A legfontosabb szűrővizsgálatok 40 és 60 év között férfiaknak

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Beteg volt vagy egészséges? Részt vett már komplex szűrésen? Mitől tart a leginkább?

A helytelen táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint a mozgás hiánya egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy hazánk egészségmutatói messze alulmúlják az európai uniós átlagot. A javulás érdekében Ön is sokat tehet, első lépésként évente-kétévente el kell járnia szűrővizsgálatokra, hogy megelőzze a különböző krónikus, akár civilizációs betegségeket.

A szív- és érrendszer, valamint a légző-, emésztő- és kiválasztórendszer, illetve a látás, a hallás, és a bőr időszakos vizsgálata nagyon fontos a háziorvos közreműködésével. Ebben a korban, főként 50 év felett a prosztata és a vastagbél is a figyelem középpontjába kerül. Sorba vettük a legfontosabb szűrővizsgálatokat, dr. Lavicska Enikő háziorvos segítette munkánkat.

Fontos diagnosztikai módszerek 40 év felett
  • Rutin labor,
  • Pajzsmirigy ultrahangvizsgálata,
  • Hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat,
  • Nyaki erek Doppler-ultrahangvizsgálata,
  • Mellkasröntgen, mellkas CT-vizsgálat,
  • Here-ultrahangvizsgálat,
  • PSA,
  • tumormarkerek,
  • CT-vastagbélvizsgálat (CT-kolonoszkópia),
  • előkészítéssel.

Minden évben ajánlott laborvizsgálatot (vérvétel és vizelet) kérnie a háziorvosától, emellett rutin vérnyomás- és pulzusmérés, haskörfogat mérés és BMI meghatározás is elengedhetetlen része az alapvizsgálatnak.

A mellkas röntgen és az EKG ebben a korosztályban már nem csak javasolt, hanem fontos vizsgálat, fókuszálva a szív- és érrendszeri betegségek időbeni megelőzésére. A szív-UH-vizsgálat, a nyugalmi mellett a terheléses EKG, valamint a nyaki erek ultrahangos ellenőrzése is javasolt a férfiaknál.

A bőrrák (melanoma) szűrése önvizsgálattal indul, ez kiegészül a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzéssel, illetve nem árt, ha megmutatja bőrelváltozásait, nem megszokott kinézetű anyajegyeit a háziorvosának. A magas kockázati csoportba tartozók – így a világos bőrűek, valamint azok, akiknek a családjában előfordult bőrrák – fokozott figyelmet szenteljenek bőrükre.

A szemész szakorvosnál 1-2 évente elvégezendő a látásvizsgálat, emellett hallásvizsgálat is javasolt. Cukorbetegség esetén évente ajánlatos a szemfenék vizsgálata.

A dohányosok ne feledkezzenek meg az évenkénti mellkasi CT-vizsgálatról (LDCT), valamint az ajak és szájüregi daganat szűréséről sem. Ebben a rizikócsoportban figyelmet kell szentelni a perifériás verőér betegségekre is (alsó végtag, boka-kar index). Ezeket a szűréseket évente érdemes kérnie.

Tüdőszűrés: mikor ajánlott?

Az utóbbi években átlagosan százezer lakosból tízen betegedtek meg újonnan évente tbc-ben, előfordulásának csökkenése háromszorosa a többi európai országban mértnek, tavaly pedig ennél is kevesebb, 618 új beteget regisztráltak. A tüdőszűrés azonban nem csupán a tbc-elleni harcban hatásos fegyver, főként a tüdőrák korai stádiumában is bevethető, ennek előfordulása ugyanis igen magas hazánkban, éppen ezért minden 40 év felettinek ajánlott évente önkéntes alapon elmennie kétirányú mellkas röntgenre.

Fontos vizsgálatok

A szakemberek 45 éves kortól kezdődően éhomi vércukor-mérést ajánlanak, ezt legalább háromévente javasolt megismételni. Prediabétesz, inzulinrezisztencia esetén (ezek számítanak a cukorbetegség előszobájának) nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés, diabetológus közreműködésével.

A csontritkulás kockázata magasabb az idősödő férfiaknál, ezért 50 év felett célszerű elvégeztetni a csontsűrűségmérést, amennyiben fennállnak a csontritkulás rizikófaktorai: genetikai hajlandóság, magas és vékony testalkat, csontritkulást okozó gyógyszerek szedése, valamint 1-es típusú cukorbetegség, máj- vagy vesebetegség esetén, pajzsmirigy-túlműködésnél, valamint dohányzásnál. Anyagcsere eredetű csontbetegség gyanúja esetén bármely életkorban kérhető a vizsgálat.

A mentális egészség feltérképezése érdekében kérdőív kitöltésével fény derülhet lelki eredetű problémákra. Ez kétévente ajánlott.

Prosztata- és vastagbéldaganat: időben kiszűrni!

Az ötvenéves kor fordulója a fenti vizsgálatokon kívül fontos szűrésekkel egészül ki:

  • Vastagbélrák szűrés
  • Prosztata-vizsgálat/prosztatarák-szűrés

Évenkénti székletvizsgálat, szükség esetén (5-10 évente, de fennálló probléma esetén gyakrabban) kolonoszkópia vagy CT-kolonoszkópia. A magas kockázati csoportba tartozók számára (akiknek korábban már volt vastagbél-polipjuk vagy családjában vastagbélrák fordult elő) a kolonoszkópia ajánlatos.

Az urológia vizsgálat ebben a korosztályban szintén javasolt évente (tapintásos vizsgálat, PSA-szűrés). Amennyiben a családjában (édesapa, nagyapa) előfordult prosztatarák vagy más prosztata betegség, már 40-45 éves korban javasolt a szűrés.

64 évig élhetünk egészségben

Az egészségben eltöltött évek száma évről évre enyhén növekszik a világ szinte összes országában. A környező országokat, azon belül is a férfiak esélyeit nézve Ausztria áll a legjobb helyen 70,9 évvel, azaz egy 2016-ban született osztrák elég sokáig élhet egészségesen. Mi, magyar férfiak 64,1 évig élhetünk egészségben, a nők pedig néhány évvel tovább, 69,5 évig – legalábbis a WHO kimutatása alapján.

Tovább Meddig lesz egészséges a férfi?

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró
Szakértőnk: Dr. Lavicska Enikő, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.