• Mellrák - Egyszerűen csökkenthető lenne a rizikó

    Szerző: MTI

    A változás kora utáni időszakban végzett fizikai tevékenység, jelentősen csökkenti az emlőrák kifejlődésének kockázatát. Csaknem százezer nő vizsgálata alapján készült tanulmány eredményeit, az American Journal of Public Health közölte.

     Mit kell tudni az emlő önvizsgálatáról?


    Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten. Bővebben az emlő önvizsgálatáról>>

    Évek óta számos vizsgálat igazolta, hogy a koszorúér-betegség megelőzésére alapvetően szükséges a rendszeres testmozgás, fizikai munka vagy sport. Újabb adatok azt jelzik, hogy a rosszindulatú daganatok kifejlődése ellen is, fontos védő hatást jelent a mozgás.

    Tricia M. Peters, az Amerikai Rákkutató Intézet kutatója és munkatársai, a statisztikai adatok földolgozása után rámutattak, hogy az amerikai nők leggyakoribb rosszindulatú betegsége az emlőrák. Több mint 110 000, változás kor utáni időszakban lévő nőt kérdeztek arról, hogy mennyi időt töltöttek fizikai aktivitással 15-18, 19-29, 35-39 korukban, illetve az utolsó tíz évben.

    Hirdetés

    Csaknem hét esztendei megfigyelési idő után azt találták, hogy 16 százalékkal ritkábban kaptak emlőrákot azok a nők, akik az utolsó tíz esztendőben, heti 7 óránál többet töltöttek mérsékelt-erős fizikai tevékenységgel, mint azok, akik keveset mozogtak. A fiatalkori mozgás az emlőrák kockázatát nem befolyásolta. Az Egyesült Királyságban Rachel Thomson, az angol Rákkutató Alapítvány egyik vezetője kiszámolta, hogy a szigetországban évente mintegy 5500 asszony nem lenne emlőrákos, ha minden nő naponta legalább 45 percet lendületesen mozogna. Ehhez nem kell a fitnesz-szalonba beiratkozni. Elég a szokásosnál kissé gyorsabb gyaloglás.

     A mellrák


    Az angol szakértők szerint, a bélrendszer rosszindulatú daganatos betegségei is jelentősen csökkenthetők mozgással. Ezzel Angliában évente 4600 ilyen esetet lehetne megelőzni. A rákkutatók ezért indították el az együtt gyaloglás programot. A legújabb vizsgálatuk, csaknem százezer 50-71 éves nő adatainak földolgozásával történt.

    Ez a tanulmány is egyértelműen azt bizonyította, hogy sokkal kisebb eséllyel kapnak emlőrákot azok, akik napjukat nemcsak ülőmunkával töltötték, hanem bármilyen módon, kedvük szerint gyalogoltak, kocogtak vagy bicikliztek naponta, legalább 45 percet.

    A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez a védő hatás a legszokványosabb háztartási munkákra, emelgetésre, rakodásra is vonatkozik, szemben azzal, ha valaki általában csak üldögél, vagy a tévét nézi.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.10.08 10:03
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért fontos az emlők ultrahangos vizsgálata?

    Minden nőnek fontos az emlők tapintásos vizsgálata, 40 éves kor alatt az ultrahangos emlővizsgálat az elsődleges szűrés, 40-45 éves kor felett az ultrahangos vizsgálatot mammográfiás vizsgálat egészíti ki.

    A testmozgás nem csak a fogyást segíti elő!

    A rendszeres testmozgás, különösen pedig a nagy kitartást igénylő sportok pedig nem csak a fogyást segítik elő, de a hangulatra és az önértékelésre is pozitívan hatnak – így pedig a depressziós tüneteket is csökkentik.

    Így éljünk együtt a visszérbetegséggel

    A visszérbetegség, a krónikus vénás elégtelenség következtében kialakult panaszok (nehéz-láb érzés, alsó végtagi duzzanat, ödéma, égő fájdalom, viszketés) lassan, fokozatosan fejlődnek ki. Milyen életmód ajánlott ilyenkor?

    Hogyan befolyásolja a testmozgás az immunitást?

    A testmozgás az immunitás szempontjából vegyes üzenetet hordoz. A rendszeres, mérsékelt intenzitású fizikai aktivitásról kimutatták, hogy véd egyes betegségek ellen, különösen a felső légutakat érintő (pl. megfázás) megbetegedésektől, ugyanakkor a túl sok testmozgás ellenkező hatást válthat ki, és csökkenti az immunitást.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.