Életkoronként javasolt szűrővizsgálatok férfiaknak

Szerző: Diagnoscan Magyarország

A férfiak nehezebben szánják rá magukat a szűrővizsgálatokon való részvételre, mint a nők, pedig a betegségek időbeni felismerése kulcsfontosságú a kezelés sikeressége szempontjából. (X - Támogatott tartalom)

A nemzetközi szakmai szervezetektől származó és a hazai orvosi ajánlásokat figyelembe véve összefoglaljuk, hogy a gyakoribb daganatos-, valamint egyéb betegségeket illetően milyen korai felismerést szolgáló szűrővizsgálati lehetőségek érhetők el, illetve milyen szűrővizsgálatok igénybevétele ajánlatos, milyen életkorban és milyen gyakorisággal.

Ezek az ajánlások, nem jelentik azt, hogy az említett szűrések "tömegszűrés" formájában jelenleg bárkinek, térítésmentesen elérhetők. Az irányelvek célja, hogy előmozdítsa tünetmentes egyénekben esetleg fennálló, nem is gyanított betegség korai stádiumban történő felderítését, a gyógyítás esélyének javítása érdekében.

A huszas évek

Privát Diagnoscan Központok:

Mammut II. 4. emelet Cím: 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. Telefon: +36 1 880 10 16 Mobil: +36 30 944 68 60 E-mail:[email protected]

Budapest Bank Center Cím: 1054 Budapest, Szabadság tér 7. Telefon: +36 1 803 64 64, Mobil: +36 30 629 27 26
E-mail: [email protected]

Diagnoscan

A gyermekek és a tizenévesek szűréséért a gyermekgyógyászok és a szülők felelősek. Húszéves kor körül már a férfiaknak kell átvenni az irányítást. A felelősségek köre kibővül a családorvosnál tett rendszeres látogatással. A férfiaknak a húszas éveikben ötévente ajánlatos teljes körű orvosi vizsgálaton részt venniük, a 30-as éveikben háromévente, a 40-es években kétévente, míg 50 fölött évente.

Bár a szív- és érrendszeri betegségek 50 éves kor körül és az után jelentkeznek először, a kockázati tényezők már fiatalkorban károsítják a szervezetet. A 20 éves kor a legideálisabb a teljes koleszterinszint-vizsgálatra, valamint a vérnyomás alapos ellenőrzésére. Ilyenkor van itt az ideje a magasság és a testsúly megmérésének is, ezekből az értékekből ki lehet számítani a testtömeg-indexet (BMI), ami az elhízás mértékének jelenleg legszélesebb körben elfogadott mérőszáma. Az orvosok többsége minden ellenőrzéskor rendel teljes vérképet, vércukorszint mérést, valamint vizeletvizsgálatot is. A fogorvosok is végeznek megelőző kezelést, évente-félévente mindenképp keressük fel fogorvosunkat.

Az évek múlásával szaporodnak az elvégzendő vizsgálatok is. Kivétel a hererák-szűrés. A hererák leginkább a fiatal férfiak betegsége, így nekik minden ellenőrző orvosi vizsgálat alkalmával ezt a szűrést is el kell végeztetniük 35 éves korukig, és bizonyos időközönként (legalább minden hónapban) önvizsgálattal is ellenőrizniük kell heréjük állapotát. A férfiaknak tízévente szükségük van a diftéria-szamárköhögés-tetanusz oltás (DI-PER-TE) felnőtt változatára is. Azoknak, akik gyermekkorukban megkaptak minden védőoltást, az első ilyet a húszas éveikben kell megkapniuk.

A harmincas évek

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

A harmincas életévekben a rutinvizsgálatok során egyszerűen folytatódnak a húszas években elkezdettek, csak épp három évre csökkennek az idő-intervallumok, és 35 éves kortól már nem szükséges herevizsgálatot végezni.

Ajánlott képalkotó szűrőcsomag fiatal férfiaknak:

 • Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat
 • Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat
 • Mellkas röntgen, kétirányú
 • Low-dose (csökkentett sugárdózisú) mellkas CT-vizsgálat
 • Here ultrahang vizsgálat
 • Nyaki erek Doppler ultrahang vizsgálata
 • Rutin labor, PSA, vizeletvizsgálat

A negyvenes évek

A negyvenéves életkor után az orvosi szűrések összetettebbé válnak. A legtöbb orvos ebben a korban EKG-vizsgálatot ír elő, amit rendszeres időközönként meg kell ismételni. Az Amerikai Diabetesz Társaság 45 éves korban éhomi vércukor-mérést ajánl, ezt legalább háromévente javallott megismételni. Ilyenkor kell elkezdeni a bőrrák-szűrést is, időnként önvizsgálattal, ami kiegészül a rendszeres orvosi ellenőrzéssel. A magas kockázati csoportba tartozók (világos bőrűek, vagy akiknek a családjában előfordult bőrrák, illetve súlyosan leégett a bőrük) bőrgyógyásszal vizsgáltassák meg magukat.

