Fogamzásgátló tabletták és a magas vérnyomás

szerző: Dr. Vincze Dóra, kardiológus - WEBBeteg
frissítve:

Arra a kérdésekre keressük a választ, hogy a női nemi hormonok miként befolyásolják a magas vérnyomást? Illetve a fogamzásgátló tabletták előidézhetnek-e magas vérnyomást?

Milyen gyakran alakul ki hipertónia a fogamzásgátlót szedő nők körében?

Irodalmi adatok szerint, az orális fogamzásgátló tabletta szedése miatt, 1-2 százalékban alakulhat ki magas vérnyomás. Az emelkedett vérnyomás, már a fogamzásgátló szedés megkezdése utáni 6-12 hétben elkezdődik.

A vérnyomás emelkedés általában enyhe. A szisztolés vérnyomás általában kissé jobban megemelkedik, mint a diasztolés érték. Csak nagyon ritkán fordul elő jelentős vérnyomás emelkedés, úgynevezett malignus (rosszindulatú) hipertónia. A fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után a vérnyomásérték körülbelül 6 hónap múlva visszaáll a normális szintre.

Milyen hatása van a női nemi hormonoknak az érrendszerre?

Az a megfigyelés, hogy a menopaza, a változókor után a nők körében a magas vérnyomás előfordulása drámaian emelkedik, arra enged következtetni, hogy a szervezet által saját maga termelt ösztradiolnak védő szerepe lehet a magas vérnyomás kialakulásában. Azonban azt is megfigyelték, hogy azok a nők, akik a menopauza után ösztrogéntablettákat szednek, a szisztolés vérnyomásuk kis mértékben megemelkedik.

Ezt úgy magyarázhatjuk, hogy az ösztrogén szintje a májban jelentősen megemelkedik a tablettát szedő nők körében a normális, fiziológiás szinthez képest. Azoknál a változó korú nőknél, akiknél a hormon kiegészítést tabletta helyett tapasz formában biztosították, ott a vérnyomás emelkedés elmaradt. Ennek az az oka, hogy a tapaszból felszabaduló ösztrogén a májat elkerülve kerül a szervezetbe, vagyis nem a májban bomlik le és így káros hatás sem tud kifejlődni.

Milyen mechanizmuson keresztül valósul meg a magas vérnyomás?

Kutatók szerint a renin-angiotenzin rendszeren keresztül emelkedik meg a vérnyomás. A májban termelődő angiotenziogén - amely felelős a vérnyomás emelkedésért - túlzott mértékben termelődik. Ezt a hatást a fogamzásgátló tabletta ösztrogén összetevőjének köszönhetjük.

Genetikai okok is állnak ezen mellékhatás hátterében, hiszen nagyon kevés nőnél alakul ki magas vérnyomás, akik fogamzásgátló tablettát szednek.

Tudnivalók a magas vérnyomásról

Van olyan fogamzásgátló tabletta, mely nem okoz magas vérnyomást?

Ismert tény, hogy a kombinált fogamzásgátló (progeszteron- és ösztrogéntartalmú) tabletták emelhetik a vérnyomást. Az ösztrogén komponens tehető felelőssé a magas vérnyomás kialakulásáért.

A csak progeszterontartalmú fogamzásgátló tabletták biztonságosan használhatók azok körében, akik már hipertóniában szenvednek, illetve akiknél ezt a rizikót mindenképpen szükséges elkerülni.

Mindezek az ismeretek rámutatnak arra, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő nők körében a vérnyomás kontrollja elengedhetetlen!

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Vincze Dóra, kardiológus

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.