Magas vérnyomás és terhesség

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász

A terhesség során jelentkező magas vérnyomás – függetlenül attól, hogy korábban is meg volt-e vagy csak a fogantatás után jelentkezett – különleges odafigyelést igényel. A magas vérnyomás és a terhesség kombinációja nem szükségszerűen veszélyes állapot. Az alábbiakban megtudhatja, mit tehet a maga és gyermeke egészsége érdekében.

Miért probléma a terhességi magas vérnyomás?

A magas vérnyomás a terhesség során számtalan rizikófaktort hordoz magában. Ezek közül a leggyakoribbak:

 • A placenta alacsonyabb vérellátottsága – Mindez csökkenti a magzat oxigén és tápanyagellátottságát, lassítja a fejlődési folyamatokat és növeli az alacsony születési súly kockázatát.
 • Méhlepény leválás – Ilyenkor a méhlepény idő előtt leválik a méhről, ez megfoszthatja a magzatot a szükséges oxigéntől és tápanyagoktól, az anyánál pedig súlyos vérzést okozhat.
 • Koraszülés – Előfordulhat, hogy a szülés idő előtti megindítása szükséges az életveszélyes komplikációk elkerülése érdekében.
 • Szív-és érrendszeri megbetegedés – Azok a nők, akiknél preeclampsia fejlődik ki - leggyakrabban a terhesség 20. hete körül fellépő magas vérnyomás (magasabb mint 140/90) és fehérjevizelés (több mint 300mg/24óra) – a későbbiekben is a szív-és érrendszeri betegségek nagyobb kockázatának vannak kitéve, annak ellenére, hogy szülés után normalizálódik a vérnyomásuk.

Vannak-e különböző típusú magas vérnyomásos megbetegedések a terhesség során?

Előfordulhat, hogy a magas vérnyomás már a terhességet megelőzően jelentkezik, míg más esetekben csak a terhesség alatt fejlődik ki.

 • Krónikus magas vérnyomás – Amennyiben a magas vérnyomás a terhesség 20. hete előtt jelentkezik, vagy a szülést követően 12 héttel később is tart, krónikus magas vérnyomásról beszélünk. A nők nagy része először a terhességi ellenőrzésen szerez tudomást a betegségéről.
 • Terhességi magas vérnyomás – Amennyiben a terhesség 20. hete után jelentkezik a magas vérnyomás, azt terhességi magas vérnyomásnak nevezzük. Ebben az esetben a preeclampsiával ellentétben, a vizeletben nem található fehérje, és az állapot megszűnik a szülést követően.
 • Preeclamsia – Vannak esetek, amikor a krónikus magas vérnyomás, vagy a terhességi magas vérnyomás egy komolyabb betegséget, preeclamsia-t okoz. Ilyenkor a vizeletben magas a fehérjeszám, és a vérnyomás értéke is meghaladja a 140/90-t. Kezelés nélkül súlyos, akár halálos komplikációkat okozhat mind az anya, mind a gyermek számára.

Mit kell tudni a preeclampsiáról?

A preeclamsia figyelmeztető tünetei – függetlenül attól, hogy lassan alakult ki, vagy hirtelen jelentkezett - a következők:

 • állandó fejfájás,
 • látászavar, fényérzékenység, esetlegesen látáskárosodás,
 • felső hasi fájdalom, jellemzően a jobb oldalon,
 • hirtelen súlygyarapodás (több mint 2.3 kg hetente),
 • arc- és kézödéma (bár ezek a panaszmentes terhességeknél is megfigyelhetőek).

Amennyiben Ön a preeclampsia tüneteit mutatja, gyakoribb ellenőrzésekre, esetlegesen kórházi megfigyelésre lesz szüksége. A preeclampsiára az egyetlen gyógymód a szülés.

Ha az orvosa úgy tapasztalja veszélyben az Ön, vagy gyermeke élete, a koraszülés lehetőségét fogja megfontolni, mely történhet előre programozva vagy császármetszéssel is.

Biztonságos-e vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedése a terhesség alatt?

Bármely gyógyszernek, melyet a terhesség során szed be, hatása van a magzatra is. Noha egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerekről úgy tartják, szedésük biztonságos a terhesség alatt is, jelentős részüket (mint az ACE gátlókat vagy ARB -ket) nem javasolják.

Terhesség alatt ellenjavalt gyógyszerek

A terhesség alatt számos veszélyforrás leselkedhet a kismamákra, amely a magzata fejlődését rossz irányba terelheti. Terhesség alatt ellenjavalt gyógyszerek

A kezelés ennek ellenére igenis fontos. A szívinfarktus, stroke és egyéb problémák jelentkezésének kockázata nem múlik el magától, ráadásul a magas vérnyomás a magzatot is veszélyezteti.

Amennyiben a kezelőorvos a gyógyszerszedés mellett dönt, biztos lehet benne, hogy a legbiztonságosabb mellett fog dönteni. Fontos, hogy a gyógyszert csak az előírt dózisban szedje, és ne hagyja abba annak használatát az orvossal való egyeztetés nélkül.

