Hirdetés
   • Férfiak figyelem! A legfontosabb szűrővizsgálatok 40 és 60 év között

    Szerző: WEBBeteg összeállítás - T. A., újságíró

    Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Beteg volt vagy egészséges? Részt vett már komplex szűrésen? Mitől tart a leginkább?

    A helytelen táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint a mozgás hiánya egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy hazánk egészségmutatói messze alulmúlják az Európai Uniós átlagot. A javulás érdekében Ön is sokat tehet, első lépésként évente-kétévente el kell járnia szűrővizsgálatokra, hogy megelőzze a különböző krónikus, akár civilizációs betegségeket.

    Hirdetés

    A szív- és érrendszer, valamint a légző-, emésztő- és kiválasztórendszer, illetve a látás, a hallás, és a bőr időszakos vizsgálata nagyon fontos a háziorvos közreműködésével. Ebben a korban, főként 50 év felett a prosztata és a vastagbél is a figyelem középpontjába kerül. Sorba vettük a legfontosabb szűrővizsgálatokat, dr. Lavicska Enikő háziorvos segítette munkánkat.

    Évente ajánlott szűrések

    Fontos diagnosztikai módszerek 40 év felett

    Rutin labor, Pajzsmirigy ultrahang vizsgálata,
    Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat,
    Nyaki erek Doppler ultrahang vizsgálata,
    Mellkas röntgen, mellkas CT-vizsgálat,
    Here ultrahang vizsgálat,
    PSA, tumor markerek,
    CT vastagbél vizsgálat (CT-kolonoszkópia), előkészítéssel.

    Minden évben ajánlott laborvizsgálatot (vérvétel és vizelet) kérnie a háziorvosától, emellett rutin vérnyomás- és pulzusmérés, haskörfogat mérés és BMI meghatározás is elengedhetetlen része az alapvizsgálatnak.

    A mellkas röntgen és az EKG ebben a korosztályban már nem csak javasolt, hanem fontos vizsgálat, fókuszálva a szív- és érrendszeri betegségek időbeni megelőzésére. A szív-UH-vizsgálat, a nyugalmi mellett a terheléses EKG, valamint a nyaki erek ultrahangos ellenőrzése is javasolt a férfiaknál. 

    A bőrrák/melanoma szűrése önvizsgálattal indul, ez kiegészül a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzéssel, illetve nem árt, ha megmutatja bőrelváltozásait, nem megszokott kinézetű anyajegyeit a háziorvosának. A magas kockázati csoportba tartozók – így a világos bőrűek, valamint azok, akiknek a családjában előfordult bőrrák – fokozott figyelmet szenteljenek bőrükre.

    A szemész szakorvosnál 1-2 évente elvégezendő a látásvizsgálat, emellett hallásvizsgálat is javasolt. Cukorbetegség esetén évente ajánlatos a szemfenék vizsgálata.

    A dohányosok ne feledkezzenek meg az évenkénti mellkasi CT vizsgálatról (LDCD), valamint az ajak és szájüregi daganat szűréséről sem. Ebben a rizikócsoportban figyelmet kell szentelni a perifériás verőér betegségekre is (alsó végtag, boka-kar index). Ezeket a szűréseket évente érdemes kérnie.

    Tüdőszűrés: mikor ajánlott?

    Az utóbbi években átlagosan százezer lakosból tízen betegedtek meg újonnan évente tbc-ben, előfordulásának csökkenése háromszorosa a többi európai országban mértnek, tavaly pedig ennél is kevesebb, 618 új beteget regisztráltak. A tüdőszűrés azonban nem csupán a tbc-elleni harcban hatásos fegyver, főként a tüdőrák korai stádiumában is bevethető, ennek előfordulása ugyanis igen magas hazánkban, főként a dohányzó férfiak körében, éppen ezért minden 40 év felettinek ajánlott legalább évente önkéntes alapon elmennie mellkas röntgenre.

    Fontos vizsgálatok

    A szakemberek 45 éves kortól kezdődően éhomi vércukor-mérést ajánlanak, ezt legalább háromévente javasolt megismételni. Prediabétesz, inzulinrezisztencia esetén (ezek számítanak a cukorbetegség előszobájának) nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés, diabetológus közreműködésével.

    A csontritkulás kockázata magasabb az idősödő férfiaknál, ezért 50 év felett célszerű elvégeztetni a csontsűrűségmérést, amennyiben fennállnak a csontritkulás rizikófaktorai: genetikai hajlandóság, magas és vékony testalkat, csontritkulást okozó gyógyszerek szedése, valamint 1-es típusú cukorbetegség, máj- vagy vesebetegség esetén, pajzsmirigy-túlműködésnél. Anyagcsere eredetű csontbetegség gyanúja esetén bármely életkorban kérhető a vizsgálat.

