Gáz- és gyógyszermérgezés - Tünetek és elsősegély

Dr. Ács Gábor †
szerző: Dr. Ács Gábor, oxyológus † - WEBBeteg
frissítve:

Bajba jutott embertársaink közül a mérgezettek azok, akik nagy valószínűséggel mindenképpen külső segítségre szorulnak. Magyarországon sajnálatosan igen magas az öngyilkosok száma, az elmúlt évtizedben az EU-n belül mindig benne voltunk az első ötben, világviszonylatban az első tízben. Az egyik leggyakoribb módszer a gyógyszerrel, vegyszerrel elkövetett szándékos mérgezés.

Ezek a betegek nagyon gyakran csak a figyelmet akarják felhívni magukra, így az elsősegély, a "valaki megtalál és segít rajtam" be van építve tervükbe, így ha az elmarad, akár a végzetes kimenetel sem kerülhető el.

Vegyük észre a veszélyt, ha napok óta lehangolt ismerősünknél, családtagunknál furcsa tüneteket észlelünk: meglassulás, aluszékonyság, érthetetlen beszéd.

A Búcsúlevél jellemző biztos jel, ha megtaláljuk a beteg közelében. Ennek hiányában üres gyógyszeres dobozok, a kamrában permetszeres flakonok figyelmeztethetnek arra, hogy baj van.

Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, a szokatlanul nagy rend a konyhaszekrényen, a frissen rendbetett házi gyógyszertár és az üres szemetesvödör is gyanús lehet, így akarta eltüntetni a nyomokat.

Ha találtunk üres dobozokat, flakonokat, azt tartsuk a beteg közelében, mert a mentősöknek, a kezelőorvosnak segítséget jelent, ha tudják, mit vett be a beteg. Az a mérgezés miatti elsősegély során az általános életmentési szabályok szerint járjunk el, de ebben az esetben a még eszméletén lévő beteget se hagyhatjuk egyetlen percre sem felügyelet nélkül.

Gázmérgezések - Mit tegyünk?

Az igazi belgyógyászati balesetek a vétlen mérgezések, s közülük talán a legalattomosabbak a gázmérgezések. Amennyiben az általunk belélegzett levegőnek kevés az oxigéntartalma, szervezetünkben és legelőször az agyunkban oxigén hiány lép fel, ezáltal életveszélyes állapot alakul ki.

Önmagukban nem mérgező gázok is oxigénhiányt okoznak, így például, amikor zárt légtérben szén-dioxid halmozódik fel.

Ezekben az esetekben önmagában a bajba jutott friss levegőre vitele sok esetben megoldja a problémát. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az elsősegélynyújtó is veszélyben van.

Szén-monoxid, cián, ideggázok

Mérgező gázok - szén-monoxid, cián, ideggázok - esetén még veszélyesebb a helyzet, lehet, hogy a beteget csak speciális légzőkészülék védelmében a tűzoltók tudják megközelíteni.

Gázmérgezés gyanúja esetén a robbanásveszély elhárítására első dolgunk legyen az áramtalanítás.

Egyedül soha ne nyújtsunk segítséget, a gáztérbe csak másik segítségnyújtó felügyeletével menjünk be, és csak addig legyünk ott, míg meg tudjuk állni, hogy nem veszünk levegőt.

A száj elé tett vizes zsebkendő legfeljebb a füst köhögés ingerlő hatását csökkenti, de nem véd az oxigénhiány ellen, és nem akadályozza meg a mérgező gázok tüdőnkbe jutását sem.

A friss levegőn tüdőnket jól átlélegeztetve általában egy másfél percig vissza tudjuk tartani a légvételt.

Ha egy környezetben, egyidőben többen panaszkodnak fejfájásra, gyengeségre, rossz közérzetre – mindig gondoljunk a gázmérgezés lehetőségére. Ezekben az esetekben az idejekorán hívott tűzoltó és mentő segítség valóban életmentő.

Tovább A szén-monoxid-mérgezés tünetei és megelőzése

(WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.