Hogyan készüljek a terhességre?

Ha Ön magas vérnyomástól szenved és gyermeket tervez, mindenképpen keresse fel orvosát, esetleg egy kardiológust még a teherbeesés előtt.

Ők megfelelő életmódbeli tanácsokkal, esetleg gyógyszerrel fogják ellátni, melyek szükségesek az egészséges terhességre való felkészüléshez, illetve a minél panaszmentesebb várandóssághoz. Amennyiben Ön túlsúlyos, ajánlatos még a teherbe esés előtt lefogynia.

Milyen terhességi vizsgálatokra számíthatok?

A terhesség alatt az átlagosnál gyakoribb ellenőrzés javasolt. A vizsgálatok vérnyomás- és testsúlymérésből, vér- és vizeletvizsgálatból állnak.

Valószínűleg gyakoribb ultrahangvizsgálatra és szívhang monitorozásra is számíthat, a gyermek fejlődésének ellenőrzése céljából.

Hogyan előzhetem meg a komplikációkat?

A gyermeke egészségének kulcsa az Ön egészsége. Ha odafigyel magára, betartja az orvos utasításait, azzal máris sokat tett a lehetséges komplikációk elkerülése érdekében.

 • A baba fejlődése

  9/1 Az első hónap
  9/2 A második hónap
  9/3 A harmadik hónap
  9/4 A negyedik hónap
  9/5 Az ötödik hónap
  9/6 A hatodik hónap
  9/7 A hetedik hónap
  9/8 A nyolcadik hónap
  9/9 A kilencedik hónap
  Járjon rendszeresen az orvosi ellenőrzésekre a terhesség teljes ideje alatt, függetlenül attól, hogy vannak-e panaszai vagy sem.
 • A vérnyomáscsökkentő gyógyszert az előírásoknak megfelelően szedje, az orvos által előírt dózison ne változtasson!
 • Pihenjen sokat! Ha lehetősége van rá, szunyókáljon napközben is. Kövesse az orvos utasításait a terhestornát illetően.
 • Táplálkozzon egészségesen! Csökkentse étrendjében a só mennyiségét és szedjen magzatvédő vitamint!
 • Figyeljen a testsúlyára! Az ajánlott testsúlygyarapodás betartása nem csak az Ön, hanem a baba egészsége szempontjából is fontos.
  A terhesség alatti túlzott testtömeg növekedés nemcsak megterheli a szívet, de a szülés után is nehéz tőle megszabadulni.
 • Kerülje a dohányzást, alkohol- és drogfogyasztást!

Amennyiben Ön fokozottan ki van téve a preeclampsia veszélyének, előfordulhat, hogy az orvos alacsony dózisú aszpirin terápiát ír elő a terhesség idejére, a betegség megelőzése céljából.

A szülésről

A szülés, születés módjai

A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó.
A szülés, születés módjai

A komplikációk elkerülése érdekében előfordulhat, hogy néhány héttel a kiírt időponttól korábbra hozzák a szülést.

Amennyiben preeclampsiától szenved, lehetséges hogy erre még hamarabb sor kerül. A magas vérnyomás nem akadálya a szoptatásnak, a gyógyszerszedés ellenére sem.

Mindenesetre bármilyen kiegészítő gyógyszer szedése előtt kérdezze meg, ajánlott-e azok szedése mellett szoptatni.

Dr. Jóna Angelika


Forrás: WEBBeteg
Cs.K., fordító
Orvos szerzőnk: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Magas vérnyomás és az ischaemiás...

Epidemiológiai vizsgálatok bebizonyították, hogy a magas vérnyomás az egyik fő rizikótényezője a koszorúér-betegség kialakulásának. Vizsgálatok...

Hogyan csökkenthető a magas...

A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz...

Amit rosszul tudunk a magas...

Mind a mai napig számos tévhit kering a köztudatban a magas vérnyomással kapcsolatban. Az alábbiakban ezeket a félreértéseket oszlatjuk el.

Munkahelyi stressz okozta magas...

Intenzív szellemi terhelés közben (például vezetői tréningek), a vérnyomásom 146/95-re megy fel. Tíz perc pihenés után lemegy 125-130/80-ra....

Magas vérnyomás - A lakosság 20...

A magas vérnyomás napjainkban Magyarországon és az egész világon népbetegségnek számít. Hazánkban az előfordulási gyakorisága igen nagy, a...

A sófogyasztás és a magas...

A hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában nem csupán a genetikának van szerepe, hanem többek között a...

Mi történik az erekkel magas...

A magas vérnyomás (hypertonia) mint közismert népbetegség leggyakrabban tünet nélkül kezdődik és több éven át fennállhat ilyen csendes formában....

Terhesség és magas vérnyomás, és a...

A cím nem szójáték, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a terhes nőnél mért magas vérnyomás hátterében nem csak egyféle betegség állhat....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.