Élet gyulladásos bélbetegséggel - Hasznos tanácsok a mindennapokra

Promenade Orvosi Kommunikáció
megjelent: 2017.05.04.

Mivel a gyulladásos bélbetegségek - fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) és Crohn-betegség - gyógyítása ma még nem megoldott, fontos, hogy a betegek megtanuljanak együtt élni a betegségükkel.

Az orvosi utasítások pontos betartása mellett érdemes elsajátítaniuk azokat a módszereket, amelyek alkalmazásával maguk is elősegíthetik a tünetmentes periódusok fenntartását és az állapotrosszabbodás megakadályozását.

A táplálkozás szerepe gyulladásos bélbetegség esetén

Gyulladásos bélbetegségek
A fekélyes vastagbélgyulladás – colitis ulcerosa – a gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája. Bármilyen életkorban jelentkezhet, de leggyakrabban 20-30 éves korban kezdődik.

Bővebben Colitis ulcerosa

A Crohn-betegség a gyulladásos bélbetegségek csoportjába tartozik. A többnyire fiatal korban jelentkező betegségben Magyarországon 18-20 ezer ember szenved.

Bővebben Crohn-betegség

Míg korábban a gyulladásos bélbetegségek kialakulásban elsődleges szerepet tulajdonítottak a táplálkozásnak, mára ez a teória egyre inkább háttérbe szorul. Mégis fontos figyelni az elfogyasztott táplálék összetételére és minőségére, mert az befolyásolhatja a hasmenések gyakoriságát. A szakemberek szerint naponta nem 3-szor kell nagyobb mennyiségű ételt fogyasztani, hanem érdemes 5-6 alkalommal egyszerre csak kevesebbet enni.

1. Étkezési napló

Javasolt, hogy a betegek vezessenek étkezési naplót, mert annak segítségével nyomon követhető, hogy melyek azok az ételek, amik „nem tesznek jót”. Új ételekből naponta csak egyfélét érdemes kipróbálni, melyet panasz esetén könnyebb azonosítani. A „bűnöst” célszerű kivonni az étrendből. Jó, ha a napló nem csak az elfogyasztott táplálékokat tartalmazza, hanem az alkalmazott konyhatechnológiai műveleteket is.

www.ibdoktor.hu

2. Folyadékpótlás

A hasmenés okozta folyadékvesztést pótolni kell, ezért javasolt sok folyadékot fogyasztani. A szénsavmentes víz a legalkalmasabb erre. A kávé és az alkohol fogyasztása ellenjavallt, mert fokozhatják a hasmenést.

3. Konzultáció a dietetikussal - Az ideális étrend kialakítása

Alapvetően nincs olyan szabály, hogy bármilyen étel - teljes kiőrlésű gabonafélék, tejtermékek, cukor fogyasztása tilos lenne -, ha valaki ezeket teljesen ki akarja vonni az étrendjéből, előtte érdemes dietetikus szakemberrel konzultálnia, hiszen a vitaminhiányos, kevés energiát tartalmazó étrend fokozza a súlyveszteséget, illetve vérszegénységet, valamint fáradtságot, kimerültséget okoz.

Természetesen tejfehérje allergia esetén a tejtermékeket kerülni kell, a laktóz intolerancia pedig tejcukormentes tejtermékek fogyasztását igényli. Ha a Crohn-betegség a vékonybelet érinti, a zsiradékok (margarin, vaj, tejszín stb.) fogyasztását minimalizálni kell.

Vannak betegek, akik a fellángolással kísért időszakokban úgy érzik, hogy számukra a rostokban szegény étrend kedvezőbb. Ilyenkor fehér lisztből készült kenyér-félék, péksütemények, tészták, hámozott gyümölcsök és szintén héj, valamint szár nélküli főtt zöldségek, fehér rizs, sovány húsok, halak, tojás fogyasztásával változatosan lehet táplálkozni.

fájdalom

Fontos a felgyülemlett stressz kezelése!

A gyulladásos bélbetegségek nagy pszichés teherrel járnak, az alábbi tényezők mind-mind komoly stresszt jelentenek:

  • a fellángolásoktól való félelem,
  • a tudat, hogy az ember gyógyíthatatlan betegségben szenved,
  • rossz időszakokban a fájdalmak, hasmenés, fogyás okozta fizikai igénybevétel,
  • a gyógyszerek mellékhatásai, és az azoktól való félelem,
  • a szorongás, hogy az ember nem felel meg a munkahelyén,
  • az evéssel kapcsolatos félelmek,
  • az elszigetelődés.
Tamás története
Tamás 26 éves volt, közgazdásznak készült, élte az egyetemisták életét. Tanult, sportolt, utazott. A betegség hasmenéssel, majd véres hasmenéssel, váratlanul tört rá.

