és a keringési rendszer összeomlása vagy veseelégtelenség.

Lappangási idő és a megelőzés lehetőségei

Az inkubációs idő (lappangási idő) a norovírusok esetében csupán néhány óra, vagyis ennyi idő telik el a vírusokkal való megfertőződéstől az első tünetek megjelenéséig. A lappangási időben egyénenként lehetnek kisebb eltérések. A legtöbb embernél a megfertőződéstől számított néhány órán, másoknál néhány napon belül lépnek fel az első tünetek. A norovírusok nagyon erősen fertőzőképesek. A megfertőzött személy már a lappangási idő alatt megfertőzhet más embereket, valamint végig a betegség akut fázisában, illetve utána is, még a tünetek lecsengése után 48 órával is. A székletben a vírusok 14 napig fertőzőképesek maradnak, és még hetekkel a betegség után is megtalálhatóak benne. A fertőzés átterjedése csak gondos higiéniás intézkedésekkel akadályozható meg, ezért ebben az időszakban: a ruhákat, amiket a beteg viselt, azonnal ki kell mosni. Az esetlegesen a ruhákon lévő norovírusok elpusztítása érdekében a mosás legalább 90 oC-on történjen. A norovírusok előfordulhatnak például a kilincseken, lepedőn, élelmiszereken és korlátokon. A felületeket és a tárgyakat, amelyekkel a beteg érintkezésbe került, rendszeres időközönként és a tünetek lecsengése után alaposan fertőtleníteni kell. A fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében elengedhetetlen a rendszeres kézfertőtlenítés a norovírusok ellen hatékony fertőtlenítő szerrel. A tünetek megszűnése után az érintetteknek még két napig otthon kell maradniuk, hogy ne fertőzzenek meg másokat. Noha a norovírus-fertőzést nem lehet direkt módon megelőzni, a higiéniás szabályok betartásával sokat tehet a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében.

Tovább Fertőzéses eredetű hasmenések diétája

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
NetDoktor.de, onmeda.de
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Az egészségügyi dolgozók jogai
Az egészségügyi dolgozók jogai

Törvényi rendelkezések.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg - Kulcsár Flóra, medikus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.