Ajánlott képalkotó szűrőcsomag 40 év feletti férfiaknak:

 • Pajzsmirigy ultrahang vizsgálata
 • Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat
 • Nyaki erek Doppler ultrahang vizsgálata
 • Mellkas röntgen, kétirányú
 • Low-dose (csökkentett sugárdózisú) mellkas CT-vizsgálat
 • Here ultrahang vizsgálat
 • Rutin labor, PSA, tumor markerek
 • CT vastagbél vizsgálat (CT-kolonoszkópia), előkészítéssel

Az ötvenes évek

együtt

Ha valaki ötven éves lesz, a korábban említetteken kívül további négy szűrővizsgálat kerül fel a listára.

Vastagbélrák szűrés: Az átlagos kockázati csoportba tartozók négy opció közül választhatnak:

 • évenkénti székletvizsgálat rejtett belső vérzésre, pozitív eredmény esetén kolonoszkópiával;
 • ötévente székletvizsgálat plusz szigmoidoszkópia;
 • tízévenként kolonoszkópia;
 • vagy 5-10 évente kettős kontrasztos báriumbeöntés (a kettős kontrasztos bárium beöntés ma már egyre ritkábban alkalmazott röntgen-eljárás. Az eszközös kolonoszkópia alternatívája a polip-szűrésben egyre inkább a virtuális, vagy CT-kolonoszkópia lesz.).

A magas kockázati csoportba tartozók számára (akiknek korábban már volt vastagbél-polipjuk vagy családjában vastagbélrák fordult elő) a CT-kolonoszkópia ajánlatos.

Prosztatarák-szűrés: 50 éves kortól a férfiaknak erősen ajánlott elvégeztetni az évenkénti PSA-szűrést és a tapintásos urológiai vizsgálatot. Azoknak, akiknek vérrokona prosztatarákban szenved vagy szenvedett, már 40 vagy 45 éves korban javallott a szűrés.

50 éves kortól kezdve szemész szakorvosnál 1-2 évente elvégzendő a szemészeti vizsgálat és érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást is minden évben.

A hatvanas évek

Azok a férfiak, akik valaha is dohányoztak, 65 éves korukban jó, ha végeztetnek egy hasi ultrahang-vizsgálatot, aorta aneurizma kizárására (ez a fő verőér érelmeszesedés következtében kialakult, zsákszerű tágulata). Akinek a családjában előfordult ez a betegség, annak mindenképp érdemes elvégeztetnie a vizsgálatot. 65 éves korban minden férfinak meg kell kapnia a pneumococcus elleni védőoltást.

Javallott állapotfelmérés dohányosoknak:

 • Low-dose (csökkentett sugárdózisú) mellkas CT-vizsgálat
 • Nyaki erek Doppler UH vizsgálata
 • Csontsűrűség mérés
 • Rutin labor, transzferrin

A hetvenes években és azután

Idővel még az egészséges életmódot élők is tapasztalhatják, hogy fizikai és szellemi képességük hanyatlik. Helyes életmóddal (elegendő fizikai aktivitás, megfelelő táplálkozás, társas kapcsolatok fenntartása) ez a hanyatlás lassítható. A rendszeres időközönkénti szűrővizsgálatokat ebben az életkorban a már korábbi évek tapasztalatai határozzák meg. Tanácsadásban a kezelőorvos a megfelelő segítség.

DiagnoscanDiagnoscanDiagnoscanDiagnoscanDiagnoscanDiagnoscanDiagnoscanDiagnoscanDiagnoscanDiagnoscan

Diagnoscan

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

Hogyan kapcsolódik a demencia az...

A demencia legalább 55 millió embert érint világszerte, és ez a szám évente körülbelül 10 millióval nő. Ennek részben az az oka, hogy tovább...

Majomhimlő: a tengeren túl...

Az Egyesült Államok közegészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett a majomhimlő terjedése miatt.

Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor?...

A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre...

A leggyakoribb daganatok tünetei, és...

Magyarországon jelenleg olyan megbetegedések okozzák a halálozás nagy részét, melyek jelentős része megelőzhető, illetve korai stádiumban...

Kiszámoltuk: valószínűleg ennyi...

Évente összesen legalább 200 napos előjegyzési idővel kell számolnia egy egészségtudatos felnőtt embernek, ha arra szánja az idejét, hogy...

A terhesség során kötelező...

A terhesgondozást Magyarországon a szülész-nőgyógyász szakorvos, a szülésznő, a családorvos és a védőnő együtt végzi. Célja a magzat és az...

Figyeljünk jobban a férfiak...

Egyre gyakrabban halljuk a betegségek megelőzését szolgáló figyelemfelhívást: Az orvosi szűrővizsgálatok életet menthetnek! A nők többsége ezt...

Húsz perc alatt kiderülhetnek rejtett...

Reggel kikel az ágyból és fáj minden mozdulat. Elmenne futni, de sajog a térde. Felvenné a kedvenc magas sarkúját, de már a gondolatától is kirázza...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.