Tippek az inkontinencia kezelésére

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A gyógyszeres és műtéti kezelés mellett számos egyéb módszer is létezik, amely segít a vizeletvisszatartási problémák megoldásában.

Medencetorna

A medencetorna tulajdonképpen egy gyógytorna, az inkontinenciával küzdő pácienseknek fizioterapeuta tanítja meg a gyakorlatokat. Mivel egyes gyakorlatokat leírás alapján nem lehet elsajátítani, és siker hiányában a lelkesedés gyorsan alábbhagy.

A medencetorna célja, hogy a medence izmainak feszülése és ellazulása közötti egyensúlyt visszaállítsa. A páciensek megtanulják a medencére nehezedő terhelést csökkenteni a mindennapokban. A medence izmai az évek során gyakran hozzászoknak a hibás működéshez.

A medencetorna csak akkor hatásos, ha a gyakorlatokat otthon rendszeresen végzi.

Biofeedback

A biofeedback készülékek visszajelzést adnak a test állapotáról, jelen esetben a medence izmainak feszüléséről. Az optikai vagy akusztikai jelek tájékoztatják a pácienst arról, hogy épp milyen állapotban tartja izmait, és ennek megfelelően tud korrigálni. Nőknél az érzékelőt a hüvelybe, férfiak estében pedig a végbélbe helyezik.

Elektroterápia

Az elektroterápia passzívan edzi a medencei izmokat, így fejti ki pozitív hatását. Az elektrostimuláció lényege, hogy egy hüvelybe vagy végbélbe helyezett kis elektróda elektromos impulzusokat küld a medence izmainak, melyek ennek hatására ritmikusan összehúzódnak. Ez hosszú távon erősíti az izomzatot. Ezzel egy időben a hólyag izmai ellazulnak, és a nyomásérzés csökken.

Az elektroterápia jó hatású lehet aktív medencetorna előtt vagy egy medencei szerveket érintő operáció után.

Igyon sokat!

Sok inkontinenciával küzdő páciens a folyadékfogyasztás csökkentésével igyekszik kordában tartani az akaratlan vizeletcsepegést. Ezzel azonban épp az ellenkezőjét érik el, mert a koncentrált vizelet fokozza a húgyhólyagban a nyomásérzést, ráadásul a fertőzések veszélye is nő, ami pedig ismét csak felerősíti az inkontinencia problémáját.

A túl kevés folyadék fogyasztása más módon is káros az egészségre. Átlagosan napi két liter folyadékra van szükségünk. Ha valaki ennél kevesebbet iszik, az negatív hatással van a bőrre, a vesékre, az emésztőszervekre és az agyra. Ezért igyon elegendő folyadékot! A vese- és szívbetegeknek árthat a túl sok folyadék, ezért kérjék ki orvosuk véleményét!

Hólyagtorna

A vizeletürítés előre meghatározott időben és időközönként kell, hogy történjen. A cél a húgyhólyag kiürítése, mielőtt a vizelési inger jelentkezik.

Több napra előre meg kell tervezni a vizeletürítés menetét. A legjobb, mindig egy fél órával a valószínűsíthető időpont előtt kiüríteni a hólyagot. Lassan megtanulja majd az új ritmust, és könnyebb lesz a vizeletet akaratlagosan visszatartani és üríteni.

Testápolás

A megfelelő higiéniai szabályok betartása megakadályozza, hogy a hólyaggyengeség miatt a fertőzésekre hajlamosabbá vált bőr és szervek megbetegedjenek.

  • Ha vizelet kerül a bőrre, lehetőleg minél hamarabb mossa le. Speciális intim mosakodó szert alkalmazzon, mert a hagyományos szappan felboríthatja a normál flóra egyensúlyát. Kaphatók speciális, semleges pH-jú intim lemosók.

  • Mosakodás, fürdés után törülközzön meg alaposan, az esetleges ráncokra is odafigyelve, mert a nedvesség kedvez a gombák elszaporodásának.

  • A bőrápoló oldatok vagy krémek támogatják a bőr természetes védőfunkcióját.

A hólyagra nehezedő nyomás csökkentése

  • Csökkentse a túlsúlyt! A fogyás pozitívan hat a medencetorna eredményességére is.

  • Szüntesse meg a krónikus székrekedést!

  • Kezelje a krónikus bronchitiszt! A gyakori köhögés megnehezíti az inkontinenciában szenvedők életét. Sokan nem kezelik következetesen a krónikus légúti betegségeket. Az első lépés, hogy a dohányosok mondjanak le a cigarettáról.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
B. M., szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Felfekvés Felfekvés

Hogyan kezelhető? Mit lehet tenni a sebgyógyulás érdekében?

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Érdemes átgondolni, milyen módszert részesítünk előnyben!

Élet inkontinenciával - Tünetek és...

Az inkontinenciával élők számos módon próbálják eltitkolni a betegségüket, jóval kevesebb folyadékot fogyasztanak, sötét, bő ruhákat viselnek...

Inkontinencia - Igaz vagy hamis?

A tévhitek valószínűleg azért alakultak ki, mert az emberek ritkán beszélnek az inkontinenciáról. Cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket.

Hogyan kezelhető a férfi vizelet...

A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már...

Új irányelvek az inkontinencia...

Az inkontinencia egy százezreket érintő betegség Magyarországon, mégis tabuként kezeljük, sokszor még az érintettek sem beszélnek róla, így...

Százezreket érint Magyarországon az...

3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. A betegségben...

Miért nem érdemes egészségügyi...

A vizelet inkontinencia sokkal gyakoribb probléma, mint azt sokan gondolják. Sajnos az érintettek többsége ennek ellenére szégyelli állapotát, pedig...

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Ha a vizelettartási nehézség, azaz az inkontinencia gátolja Önt mindennapi tevékenységeinek végzésében, mindenképpen keresse fel orvosát, mert az...

A D- vitamin hiány inkontinenciát...

A D-vitamin hiány a nőknél nem csak a csontokat károsíthatja, de vizelet-és széklet inkontinenciához is vezethet – állítja egy tanulmány.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.