Agyrázkódás: tünetek és kezelés

WEBBeteg összeállítás
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, Dr. Kerekes Éva frissítve:

Az agyrázkódás a testet vagy a fejet ért hirtelen ütés miatt bekövetkező traumás agyi sérülés. Melyek a legfontosabb tudnivalók és teendők agyrázkódás esetén?

Agyrázkódás - A téma cikkei

Mi okozza az agyrázkódást?

Az agy egy puha szerv, melyet a kemény koponyacsont és az agyfolyadék véd. Normál körülmények között az agyfolyadéknak az a szerepe, hogy megakadályozza az agynak a koponyához való ütődését.

Mikor a testet hirtelen, nagy erejű ütés éri, az agyat az agyfolyadék nem képes teljesen megvédeni, az a koponyához ütődik, és átmenetileg zavar áll be a működésében.

Agyrázkódás leggyakrabban verekedés, esés, játszótéri sérülés, autó- vagy biciklibaleset következtében történik. Nem ritka azonban a kemény küzdősportoknál (box, foci), vagy azoknál sem, melyek nagy sebességgel járnak (síelés, snowboard, jéghoki).

Az agyrázkódás tünetei

Miután a fejet ütés éri, az agy működésében zavar áll be, rövidebb eszméletvesztés tapasztalható. Nem mindig egyszerű megállapítani, hogy valakinek agyrázkódása van, ugyanis nincsenek könnyen kimutatható egyértelmű jelek, és a koponya-CT-vizsgálaton sem látható eltérés. Az agyrázkódás diagnózisát neurológus szakorvos állítja fel.

Nem mindenkinél tapasztalható eszméletvesztés. Ha fennáll az agyrázkódás veszélye, a sérültnek azonnal abba kell hagynia a fizikai és erős mentális aktivitást igénylő tevékenységeket. Ellenkező esetben, ha nem várja meg, míg az agy ismét normálisan funkcionál, fennáll a súlyos agysérülés veszélye.

Az agyrázkódás tünetei széles skálán mozoghatnak, egyéni reakciótól függően lehetnek enyhék, de akár súlyosak is, tarthatnak több napig, vagy bizonyos esetekben akár hetekig. Bármilyen enyhék is legyenek a tünetek, mivel fejsérülésről van szó, mindenképpen ajánlatos orvosi segítség igénybevétele.

Az agyrázkódás figyelmeztető tünetei:

 • Eszméletvesztés.
 • A sérült képtelen visszaemlékezni arra, mi történt a baleset után.
 • Zavart viselkedés, esetleg ugyanannak a kérdésnek folyamatos ismételgetése, koncentráció hiánya.
 • Fülcsengés, látászavar, szédülés.
 • A sérült nem képes felállni, járni, koordinációs- és egyensúlyproblémái vannak.
 • Hányinger, fejfájás.
 • Aluszékonyság.

Gyerekek esetén gyakori, hogy nem tudnak még beszámolni a fejfájásról, az érzészavarról, a zavartságról. E tünetek helyett étvágytalanná válnak, nyűgösek lesznek, megváltoznak az alvási szokásaik, és elvesztik érdeklődésüket a korábban kedvenc játékaik iránt. Nagyobb gyerekek esetén figyelmeztető jel lehet az is, ha romlik az iskolai teljesítményük.

Előfordulhat, hogy az agyrázkódás súlyosabb következményekkel jár. Az ismétlődő agyrázkódás, valamint a súlyos agyrázkódás (amely 15 percnél hosszabb eszméletlenséggel jár) más, komoly sérüléssel járhat, ami műtéti beavatkozást igényelhet a hosszú távú mozgási-, tanulási-, illetve beszédzavarok kivédése céljából.

Agyrázkódást követő szindróma

Súlyosabb esetben előfordul az úgynevezett agyrázkódás követő szindróma jelentkezése, melynek tünetei akár hetekig is elhúzódhatnak és a következőkből áll:

 • Változás a koncentrációs képességben, gondolkodásban.
 • Állandósult fejfájás, látászavar.
 • Megváltozott alvási szokások: a sérült képtelen aludni, vagy túlzottan aluszékonnyá válik.
 • Megváltozott magatartás: A sérült minden látszólagos ok nélkül dühös, szorong.
 • A korábbi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése.
 • Szexuális vágyban bekövetkező változás.
 • Szédülés, fejfájás, koordinációs problémák.

Diagnózis

Amennyiben az orvos úgy gondolja, a sérültnek agyrázkódása van, olyan egyszerű kérdéseket tesz fel, az agyműködés ellenőrzésére, mint például: „Milyen nap van ma?” Ezután az egyensúlyt, koordinációs készségeket, reflexeket vizsgálja. Súlyosabb esetekben elrendelhet röntgen, CT- vagy MRI-vizsgálatot, annak megállapítására, hogy hol van a sérülés pontos helye, milyen annak jellege, mekkora a kiterjedése.

Az agyrázkódás kezelése

Az agyrázkódás elsődleges kezelése a sérült nyugalmának biztosítása és megfigyelése.

Mivel az agyrázkódást szenvedett beteg gyakran hány, fontos a légzés és a keringés megfigyelése, a szabad légutak biztosítása.

Fontos, hogy a beteg minél többet pihenjen, aludjon, emellett fájdalomcsillapító gyógyszerek és az ütés helyének jeges borogatása ajánlott.

A másodlagos agysérülés elkerülése érdekében néhány napig vagy hétig tartózkodni kell az alkoholfogyasztástól, gépjárművezetéstől és olyan jellegű tevékenységektől, melyek ismét agyrázkódást okozhatnak (pl. sport).

Egyesek az agyrázkódást követő néhány órán belül felépülnek, míg másoknál a tünetek akár hetekig is elhúzódhatnak. Ilyenkor általában a sérülés komolyabb. Ha a beteg állapota nem javul, vagy romlik, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát!

Tanácsok a megelőzés érdekében

Csökkentheti az agyrázkódás kockázatát, ha:

 • sportolás közben védősisakot hord,
 • használja a biztonsági övet, és nem vezet alkoholos befolyásoltság vagy drogok hatása alatt,
 • biztonságossá teszi otthonát, például a sötét helyek lámpával való felszerelésével, a lépcsők és szőnyegek csúszásmentesítésével, sarokvédők használatával.
Elsősegélynyújtás lépésről-lépésre
Baj történt, de nem tudja, mi a teendő? Válassza ki a tüneteket, mi mutatjuk, hogyan segíthet!

Elsősegélynyújtási ismeretek

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg összeállítás
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.