Több ezren szenvednek tőle, de csak kevesen mesélnek róla - Középpontban az IBD

Szerző: WEBBeteg

A gyulladásos bélbetegség rengeteg ember életét keseríti meg, az érintetteken kívül viszont csak kevesen vannak tisztában az IBD mozaikszó jelentésével. A május 19-én tartott világnap célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a betegségre, és közösségi elfogadást biztosítson az érintettek számára.

KATTINTSON A KÉPRE! - Crohn-betegség infografikaGyulladásos bélbetegségként, vagy más néven IBD-ként (Inflammatory Bowel Disease) ismerjük a bélrendszer krónikus gyulladásával járó kórképeket: a Crohn-betegséget és a colitis ulcerosát, vagyis a fekélyes vastagbélgyulladást. Hazánkban közel 45 ezer embert érintenek ezek a kórképek, amiknek közös jellemzőjük, hogy élethosszig tartó, gyógyíthatatlan, ugyanakkor jól kezelhető állapotok.

Zsuzsa, aki 15 éve küzd a betegséggel, a következőképpen nyilatkozik állapotáról: „Ez egy olyan betegség, ami kívülről nem látszik, és ezt sokan elfelejtik. Amíg az egészséges emberek bármikor és bármit megtehetnek, amit megkívánnak, nekem mérlegelni kell, hogy egy bizonyos étel elfogyasztása után lehet, hogy 2 hétig nyomom majd az ágyat. Ha kirándulni megyünk, végig kell gondolni, hogy hol tudok majd WC-re menni. Nem vehetek be egyszerűen egy hasmenés elleni tablettát, mivel azzal még nagyobb gondot is okozhatok. Azt hiszem az a legfontosabb, hogy ez nem egy látható fogyatékosság, de attól még igen kellemetlen dolog.” Zsuzsa teljes történetét elolvashatja ide kattintva

KATTINTSON A KÉPRE! - Colitis ulcerosa infografikaAz általános tünetek mögött komoly probléma is állhat!

Az első tünetek általában fiatal felnőttkorban jelentkeznek. Bár a betegség során panaszmentes időszakok is előfordulnak, a tünetek kiújulásának időszakaiban az IBD a betegek életvitelét jelentősen befolyásolja. Vegye komolyan, ha erős, krónikus hasmenést, hányingert, fáradtságot, fogyást és/vagy lázat tapasztal, mert ezek a gyulladásos bélbetegség jelei is lehetnek!

Az IBD kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, de bizonyos örökletes sajátságok esetén kockázata emelkedik, megjelenéséhez pedig egyéb tényezők – gyakran említik a gyomor- bélrendszeri fertőzéseket, a helytelen táplálkozást, a dohányzást, és a stresszt – is szükségesek. Megfelelő terápia mellett akár tünet- és panaszmentesség is elérhető, így a betegek az egészségesekkel megegyező életminőségben élhetnek és dolgozhatnak.

IBDoktor.hu - Társ a mindennapokhoz

Az IBDoktor.hu egy új, tartalmilag átfogó online felület melynek célja, hogy segítse a betegeket a kezdeti bizonytalanságban, a gyulladásos bélbetegségek megértésében, illetve támogatást nyújtson a mindennapi életükben. Az oldal tartalmai között megtalálhatók a betegséggel, annak diagnózisával és kezelésével kapcsolatos információk, csakúgy, mint az érzelmi támogatás, jogi, diétás vagy mozgással kapcsolatos tanácsok.

Az oldal tartalmait szakorvosok írták és/vagy lektorálták, hitelességét a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete és a Magyar Gasztroenterológiai Társaság szakmai háttere biztosítja, főtámogatója a Takeda Pharma Kft.

Javasoljuk, hogy rendszeresen konzultáljon a kezelőorvosával, hiszen ő ismeri a legjobban az Ön egyéni tüneteit és a korszerű terápiás lehetőségeket.

Az információk mindazonáltal tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi ellátást és tanácsadást!

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

Kényszerbetegség, vagy inkább...

Sajnos napjainkban az OCD általános kifejezéssé vált, amelyet hétköznapi módon mindenkire használunk, akinek szüksége van bizonyos dolgokra egy...

Időskori makuladegenerációban...

A makuladegeneráció korunk egyik legjelentősebb szemészeti megbetegedése, amely a fejlett világban a vezető vaksági okok közé tartozik. Szeretnénk...

Gyermekkori gyulladásos bélbetegség...

A gyulladásos bélbetegség (IBD, inflammatory bowel disease) egy krónikus bélgyulladással járó, folyamatos kezelést igénylő betegség. Kiváltó okai...

A gyulladásos bélbetegség...

Kutatások szerint a Crohn-betegség fokozza a vastagbélrák kockázatát, bár a fokozott kockázat ellenére a gyulladásos bélbetegségben szenvedők 90...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.