• Magas vérnyomás és terhesség

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász

    A terhesség során jelentkező magas vérnyomás – függetlenül attól, hogy korábban is meg volt-e vagy csak a fogantatás után jelentkezett – különleges odafigyelést igényel. A magas vérnyomás és a terhesség kombinációja nem szükségszerűen veszélyes állapot. Az alábbiakban megtudhatja, mit tehet a maga és gyermeke egészsége érdekében.

    Miért probléma a terhességi magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás a terhesség során számtalan rizikófaktort hordoz magában. Ezek közül a leggyakoribbak:

    • A placenta alacsonyabb vérellátottsága – Mindez csökkenti a magzat oxigén és tápanyagellátottságát, lassítja a fejlődési folyamatokat és növeli az alacsony születési súly kockázatát.
    • Méhlepény leválás – Ilyenkor a méhlepény idő előtt leválik a méhről, ez megfoszthatja a magzatot a szükséges  oxigéntől és tápanyagoktól, az anyánál pedig súlyos vérzést okozhat.
    • Koraszülés – Előfordulhat, hogy a szülés idő előtti megindítása szükséges az életveszélyes komplikációk elkerülése érdekében.
    • Szív-és érrendszeri megbetegedés – Azok a nők, akiknél preeclampsia fejlődik ki - leggyakrabban a terhesség 20. hete körül fellépő magas vérnyomás (magasabb mint 140/90) és fehérjevizelés (több mint 300mg/24óra) – a későbbiekben is a szív-és érrendszeri betegségek nagyobb kockázatának vannak kitéve, annak ellenére, hogy szülés után normalizálódik a vérnyomásuk.

    Hirdetés

     Vannak-e különböző típusú magas vérnyomásos megbetegedések a terhesség során?


    Előfordulhat, hogy a magas vérnyomás már a terhességet megelőzően jelentkezik, míg más esetekben csak a terhesség alatt fejlődik ki.

    • Krónikus magas vérnyomás – Amennyiben a magas vérnyomás a terhesség 20. hete előtt jelentkezik, vagy a szülést követően 12 héttel később is tart, krónikus magas vérnyomásról beszélünk. A nők nagy része először a terhességi ellenőrzésen szerez tudomást a betegségéről.
    • Terhességi magas vérnyomás – Amennyiben a terhesség 20. hete után jelentkezik a magas vérnyomás, azt terhességi magas vérnyomásnak nevezzük. Ebben az esetben a preeclampsiával ellentétben, a vizeletben nem található fehérje, és az állapot megszűnik a szülést követően.
    • Preeclamsia – Vannak esetek, amikor a krónikus magas vérnyomás, vagy a terhességi magas vérnyomás egy komolyabb betegséget, preeclamsia-t okoz. Ilyenkor a vizeletben magas a fehérjeszám, és a vérnyomás értéke is meghaladja a 140/90-t. Kezelés nélkül súlyos, akár halálos komplikációkat okozhat mind az anya, mind a gyermek számára.

    Mit kell tudni a preeclampsiáról?

    A preeclamsia figyelmeztető tünetei – függetlenül attól, hogy lassan alakult ki, vagy hirtelen jelentkezett - a következők:

    • állandó fejfájás,
    • látászavar, fényérzékenység, esetlegesen látáskárosodás,
    • felső hasi fájdalom, jellemzően a jobb oldalon,
    • hirtelen súlygyarapodás (több mint 2.3 kg hetente),
    • arc- és kézödéma (bár ezek a panaszmentes  terhességeknél is megfigyelhetőek).

    Amennyiben Ön a preeclampsia tüneteit mutatja, gyakoribb ellenőrzésekre, esetlegesen kórházi megfigyelésre lesz szüksége. A preeclampsiára az egyetlen gyógymód a szülés.

    Ha az orvosa úgy tapasztalja veszélyben az Ön, vagy gyermeke élete, a koraszülés lehetőségét fogja megfontolni, mely történhet előre programozva vagy császármetszéssel is.

    Biztonságos-e vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedése a terhesség alatt?

    Bármely gyógyszernek, melyet a terhesség során szed be, hatása van a magzatra is. Noha egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerekről úgy tartják, szedésük biztonságos a terhesség alatt is, jelentős részüket (mint az ACE gátlókat vagy ARB -ket) nem javasolják.

      Terhesség alatt ellenjavalt gyógyszerek


    A terhesség alatt számos veszélyforrás leselkedhet a kismamákra, amely a magzata fejlődését rossz irányba terelheti. Terhesség alatt ellenjavalt gyógyszerek

    A kezelés ennek ellenére igenis fontos. A szívinfarktus, stroke és egyéb problémák jelentkezésének kockázata nem múlik el magától, ráadásul a magas vérnyomás a magzatot is veszélyezteti. 

    Amennyiben a kezelőorvos a gyógyszerszedés mellett dönt, biztos lehet benne, hogy a legbiztonságosabb mellett fog dönteni. Fontos, hogy a gyógyszert csak az előírt dózisban szedje, és ne hagyja abba annak használatát az orvossal való egyeztetés nélkül.

    Hogyan készüljek a terhességre?

    Ha Ön magas vérnyomástól szenved és gyermeket tervez, mindenképpen keresse fel orvosát, esetleg egy kardiológust még a teherbeesés előtt.

    Ők megfelelő életmódbeli tanácsokkal, esetleg gyógyszerrel fogják ellátni, melyek szükségesek az egészséges terhességre való felkészüléshez, illetve a minél panaszmentesebb várandóssághoz. Amennyiben Ön túlsúlyos, ajánlatos még a teherbe esés előtt lefogynia.

