• Tippek az inkontinencia kezelésére

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    A gyógyszeres és műtéti kezelés mellett számos egyéb módszer is létezik, amely segít a vizeletvisszatartási problémák megoldásában.

    Medencetorna

    A medencetorna tulajdonképpen egy gyógytorna, az inkontinenciával küzdő pácienseknek fizioterapeuta tanítja meg a gyakorlatokat. Mivel egyes gyakorlatokat leírás alapján nem lehet elsajátítani, és siker hiányában a lelkesedés gyorsan alábbhagy.

    A medencetorna célja, hogy a medence izmainak feszülése és ellazulása közötti egyensúlyt visszaállítsa. A páciensek megtanulják a medencére nehezedő terhelést csökkenteni a mindennapokban. A medence izmai az évek során gyakran hozzászoknak a hibás működéshez.

    A medencetorna csak akkor hatásos, ha a gyakorlatokat otthon rendszeresen végzi.

    Biofeedback

    A biofeedback készülékek visszajelzést adnak a test állapotáról, jelen esetben a medence izmainak feszüléséről. Az optikai vagy akusztikai jelek tájékoztatják a pácienst arról, hogy épp milyen állapotban tartja izmait, és ennek megfelelően tud korrigálni. Nőknél az érzékelőt a hüvelybe, férfiak estében pedig a végbélbe helyezik.

    Hirdetés

    Elektroterápia

    Az elektroterápia passzívan edzi a medencei izmokat, így fejti ki pozitív hatását. Az elektrostimuláció lényege, hogy egy hüvelybe vagy végbélbe helyezett kis elektróda elektromos impulzusokat küld a medence izmainak, melyek ennek hatására ritmikusan összehúzódnak. Ez hosszú távon erősíti az izomzatot. Ezzel egy időben a hólyag izmai ellazulnak, és a nyomásérzés csökken.

    Az elektroterápia jó hatású lehet aktív medencetorna előtt vagy egy medencei szerveket érintő operáció után.

    Igyon sokat!

    Sok inkontinenciával küzdő páciens a folyadékfogyasztás csökkentésével igyekszik kordában tartani az akaratlan vizeletcsepegést. Ezzel azonban épp az ellenkezőjét érik el, mert a koncentrált vizelet fokozza a húgyhólyagban a nyomásérzést, ráadásul a fertőzések veszélye is nő, ami pedig ismét csak felerősíti az inkontinencia problémáját.

    A túl kevés folyadék fogyasztása más módon is káros az egészségre. Átlagosan napi két liter folyadékra van szükségünk. Ha valaki ennél kevesebbet iszik, az negatív hatással van a bőrre, a vesékre, az emésztőszervekre és az agyra. Ezért igyon elegendő folyadékot! A vese- és szívbetegeknek árthat a túl sok folyadék, ezért kérjék ki orvosuk véleményét!

    Hólyagtorna

    A vizeletürítés előre meghatározott időben és időközönként kell, hogy történjen. A cél a húgyhólyag kiürítése, mielőtt a vizelési inger jelentkezik.

    Több napra előre meg kell tervezni a vizeletürítés menetét. A legjobb, mindig egy fél órával a valószínűsíthető időpont előtt kiüríteni a hólyagot. Lassan megtanulja majd az új ritmust, és könnyebb lesz a vizeletet akaratlagosan visszatartani és üríteni.

    Testápolás

    A megfelelő higiéniai szabályok betartása megakadályozza, hogy a hólyaggyengeség miatt a fertőzésekre hajlamosabbá vált bőr és szervek megbetegedjenek.

    • Ha vizelet kerül a bőrre, lehetőleg minél hamarabb mossa le. Speciális intim mosakodó szert alkalmazzon, mert a hagyományos szappan felboríthatja a normál flóra egyensúlyát. Kaphatók speciális, semleges pH-jú intim lemosók.

    • Mosakodás, fürdés után törülközzön meg alaposan, az esetleges ráncokra is odafigyelve, mert a nedvesség kedvez a gombák elszaporodásának.

    • A bőrápoló oldatok vagy krémek támogatják a bőr természetes védőfunkcióját.

    A hólyagra nehezedő nyomás csökkentése

    • Csökkentse a túlsúlyt! A fogyás pozitívan hat a medencetorna eredményességére is.

    • Szüntesse meg a krónikus székrekedést!

    • Kezelje a krónikus bronchitiszt! A gyakori köhögés megnehezíti az inkontinenciában szenvedők életét. Sokan nem kezelik következetesen a krónikus légúti betegségeket. Az első lépés, hogy a dohányosok mondjanak le a cigarettáról.

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2020.06.09 05:04, Megjelenés: 2017.12.04 16:04
   • Cikkajánló

    Időjárás-változás

    Időjárás-változás

    Dr. Bálint Anita

    Mi történhet az ízületekben időjárás-változás hatására? Mit tehetünk?

    3-as típusú cukorbetegség

    3-as típusú cukorbetegség

    B. M., szakfordító

    Különböző genetikai okok vezethetnek 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához.

    Új irányelvek az inkontinencia ellátásában - Közelebb a betegekhez

    Az inkontinencia egy százezreket érintő betegség Magyarországon, mégis tabuként kezeljük, sokszor még az érintettek sem beszélnek róla, így sokszor nem kapja meg a beteg a megfelelő ellátást. Ebben hozhat változást a most bemutatott új szakmai irányelv.

    A szülés utáni inkontinencia évekig is tarthat

    Az újdonsült anyukák akár még két évvel a szülés után is tapasztalhatnak széklet inkontinenciát, ám csak kevesen számolnak be erről az orvosuknak.

    Százezreket érint Magyarországon az inkontinencia

    3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. A betegségben egyébként több mint 400 millió ember érintett világszerte.

    Inkontinencia - Igaz vagy hamis?

    A tévhitek valószínűleg azért alakultak ki, mert az emberek ritkán beszélnek az inkontinenciáról. Cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket.

    Hogyan kezelhető a férfi vizelet inkontinencia?

    A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már számos olyan termék áll rendelkezésre, amely kifejezetten a férfiak anatómiáját figyelembe véve készült, ennek köszönhetően pedig a legnagyobb kényelmet tudja biztosítani minden érintett számára.

    Miért nem érdemes egészségügyi betétet használni az inkontinencia kezelésére?

    A vizelet inkontinencia sokkal gyakoribb probléma, mint azt sokan gondolják. Sajnos az érintettek többsége ennek ellenére szégyelli állapotát, pedig sok más egészségügyi problémához hasonlóan ez is kezelhető, kordában tartható.

    Mi is az a vizelet inkontinencia?

    Ha a vizelettartási nehézség, azaz az inkontinencia gátolja Önt mindennapi tevékenységeinek végzésében, mindenképpen keresse fel orvosát, mert az inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

    A D- vitamin hiány inkontinenciát okozhat

    A D-vitamin hiány a nőknél nem csak a csontokat károsíthatja, de vizelet-és széklet inkontinenciához is vezethet – állítja egy tanulmány.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.