Magas vérnyomás (Hipertónia)

Magas vérnyomás (Hipertónia)

Mire utal a pulzusszám? Mennyi az optimális tartomány?

Dr. Kertész Attila, szived.hu
2020-05-10 19:03

A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvosdiagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak.

Minden második magyar halálát okozza

MTI
2010-05-16 13:37

Hazánkban, ahol a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik az első számú halál- és rokkantsági okot - minden második magyar halálát okozzák -, e betegségeknek legalább a fele magas vérnyomás következménye.

A megelőzést nem lehet elég korán kezdeni

Magyar Kardiológusok Társasága
2010-04-30 16:24

A magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek más rizikófaktorainak megelőzését nem lehet elég korán elkezdeni. A Magyar Kardiológusok Társasága által életre hívott RizikóRiadó programja is hangsúlyozza, hogy érdemes már gyermekkorban felhívni a figyelmet a helyes táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás előnyeire, hiszen így jóval könnyebben lehet megalapozni egy hosszabb, teljesebb életet.

Elkerülhető a szellemi képességek romlása idős korban?

MTI
2010-04-18 23:00

Az idős emberek esetében elkerülhető a kognitív képességek gyors romlása, amennyiben hatásosan kezelik az érintettek magas vérnyomását. Ezzel az eredménnyel zárult kanadai kutatók vizsgálata olyan emberek részvételével, akik döntési képessége márbizonyos mértékig romlott.

Mérsékelt alkoholfogyasztás: hogyan hat a vérnyomásra?

MTI
2010-03-28 19:43

A több mint 20 évet felölelő vizsgálat szerint, ritkábban lett magas vérnyomása azoknak az amerikai nőknek, akik ifjú korukban mérsékelten fogyasztottak alkoholt, azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak - olvasható az American Journal of Epidemiology című tudományos folyóiratban.

A magány nem tesz jót a vérnyomásunknak

MTI
2010-03-22 11:07

A másokkal való kapcsolat hiánya nem csak boldogtalanná tesz, de az egészségre is káros hatással van: amerikai pszichológusok közvetlen összefüggést találtak a magány és a magas vérnyomás között.

Kiugró vérnyomásértékek - Magasabb szélütés-kockázat

MTI
2010-03-13 13:07

Azoknál az embereknél, akiknek alkalmanként kiugrik a vérnyomásuk, nagyobb a szélütés kockázata, mind azoknál, akiknek rendszeresen magas a vérnyomása - állapították meg kutatók pénteken megjelent tanulmányaikban.

Magas vérnyomás: 2,5 millió magyar beteg

Magyar Kardiológusok Társasága
2010-02-26 12:06

Hazánkban csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság több mint fele pedig túlsúlyos. Hogyan lehet csökkenteni a rizikófaktorokat?