    A mentális egészség feltérképezése érdekében kérdőív kitöltésével fény derülhet lelki eredetű problémákra. Ez kétévente ajánlott.

    Prosztata- és vastagbéldaganat: időben kiszűrni!

    Az ötvenéves kor fordulója a fenti vizsgálatokon kívül fontos szűrésekkel egészül ki:

    • Vastagbélrák szűrés
    • Prosztata-vizsgálat/prosztatarák-szűrés

    Évenkénti székletvizsgálat, szükség esetén kolonoszkópia vagy CT-kolonoszkópia. A magas kockázati csoportba tartozók számára (akiknek korábban már volt vastagbél-polipjuk vagy családjában vastagbélrák fordult elő) a CT-kolonoszkópia ajánlatos.

    Az urológia vizsgálat ebben a korosztályban szintén javasolt évente (tapintásos vizsgálat, PSA-szűrés). Amennyiben a családjában (édesapa, nagyapa) előfordult prosztatarák vagy más prosztata betegség, már 40-45 éves korban javasolt a szűrés.

    64 évig élhetünk egészségben

    Az egészségben eltöltött évek száma évről évre enyhén növekszik a világ szinte összes országában. A környező országokat, azon belül is a férfiak esélyeit nézve Ausztria áll a legjobb helyen 70,9 évvel, azaz egy 2016-ban született osztrák elég sokáig élhet egészségesen. Mi, magyar férfiak 64,1 évig élhetünk egészségben, a nők pedig néhány évvel tovább, 69,5 évig – legalábbis a WHO kimutatása alapján.

    Olvasson tovább!Meddig lesz egészséges a férfi?

    Forrás: WEBBeteg
    T. A., újságíró
    Szakértőnk: Dr. Lavicska Enikő háziorvos

    Módosítva: 2019.08.31 07:09, Megjelenés: 2019.03.26 07:09
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bepisil, rohan a WC-re

    Bepisil, rohan a WC-re

    Dr. Sándor György

    Hogyan előzhetők meg a húgyhólyag és az alsó húgyutak funkcionális zavarai?

    Nátha kisbabáknál

    Nátha kisbabáknál

    Szponzorált tartalom

    A nátha a legkisebbek esetében különösen gyakori betegség. Mit tehetünk? (x)

    Veszélyben a férfi szív

    A keringési betegségek közül kiemelkedő ischaemiás (iszkémiás) szívbetegség és a szívelégtelenség hazánkban és az Európai Unióban is az egyik leggyakoribb halálok a férfiak és a nők körében is.

    Hogyan kezelhető a prosztatagyulladás?

    Prosztatagyulladás gyanúja esetén mindenképp fel kell keresni urológust, vagy házi módszerekkel, vény nélküli gyógyszerekkel is kezelhető? Mi a prosztatagyulladás rutin kezelési eljárása? Mitől függ a kezelés módja, milyen szempontokat mérlegel az urológus? Mit tehet a beteg a gyógyulásáért? Cikkünkből kiderülnek a válaszok.

    Milyen életkorbeli különbségek vannak az urológiai vizsgálatok szempontjából férfiak esetében?

    Ha az urológus mindent rendben is talált, 45 éves kortól kezdve legalább 3-5 évente érdemes felkeresni orvosunkat teljesen panasz- és tünetmentes helyzetben is.

    Kérdések az urológiai rendelésen

    Pár perc kellemetlenség, amivel egy urológiai vizsgálat jár, elenyésző azokhoz a bajokhoz képest, amiket el lehet kerülni, meg lehet gyógyítani a vizsgálatok által. De milyen kérdések merülhetnek fel az urológusnál?

    Az 50 évnél idősebb férfiak szexuális funkciója: az egészségügyi szakemberek kutatása

    Sok tanulmány gyűjtött adatot a merevedési zavar speciális eseteiről, néhány pontosan megvizsgálja a gyakoriságát és összefüggését. A kutatás célja az volt, hogy meghatározzák az összefüggést a szexuális működés és az 50 év feletti életkor között, illetve az adatok keresztmetszeti elemzése egy előre tekintő csoportos tanulmányból.

    Férfiak figyelem! A legfontosabb szűrővizsgálatok 60 év felett

    Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Csak a gyógyszereit íratta fel vagy szűrővizsgálat is történt? Részt vett már komplex szűrésen?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Férfiak és inkontinencia
    Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.
    A nemzet háziorvosa
    Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások