Férfiak figyelem! A legfontosabb szűrővizsgálatok 40 és 60 év között

Szerző: WEBBeteg összeállítás - T. A., újságíró

Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Beteg volt vagy egészséges? Részt vett már komplex szűrésen? Mitől tart a leginkább?

A helytelen táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint a mozgás hiánya egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy hazánk egészségmutatói messze alulmúlják az európai uniós átlagot. A javulás érdekében Ön is sokat tehet, első lépésként évente-kétévente el kell járnia szűrővizsgálatokra, hogy megelőzze a különböző krónikus, akár civilizációs betegségeket.

A szív- és érrendszer, valamint a légző-, emésztő- és kiválasztórendszer, illetve a látás, a hallás, és a bőr időszakos vizsgálata nagyon fontos a háziorvos közreműködésével. Ebben a korban, főként 50 év felett a prosztata és a vastagbél is a figyelem középpontjába kerül. Sorba vettük a legfontosabb szűrővizsgálatokat, dr. Lavicska Enikő háziorvos segítette munkánkat.

Fontos diagnosztikai módszerek 40 év felett
 • Rutin labor,
 • Pajzsmirigy ultrahangvizsgálata,
 • Hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat,
 • Nyaki erek Doppler-ultrahangvizsgálata,
 • Mellkasröntgen, mellkas CT-vizsgálat,
 • Here-ultrahangvizsgálat,
 • PSA,
 • tumormarkerek,
 • CT-vastagbélvizsgálat (CT-kolonoszkópia),
 • előkészítéssel.

Minden évben ajánlott laborvizsgálatot (vérvétel és vizelet) kérnie a háziorvosától, emellett rutin vérnyomás- és pulzusmérés, haskörfogat mérés és BMI meghatározás is elengedhetetlen része az alapvizsgálatnak.

A mellkas röntgen és az EKG ebben a korosztályban már nem csak javasolt, hanem fontos vizsgálat, fókuszálva a szív- és érrendszeri betegségek időbeni megelőzésére. A szív-UH-vizsgálat, a nyugalmi mellett a terheléses EKG, valamint a nyaki erek ultrahangos ellenőrzése is javasolt a férfiaknál.

A bőrrák/melanoma szűrése önvizsgálattal indul, ez kiegészül a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzéssel, illetve nem árt, ha megmutatja bőrelváltozásait, nem megszokott kinézetű anyajegyeit a háziorvosának. A magas kockázati csoportba tartozók – így a világos bőrűek, valamint azok, akiknek a családjában előfordult bőrrák – fokozott figyelmet szenteljenek bőrükre.

A szemész szakorvosnál 1-2 évente elvégezendő a látásvizsgálat, emellett hallásvizsgálat is javasolt. Cukorbetegség esetén évente ajánlatos a szemfenék vizsgálata.

A dohányosok ne feledkezzenek meg az évenkénti mellkasi CT-vizsgálatról (LDCT), valamint az ajak és szájüregi daganat szűréséről sem. Ebben a rizikócsoportban figyelmet kell szentelni a perifériás verőér betegségekre is (alsó végtag, boka-kar index). Ezeket a szűréseket évente érdemes kérnie.

Tüdőszűrés: mikor ajánlott?

Az utóbbi években átlagosan százezer lakosból tízen betegedtek meg újonnan évente tbc-ben, előfordulásának csökkenése háromszorosa a többi európai országban mértnek, tavaly pedig ennél is kevesebb, 618 új beteget regisztráltak. A tüdőszűrés azonban nem csupán a tbc-elleni harcban hatásos fegyver, főként a tüdőrák korai stádiumában is bevethető, ennek előfordulása ugyanis igen magas hazánkban, éppen ezért minden 40 év felettinek ajánlott évente önkéntes alapon elmennie kétirányú mellkas röntgenre.

Fontos vizsgálatok

A szakemberek 45 éves kortól kezdődően éhomi vércukor-mérést ajánlanak, ezt legalább háromévente javasolt megismételni. Prediabétesz, inzulinrezisztencia esetén (ezek számítanak a cukorbetegség előszobájának) nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés, diabetológus közreműködésével.

