• Magas vérnyomás (Hipertónia) cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
    2020-03-04 14:36
    Magas vérnyomás
    A magas vérnyomás sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket, ám az elhanyagolt betegség számos szerv fokozatos károsodását okozhatja. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes mindenkinek odafigyelnie!
    Egészségmegőrzés
    Hypertonia - Dr. Finta Ervin, belgyógyász és klinikai farmakológus szakorvos, hipertóniaspecialista
    2020-02-13 20:36
    Nem ritkaság, hogy a rendelésen elhangzik a következő mondat: Ahányszor mérem a vérnyomásom, annyi különböző értéket kapok. Nos, ettől nem szabad megijedni, természetes jelenség. Az az oka, hogy a vérnyomás nem statikus érték, hanem dinamikusan változó jelenség.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
    2020-02-12 03:05
    A magas vérnyomás és a perifériás érbetegség is az úgynevezett atherosclerosis talaján alakul ki. Az összes magas vérnyomásos beteg közt az érbetegség 2-5 százalékban jelen van. Az ismert perifériás érbetegségben szenvedő betegek 35-55 százalékának van hipertóniája.
    Élet betegséggel
    Budai Endokrinközpont - Dr. Békési Gábor, endokrinológus
    2020-02-09 15:05
    A magas vérnyomás korunk egyik népbetegségének számít, és egy bizonyos kor felett egyre gyakrabban diagnosztizálják. A néma gyilkosnak is nevezett állapot olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint pl. a stroke vagy a szívinfarktus, így kezelése kiemelt jelentőséggel bír.
    Élet betegséggel
    Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás-specialista
    2020-02-09 11:35
    Az idősebbek körében - de már a fiatalabbaknál is - igen gyakori probléma a magas vérnyomás, ám vesebetegség fennállása esetén ez az arány még magasabb. Éppen ezért a gyógyszeres kezelésnek a vérnyomás normalizálásán túl a vesék védelmében is nagy szerepe van. Arról, hogy mégis hogy lehet kezelni a vesebetegség okozta hipertóniát, dr. Kapocsi Judit tanárnő, magasvérnyomás-specialista beszélt.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
    2020-02-08 13:35
    A szemfenéki érrajzolat az egyetlen érhálózat, amely alapján a szervezet érrendszerének állapotára lehet következtetni. A magas vérnyomás először a szemfenéki érrendszert érinti, az ideghártya sokáig megkímélt.
    Panaszok
    Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás-specialista
    2020-02-05 20:35
    Olykor mindenkivel megesik, hogy nem jut eszébe egy név, egy telefonszám, illetve az, hogy hová is tette a kocsikulcsot. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, magasvérnyomás-specialista szerint, ha ez túl gyakran megismétlődik, akkor könnyen lehet, hogy memóriagondjai hátterében magas vérnyomás áll.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2020-01-30 18:35
    A magas vérnyomás gyakran észlelhető kórkép diabetesben szenvedő betegeknél. Fontos kiemelni, hogy a magas vérnyomás szempontjából az 1-es és a 2-es típusú diabetes eltér egymástól.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    2020-01-29 20:36
    Vízhajtókra (más néven diuretikumokra) több okból lehet szükség, mint például szívelégtelenség, vérnyomásprobléma vagy vizenyő (oedema) jelentkezése esetén rendelheti el az orvos a szedését. Többféle hatásmechanizmusú vízhajtó létezik, melyek eltérően befolyásolják a vese működését, és más-más ionokat engednek távozni a vizelettel, amelyeket adott esetben pótolni kell.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
    2020-01-27 17:05
    Az emelkedett vérnyomás ritkán okoz tüneteket, lappangva, alattomosan károsítja az érfalat és okoz súlyos szövődményeket. Érdemes emiatt rendszeresen, minden háziorvosi vizit alkalmával ellenőriztetni a vérnyomást, 40 éves életkor felett pedig legalább évente javasolt szűrőjellegű mérés.
    Élet betegséggel
    Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás-specialista
    2020-01-22 03:06
    A magas vérnyomás egyik kiváltója a túlsúly. Ráadásul nem is csak kis mértékben, ami azért szomorú, mert viszonylag könnyen elkerülhető. Ráadásul sokszor nem is az ételek mennyiségével van a baj, hanem a bevitt só mennyiségével, vagy az azonnali eredmények hajszolásával.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!