    Milyen terhességi vizsgálatokra számíthatok?

    A terhesség alatt az átlagosnál gyakoribb ellenőrzés javasolt. A vizsgálatok vérnyomás- és testsúlymérésből, vér- és vizeletvizsgálatból állnak.

    Valószínűleg gyakoribb ultrahangvizsgálatra és szívhang monitorozásra  is számíthat, a gyermek fejlődésének ellenőrzése céljából.

    Hogyan előzhetem meg a komplikációkat?

    A gyermeke egészségének kulcsa az Ön egészsége. Ha odafigyel magára, betartja az orvos utasításait, azzal máris sokat tett a lehetséges komplikációk elkerülése érdekében.

    •   A baba fejlődése


     9/1 Az első hónap
     9/2 A második hónap
     9/3 A harmadik hónap
     9/4 A negyedik hónap
     9/5 Az ötödik hónap
     9/6 A hatodik hónap
     9/7 A hetedik hónap
     9/8 A nyolcadik hónap
     9/9 A kilencedik hónap
     Járjon rendszeresen az orvosi ellenőrzésekre a terhesség teljes ideje alatt, függetlenül attól, hogy vannak-e panaszai vagy sem.
    • A vérnyomáscsökkentő gyógyszert az előírásoknak megfelelően szedje, az orvos által előírt dózison ne változtasson!
    • Pihenjen sokat! Ha lehetősége van rá, szunyókáljon napközben is. Kövesse az orvos utasításait a terhestornát illetően.
    • Táplálkozzon egészségesen! Csökkentse étrendjében a só mennyiségét és szedjen magzatvédő vitamint!
    • Figyeljen a testsúlyára! Az ajánlott testsúlygyarapodás betartása nem csak az Ön, hanem a baba egészsége szempontjából is fontos.
     A terhesség alatti túlzott testtömeg növekedés nemcsak megterheli a szívet, de a szülés után is nehéz tőle megszabadulni.
    • Kerülje a dohányzást, alkohol- és drogfogyasztást!

    Amennyiben Ön fokozottan ki van téve a preeclampsia veszélyének, előfordulhat, hogy az orvos alacsony dózisú aszpirin terápiát ír elő a terhesség idejére, a betegség megelőzése céljából.

    A szülésről

     A szülés, születés módjai


    A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó.
    A szülés, születés módjai

    A komplikációk elkerülése érdekében előfordulhat, hogy néhány héttel a kiírt időponttól korábbra hozzák a szülést.

    Amennyiben preeclampsiától szenved, lehetséges hogy erre még hamarabb sor kerül. A magas vérnyomás nem akadálya a szoptatásnak, a gyógyszerszedés ellenére sem.

    Mindenesetre bármilyen kiegészítő gyógyszer szedése előtt kérdezze meg, ajánlott-e azok szedése mellett szoptatni.

    Dr. Jóna Angelika


    Forrás: WEBBeteg
    Cs.K., fordító
    Orvos szerzőnk: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

    Módosítva: 2018.03.07 18:56, Megjelenés: 2018.03.07 18:56
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Vitiligo

    Vitiligo

    Dr. Csuth Ágnes

    Bármely életkorban, minden rasszban kialakulhat ez a bőrbetegség.

    Bőrápolás kisokos

    Bőrápolás kisokos

    Budai Allergiaközpont

    A száraz, érzékeny bőr ápolása még nagyobb odafigyelést igényel.

    Elsődleges és másodlagos hipertónia - A magas vérnyomás okai

    A kezelés és a kivizsgálás szempontjából is fontos, hogy felderítsük a magasvérnyomás-betegség okát. Ez alapján a hipertóniát két nagy csoportra osztjuk, primer és szekunder eredetűre.

    Magas vérnyomás, alacsony pulzus - betegséget jelez?

    A vérnyomás és a pulzus fogalmai gyakran összekeverednek, különösen, hogy mindkettőt ellenőrzik is a kivizsgálás során. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta elmagyarázza a fogalmakat és azt, mire utalhat a magas vérnyomás mellett jelentkező alacsony pulzusszám.

    Magas vérnyomás - Amit Ön is megtehet

    A magas vérnyomás olyan állapot, amit rendszeresen, az élet végéig folyamatosan kezelni kell. Az életmódváltás nagyban hozzájárul a magas vérnyomás megelőzéséhez vagy karbantartásához akkor is, ha Ön már vérnyomáscsökkentőket szed.

    Coarctatio aortae és magas vérnyomás

    Azt nevezzük coarctatio aortae-nak, amikor a szívből eredő nagy ütőér - más néven az aorta - bizonyos szakaszán az ér keresztmetszete hosszabb vagy rövidebb szakaszon beszűkül.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

    Fontos a rendszeres vérnyomásmérés

    A magas vérnyomás a legelterjedtebb szív- és érrendszeri betegség, ezért fontos a rendszeres vérnyomásmérés - erre hívta fel a figyelmet a Gotttsegen György Országos Kardiológiai Intézet.

    Sokan élnek magas vérnyomással Magyarországon

    Horváth Ildikó szerint a világon évente egy magyarországnyi ember hal meg magas vérnyomás okozta betegségben, a világ felnőtt lakosságának pedig harmada szenved ebben a betegségben, azonban csak fele van tisztában az állapotával.

    Terhesség és magas vérnyomás, és a terhességi magas vérnyomás

    A cím nem szójáték, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a terhes nőnél mért magas vérnyomás hátterében, nem csak egyféle betegség állhat. Létezik egy, csak az emberi fajra jellemző megbetegedés, a terhességi magas vérnyomás betegség, mely ismert még preeclampsia, toxémia, illetve terhességi mérgezés néven is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.