A csontritkulás kockázata magasabb az idősödő férfiaknál, ezért 50 év felett célszerű elvégeztetni a csontsűrűségmérést, amennyiben fennállnak a csontritkulás rizikófaktorai: genetikai hajlandóság, magas és vékony testalkat, csontritkulást okozó gyógyszerek szedése, valamint 1-es típusú cukorbetegség, máj- vagy vesebetegség esetén, pajzsmirigy-túlműködésnél, valamint dohányzásnál. Anyagcsere eredetű csontbetegség gyanúja esetén bármely életkorban kérhető a vizsgálat.

A mentális egészség feltérképezése érdekében kérdőív kitöltésével fény derülhet lelki eredetű problémákra. Ez kétévente ajánlott.

Prosztata- és vastagbéldaganat: időben kiszűrni!

Az ötvenéves kor fordulója a fenti vizsgálatokon kívül fontos szűrésekkel egészül ki:

 • Vastagbélrák szűrés
 • Prosztata-vizsgálat/prosztatarák-szűrés

Évenkénti székletvizsgálat, szükség esetén (5-10 évente, de fennálló probléma esetén gyakrabban) kolonoszkópia vagy CT-kolonoszkópia. A magas kockázati csoportba tartozók számára (akiknek korábban már volt vastagbél-polipjuk vagy családjában vastagbélrák fordult elő) a kolonoszkópia ajánlatos.

Az urológia vizsgálat ebben a korosztályban szintén javasolt évente (tapintásos vizsgálat, PSA-szűrés). Amennyiben a családjában (édesapa, nagyapa) előfordult prosztatarák vagy más prosztata betegség, már 40-45 éves korban javasolt a szűrés.

64 évig élhetünk egészségben

Az egészségben eltöltött évek száma évről évre enyhén növekszik a világ szinte összes országában. A környező országokat, azon belül is a férfiak esélyeit nézve Ausztria áll a legjobb helyen 70,9 évvel, azaz egy 2016-ban született osztrák elég sokáig élhet egészségesen. Mi, magyar férfiak 64,1 évig élhetünk egészségben, a nők pedig néhány évvel tovább, 69,5 évig – legalábbis a WHO kimutatása alapján.

Olvasson tovább! Meddig lesz egészséges a férfi?

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
T. A., újságíró
Szakértőnk: Dr. Lavicska Enikő, háziorvos

Hozzászólások (4)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Szabálytalan ciklus? Szabálytalan ciklus?

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) is állhat a hátterében.

A csontritkulás már a középkorú...

A törékeny csontozatot általában a nőknek tulajdonítják. Egy kutatás viszont rávilágított arra, hogy a középkorú férfiak körében nagyon...

Spermiumszám és a férfiak...

Ejakulációkor átlagosan 3-7 ml sperma lövell ki, melyben hozzávetőlegesen 40-400 millió spermium található. A spermiumok mennyisége, minősége...

Fontos vérvizsgálatok férfiaknak

Az alábbi fontos szűrő jellegű vérvizsgálatokat minden férfinak el kellene végeztetnie, hogy ezek eredményei alapján megbizonyosodjon róla, tényleg...

Végbéltájon jelentkező panaszok...

A végbél a vastagbél alsó része, amely a végbélnyílásban végződik. A végbélnyílást és a végbelet érintő sérülések, gyulladások és...

Férfiak figyelem! A legfontosabb...

Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Beteg volt vagy egészséges? Részt vett már komplex szakorvosi szűrésen, vagy más megoldást keresett?

Kérdések az urológiai rendelésen

Pár perc kellemetlenség, amivel egy urológiai vizsgálat jár, elenyésző azokhoz a bajokhoz képest, amiket el lehet kerülni, meg lehet gyógyítani a...

Óvjuk a férfiak egészségét...

A teremtés koronái is elismerik, hogy a nőkhöz képest kevésbé élnek egészségtudatosan, s csekély figyelmet fordítanak a szükséges szakorvosi és...

Férfiak figyelem! A legfontosabb...

Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Csak a gyógyszereit íratta fel vagy szűrővizsgálat is történt? Részt vett már komplex szűrésen?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.