Természetes ásványvizeink

Szerző: WEBBeteg

A folyadékpótlás legegészségesebb formája a természetes ásványvizek fogyasztása, mivel ezek a víz mellett a szervezet számára szükséges makro- és mikroelemeket is tartalmaznak oldott formában.

A magyar természetes ásványvizek külföldön is híresek, hiszen a Kárpát-medence területe alatt kiváló minőségű, szennyeződésektől mentes ásványvízkészletek találhatóak. Ez a vízmennyiség a földkéreg repedésein keresztül szivárog a mélybe, ahol oldja a kőzetben lévő ásványokat. A víz oldottásványianyag-tartalma, összetétele attól függően változik, hogy milyen az összetétele annak a kőzetnek, amelyen a víz átszivárgott, és milyen mélyen fekszik a vízadó kőzet. A mélyen fekvő víz hőmérséklete magasabb, ennélfogva több ásványi anyagot old.

A természetes ásványvizek összetétele, így makro- és mikroelem-tartalmuk is eltérő, természetesen nem mindegyikben található meg valamennyi ásványi anyag a felsoroltak közül, hanem ezek különböző mennyiségben és kombinációkban vannak jelen az egyes vizekben. Erről a palackok címkéjén lehet tájékozódni.

Az alábbi makroelemek fordulhatnak elő a természetes ásványvizekben: nátrium, klorid, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, hidrogén-karbonát.

Az alábbi mikroelemek fordulhatnak elő a természetes ásványvizekben: vas, fluor, jód, lítium, mangán, szilícium, cink, réz, szulfát.

Az ásványvizek energiamentesek.

Az egészséges emberek melyiket fogyaszthatják?

Egészséges emberek számára bármelyik ásványvíz korlátlan mennyiségben fogyasztható, nem szükséges a különböző ásványvizeket időnként váltogatni. De mivel ásványianyag-tartalmuk, összetételük és így ízük is eltérő, tetszés szerint válogathatunk köztük.

Mindenki saját ízlése szerint dönthet, hogy szénsavas vagy szénsavmentes változatot választ-e. A szénsav gyenge sav, étvágygerjesztő hatású, segíti az emésztést. A víz szénsavtartalmának máskülönben az egészségre nincs hatása.

Aki beteg, nem mindegy, hogy mit választ!

Ha valaki valamilyen betegségben szenved, akkor figyelnie kell a fogyasztott természetes ásványvíz összetételére. Valamennyi természetes ásványvíz palackján megtalálható az összetétele, így mindenki kiválaszthatja a számára megfelelőt, de ki kell kérni kezelőorvosa tanácsát is!

  • Aki vesekőképződésre hajlamos, ne igyon túl magas kalcium- és magnéziumtartalmú ásványvizet!
  • Ha magas vérnyomásban szenved, kerülje a nagy nátriumtartalmú vizet!
  • Gyomorsavtúltengés esetén a szénsavmentes lúgos kémhatású ajánlott!
  • Csontritkulásban szenvedők számára a sok kalciumot és magnéziumot tartalmazó vizek fogyasztása ajánlott!
  • Akinek a gyomorszája nem záródik jól (reflux), szénsavmentes vizet fogyasszon!
  • Akinek kevés a gyomorsava, a szénsavasat részesítse előnyben.

Nézzük meg a címkét!

A palackozott természetes ásványvíz élelmiszernek minősül. Minden palack címkéjén megtalálható az összetétel, amit bárki elolvashat, így a betegek számára nem tüntetnek fel külön figyelmeztetést.

Fontos tudni!

Az ásványvizek nem keverendőek össze a gyógyvizekkel! A gyógyvizek ásványianyag-tartalma ugyanis több tízszerese az ásványvizekének, ezért rendelkeznek klinikailag bizonyított gyógyhatással, és emiatt az orvos által meghatározott gyógyvizet kizárólag az orvos által javasolt mennyiségben és gyakorisággal szabad fogyasztani.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A természetes ásványvizek...

A természetes ásványvizek fogyasztása a legegészségesebb formája a folyadékpótlásnak, hiszen a víz mellett a szervezet számára szükséges makro-...

Ásványvizeink - Ön figyel az...

Egészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket...

Büntetés jár néhány korty...

Az utóbbi időben több felháborodást keltő hír is napvilágot látott arról, hogy bizonyos tömegközlekedési vállalatok olyan utazási feltételeket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.