Ismerje meg Tamás történetét!

Ezért sok szakember szerint érdemes valamilyen hatékony stresszkezelő stratégiát is megtanulni. Ezek segíthetnek a tünetmentesség fenntartásában, rosszabb időszakokban pedig a tünetek csillapításában. Nagyon hatékony stresszoldást jelenthet a relaxáció, az autogén tréning, a légző gyakorlatok rendszeres végzése, de van, akinek a meditáció vagy a jóga válik be. Minden rendszeres testmozgásnak, a sétának is stressz oldó hatása van.

A betegség elfogadásában, illetve a megküzdésben a relaxációs, légzési technikák megtanításán túl is sokat segíthet egy pszichológus. Ha pedig valaki a depresszió tüneteit észleli magán - például kedvtelenséget, örömtelenséget, öngyilkossági gondolatokat -, feltétlenül forduljon pszichológus vagy pszichiáter szakemberhez. Sok beteg számára értékes segítséget jelenthet, ha csatlakozik egy betegklubhoz, egyrészt a sorstárs közösség miatt, másrészt sok hasznos információhoz lehet hozzájutni.

Le kell mondani a dohányzásról!

Crohn-betegség esetén feltétlenül javasolt a dohányzás abbahagyása. A dohányzás a tüneteket súlyosbítja, valamint a műtétet igénylő szövődmények kialakulásának gyakoriságát is nagymértékben fokozza.

A terhességre tudatosan kell felkészülni!

Gyulladásos bélbetegségben nagyon fontos a terhesség tudatos megtervezése. Néhány gyógyszer ugyanis a várandósság alatt is adható. Tervezéssel egyrészt még a terhesség előtt lehetőség van a gyermeket nem veszélyeztető, hatékony kombináció kialakítására, másrészt megelőzhető, hogy a gyógyszerek bajt okozzanak az annyira várt babának.

Az orvosi utasítások pontos betartása mellett érdemes tájékozódni és a mindennapi életben alkalmazható hasznos információkat gyűjteni. Ebben segít a WWW.IBDOKTOR.HU weboldal. (x)

Gyulladásos bélbetegségek - Mik a különbségek?
Egyes becslések szerint a fejlett országokban minden kétszázötvenedik ember gyulladásos bélbetegségben szenved. Ez Magyarországon kb. 40 ezer pácienst jelent. Sokan közülük valószínűleg még nem is tudják, hogy tüneteik mögött ilyen kórkép áll - a betegek ugyanis sokszor nem veszik komolyan a vissza-visszatérő hasmenést, vagy hónapokig járják az egészségügy útvesztőit, mire a diagnózis megszületik.

Olvasson tovább! Tudjon meg többet a gyulladásos bélbetegségekről!

Promenade Orvosi Kommunikáció

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A cink szerepe A cink szerepe

Miért van rá szükség? Melyek a kedvező élettani hatásai?

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

IBD vs. IBS - hasonlóságok és különbségek

Az IBS-t (irritábilis bél szindróma) és az IBD-t (gyulladásos bélbetegség; megjelenési formái: Crohn-betegség és colitis ulcerosa) könnyű...

A gyulladásos bélbetegségekkel járó pszichés terhek feldolgozása

Gyulladásos bélbetegségek (IBD) esetén a tünetek megjelenésétől a diagnózis megállapításáig hosszú, vizsgálatokkal teli idő telhet el. Ennek az...

Testedzés gyomor- és bélrendszeri betegeknek

A fittség megőrzése nagyon nehéz mindazoknak, akik Crohn-betegségben, irritábilis bél szindrómában, vagy egyéb gyomor- és bélrendszeri betegségben...

A sztóma - A legfontosabb tudnivalók

A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy...

A gyulladásos bélbetegség vastagbélrákhoz vezethet

Kutatások szerint a Crohn-betegség fokozza a vastagbélrák kockázatát, bár a fokozott kockázat ellenére a gyulladásos bélbetegségben szenvedők 90...

Gyulladásos bélbetegségek - Az IBD

Magyarországon közel 45 ezer ember él együtt az IBD (Inflammatory Bowel Disease, magyarul gyulladásos bélbetegségek) nevű gyógyíthatatlan kórral...

Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) - Tünetek, kivizsgálás, kezelés

A fekélyes vastagbélgyulladás - colitis ulcerosa - a gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája. Bármelyik életkorban jelentkezhet, de leggyakrabban 20...

Crohn-betegség - Tünetek, kezelés, szövődmények

A Crohn-betegség a krónikus gyulladásos bélbetegségek csoportjába tartozik. Immunmediált kórképről van szó, melyben az immunrendszer a saját...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.